Dtum
Login with Facebookk
1912 | Május

A delegácziók Bécsben

A delegácziók április 30-án kétnapos ülésre ültek össze Bécsben, abból a czélból, hogy hat hónapi költségvetési fölhatalmazás adjanak a közös minisztereknek.
Az elnök megnyitó beszédében megemlékezett gróf Aehrenthal elhunytáról s kiemelte, hogy az elhunyt külügyminiszter Magyarország érdekei iránt is mindenkor lojalitást tanusitott.

 

Gróf Berchtold külügyminiszter szólalt föl ezután s kissé akadozva ugyan, de mégis magyar nyelven, a következő nyilatkozatot tette:
Tisztelt országos bizottság! A közös miniszterium nevében van szerencsém az ez évi május 1-től október 31-ig felmerülő közös költségek megállapítása tárgyában egy előterjesztést benyujtani és szives elfogadását ajánlani. Az előterjesztést ezután az egyesült négyes albizottsághoz utasították, s ezzel az ülés véget ért.

 

Délben tizenkét óra után az egyesült négyes albizottság tartott ülést, a melyen gróf Berchtold közös külügyminiszter előterjesztette a külügyi helyzetre vonatkozó terjedelmes előterjesztését. A külügyminiszter magyarul kezdte beszédét, de aztán arra hivatkozva, hogy csak felnőtt korában tanult meg magyarul, a delegátusok engedelmét kérte ahhoz, hogy előterjesztését német nyelven folytathassa.
Az előterjesztés azzal kezdődik, hogy a külügyminiszter a folytonosság szellemében fogja a külső politikát vezetni, azaz a gróf Aehrenthal politikája által kijelölt irányítást elfogadja, mert minden egészséges külső politikának a folytonosság a szükségképeni alapja. A hármas-szövetséghez, mint az európai államrendszer szilárd, kipróbált alapjához hűségesen fog ragaszkodni. A hármas-szövetségen belül viszonyunk a német birodalommal változatlanul a legbensőbb egyetértés jegyében áll. Az olasz külügyminiszterrel folytatott értekezései arról győzték meg, hogy Olaszországhoz való viszonyunk sem változott és biztosította az olasz külügyminisztert, hogy a nálunk beállott személyi változás semminemű irányváltozást nem idézett elő politikánkban. Az a hosszas háború, melyet olasz szövetségesünk folytat, sajnos, még nem ért véget. Élénken óhajtjuk, hogy a vérontás mielőbb véget érjen. E szándékban ezután is készek vagyunk a szem előtt tartandó semlegesség keretében minden akczióhoz csatlakozni, a mely alkalmasnak mutatkozik arra, hogy kielégítő megegyezést létesítsen. Az expozé ezután az Oroszországhoz, Francziaországhoz és Angolországhoz való jó viszonyunkat hangoztatja.

 

A közeli Kelet békéjének föntartására fog irányulni diplomácziai tevékenységünk ezután is. Nem is kell megokolni, hogy miért és mennyire óhajtjuk a jó viszonyt a balkáni államokkal. A római kabinettel folytatott érintkezéséből kifolyóan a külügyminiszter határozottan bízik abban, hogy Olaszország részéről sem a Balkán nyugalmát, még kevésbbé Törökországnak a Balkánon való területi épségét veszedelem nem fenyegeti. A mi a Dardanellák elzárását illeti, a porta figyelmét barátságosan fölhívta arra, hogy ez az intézkedés hajózásunkra kedvezőtlen hatással van s kifejezte a porta előtt azt a reményét, hogy a zár meg fog szűnni, a mint a Dardanellák közvetlen veszedelme véget ér.

 

Megemlékezik még az expozé a Kinában lefolyt legutóbbi eseményekről is. A haditengerészet ottani különítményeit, melyek pekingi követségünk és tiencsini telepünk biztosítására szolgálnak, megerősítették s ezenkívül egy hadihajó, a Kaiser Franz Jozef, minden eshetőségre készen áll Sanghájban. A köztársaság elismerése kérdésében érintkezésben vagyunk a többi hatalommal s az egyöntetü eljárás e kérdésben biztosítva van. Az expozé azzal végződik, hogy politikánk továbbra is az állandóság és a béke politikája, a létezőnek föntartása, a bonyodalmak és megrázkódtatások elkerülése lesz.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A Sussex-incidens
1916. március 24-én egy német tengeralattjáró figyelmeztetés nélkül...
Husvét után kezdik az Államjegynyomda épitését Husvét után kezdik az Államjegynyomda épitését
Értesülésünk szerint az Államjegynyomda Rt. most perfektuálta a...
A kesszon A kesszon
Helyesen caisson-nak kell irni, magyarul láda, vagy szerkény az...
Gellért Oszkár - Három vers Gellért Oszkár - Három vers
Az óra vert. Most hajnali három. Anyámtól tudom, mikor világra...
Az áruházak kereskedelmi előnyei Az áruházak kereskedelmi előnyei
A ki külföldön járt az mindenesetre ismerni fogja azokat a...
A magyar-osztrák hajóraj A magyar-osztrák hajóraj
Magyarországnak és Ausztriának nincsenek a tengeren oly nagy érdekei,...
Az „Iglói-gárda” vezérkedett a Thomka Áron futóversenyen Az „Iglói-gárda” vezérkedett a Thomka Áron...
Vasárnap délelőtt rendezte a BEAC a világháborúban hősi halált halt...
Kosztolányi Dezső: Magyar kabaré Kosztolányi Dezső: Magyar kabaré
Tíz éve, vagy huszonöt éve, vagy száz éve ennek? Ma este, mikor a...
Az angol munkásminiszter lemondott Az angol munkásminiszter lemondott
Az angol kormányt súlyos csapás érte. Henderson miniszter, a ki az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98