Dtum
Login with Facebookk
1912 | Június

Tüntetők a rendőrségen

A pünkösd előtti véres csütörtök és péntek eseményei még sokáig fogják dominálni a lelkeket. Véres rózsák nyilnak az utczakövezeten, csattogott a rendőrkard, revolverdördülés itt-ott…., rendőr- és huszárcsapatok vágtattak, riadozó menekültek, sápadt, ijedt arczok mindenütt. Emlékezetes napok lesznek ezek mindvégig a rendőrségnek, mely akkora csatákat még nem vívott. De minek mondjam tovább! Olvasta, tudja mindenki. Hogy mégis tollhegyre vesszük?!


Mert el akarjuk mondani, hogy folyt a tüntetés bent a rendőrség falai között. Ugyebár önként is felvetődik a kérdés, mi történik azokkal, a kiket a rendőrség a tömegből kiragad és viszi-viszi őket befelé. Voltaképpen ezek az utczai tumultusok pechesei, kiket jobbára a véletlen sodort a rendőrök kezei alá. A rendőrség nem ér rá ott a helyszinen, a harcz hevében azon tünődni: ki igazán bünös, ki nem. Oly gyakran az igazi bajkeverők simán menekülnek és éppen azokra sujt a megtorlás, a kik talán csak éppen hangulatot adtak. Egy kicsit kiabáltak, okvetetlenkedtek, vagy kiváncsiskodtak. Elég ilyen akad ama „tüntetők” között, a kik végérvényben az őrszobára vagy a kapitányságok udvarára jutottak.


Őszintén megvalljuk, hogy nem irigylendő a sorsuk. Az általános zürzavarban valamennyien „letétbe” kerülnek, a ki azután bünösségük szerint dönt további sorsukról. Az őrszobákban természetesen nem ültetik puha fauteuilokba, kemény padra egymás mellé kerülnek. Diskurálás meg van tiltva és ha éhesek bizony a rendőrség nem csaphat lakomát a tiszteletükre. Ez azonban még a jobbik sors. A rendőrség a tömegsztrájk alkalmával több mint nyolczszáz embert állított elő. Magáról az Angyalföldről lovascsendőrfedezettel egyszerre százötven embert tereltek be, a kik máshiján az udvarra kerültek. Ott álltak szoros őrizet alatt egész éjszaka, míg rájuk jutott a sor, mi ezuttal a zöld kocsi képében jelentkezett. Elvitték őket a tolonczházba.


Ez a harcz, melynek mindig vannak sebesültjei. Nagyon mélabusan nézhettek az Angyalföld tüntetői egész éjjel egy kő-, bot, lécz, s bicskarakást. A zsebükből került elő, mert természetesen előbb megmotozzák őket. A hál’ istennek ott kezdődik minden elfogott tüntetőnél, mikor kihallgatásra viszik. Egyenkint veszik elő őket. A ki abban a kellemes helyzetben van, hogy rendes foglalkozással és lakással állhat elő, azt, hacsak komolyabb dologról nem volt szó „hazaigazolták”. A mi azt jelenti, hogy a bemondott lakáson a rendőrség érdeklődik: igaz-e, hogy ott lakik, igaz-e, hogy rendes munkás. Igy hazaengedik. Legfeljebb az a kellemetlen, hogy másnap a háznépe meg van győződve arról, hogy Kovács János vagy Molnár István bizonyára valami gyilkosságba vagy betörésbe keveredett.


Vannak azután, a kik ellen sulyosabb vádak merültek fel, bünügybe „estek” s végül annak rendje és módja szerint letartóztatják őket. Másnap biróságra kerülnek.
Végül a csak „kihágók”-at – tüntetéseknél például, a ki a rendőröktől hangos, nem kedvező kritikát talál mondani, vagy mert csavarog – nyomban megbüntetik. Pénzbüntetést kapnak vagy egy-két napot sóznak rájok.


Természetesen, de mégis furcsa, hogy a leglármásabb tüntetők is nagyon szerény, csendes emberekké lesznek a rendőrségen. Majd mind roppant jámbor arczot ölt, a kik a légynek sem vétettek s igazán nem tudják, hogy miért hozták be őket.


Rendszerint egyéként simábban megy minden, az ugynevezett nagy napokon azonban, mint a minő a tömegsztrájk napjai voltak, nagyon kellemetlen a tüntetők sorsa a rendőrségen.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Új szűrőlámpa a drágakövek valódiságának megállapítására Új szűrőlámpa a drágakövek valódiságának megállapítására
A tudomány egy egész sereg drágakő meghatározási módot ismer,...
A fővárosi közlekedési reform A fővárosi közlekedési reform
Bódy László tanácsnok a legközelebbi jövőben dolgozza ki a főváros...
Friedrich István nagy beszéde a Keresztény Ellenzék vasárnapi értekezletén Friedrich István nagy beszéde a Keresztény Ellenzék vasárnapi...
A Keresztény Ellenzék vasárnap népes értekezletet tartott, amelyen a...
Szomszédaink a világűrben, a távolabbi csillagok Szomszédaink a világűrben, a távolabbi csillagok
Földünkhöz legközelebb álló égitestek: a bolygók - A bolygók...
Churchill megbeszélése a munkáspárti miniszterekkel Churchill megbeszélése a munkáspárti miniszterekkel
A Beveridge-tervvel kapcsolatos angol politikai válság ugylátszik...
Megálljuk-e helyünket a világversenyben? Megálljuk-e helyünket a világversenyben?
Schandl Károly dr. földmívelésügyi államtitkár legutóbb rendkívül...
A hernyók világából
A hernyó szőre mérgez; bele törik a bőrbe és gyulladást okoz. Nem...
Ikerkutatás egy új tudomány, az ikrek élete Ikerkutatás egy új tudomány, az ikrek élete
Egészen friss tudomány az ikerkutatás, az ikrek életével, sorsával...
Hat pontozásos győzelem a Szelky Ottó birkózó-emlékversenyen Hat pontozásos győzelem a Szelky Ottó birkózó-emlékversenyen
A tragikus körülmények között elhunyt Szelky Ottó emlékére a Vasas SC...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98