Dtum
Login with Facebookk
1912 | Július

A magyar vivók

Mikor már majdnem veszni látszott, le volt gázolva a magyar atletika, megtépázva a birkózósport és vereség érte vereség után az uszósportot is, tizenkét bajvivó lépett a sorompóban, hogy leeresztett sisakrostéllyal, karddal a kézben megállítsa a végzetet.


Szivszorongva vártuk ezalatt a hireket az utolsó összecsapásról. Máskor vakon biztunk volna benne. Karddal a kezében mindig rettegett ellenfél, mindig legyőzhetetlen volt a magyar.
Most azonban annyi lesujtó csalódás után kétkedés szállta meg a lelkeket. Igen, sokan voltak, a kik a kardvivó csapatban sem biztak többé.


Tizenkét magyar vivó változtatta jóra és tette kedvezővé a magyar sport stockholmi szereplését. Nemcsak azért mert győztek, hanem mert a legyőzöttek sorában ott volt minden kardforgató nemzete Európának. Egy rendkivül fontos és érdekes sportágban mutatkozott legjobbnak a magyar erő és ügyesség, hogyne volna világraszóló diadal.


Nyugodtan és figyelő szemmel mérlegelte a dolgokat, önkénytelenül is föltünnek az éles konturok, a mik a vivókat a többi sportok versenyzői gárdájától elválasztják. Céltudatos, komoly munka, lankadatlan tréning, nemes ambició tették képessé a vivókat a gyönyörű erőkifejtésre. Nincsen gyerekember köztük, sőt egynehány már jóval túl van az első fiatalságon. A férfikor becsvágya, tudása, ereje segitette diadalra a magyar vívógárdát.


A felfogás, az érzelmi motivumok egész tengere választja el a vivókat az ifjukornak legtöbbször a legelején álló atlétáktól és uszóktól. Nem pillanatnyi fellobbanás, apró tehetségek gyors érvényesülési vágya vitte tehát a vivókat Stockholmba.


Éppen ezért rösteljük, hogy voltak gyönge pillanatok, a mikor kételkedtük tetterejükben. A sok csapás miatta volt ez, a mely konok egymásutánban sújtott le. A kiket azonban nem tévesztettek meg a rettenetes balsikerek, a kik nem érezték a súlyát – az idegen nemzetek egy röpke percre sem becsülték le a magyar vivókat.


Tudták azt, a mit mi boldogan láttunk később, hogy a befejezés kárpótolni fog minden eddig elszenvedett keserüségért. És bizony, jól esik, hogy tizenkét férfiember, - Magyarország törzsökéből való – szerezte vissza a magyar sport veszendőnek látszó hirnevét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Róna Ármin vívómester tanítványával Santelli vívóakadémiája. A vívóversenyen tanitványaik száma alapján aranyérmet kapott mesterek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98