Dtum
Login with Facebookk
1912 | Március

Egy amerikai magyar „bankár”

Az amerikai magyarságnak megint szomorú szenzácziója van.
Rosett Mór, a legrégibb amerikai magyar bankárok egyike, a ki nagyban űzte a takarékbetétek megszerzését, megszüntette fizetéseit és öt üzletét, melyeknek czégtábláin az ő neve ragyogott aranyos betűkből, magyar czímertől is övezetten, a hatóság bezáratta.

Az öt banküzlet előtt kétségbeesetten, ijedségtől sápadt arczczal áll a szegény munkásemberek tömege és olvassa a kifüggesztett czédulát, hogy egyelőre nincs pénz. A Rosett esete miben nem különbözik a többi tönkrement és csődbe került vagy megszökött bankárok esetétől. Talán csak abban, hogy a mit a többiek kicsiben csináltak, azt ő nagyban csinálta. Hogy a mit a többi futó bankárok csak egy üzletben csináltak, azt Rosett öt banküzletben csinálta.

Rosett a takarékbetétek szerzésére fektetette mindig a legfőbb súlyt.
Mert hiszen a takarékbetéteket nem kell hazaküldeni, a takarékbetéteket forgatni lehet, a betevők pénzéből pénzt, sok-sok pénzt lehet csinálni, hisz Amerikában, ha szerencsésen üt be a spekuláczió, könnyen lehet százezreket és milliókat is keresni.

És a szerencsétlen magyar, tót, lengyel munkások vitték hozzá a pénzt.
Évről-évre szaporodott a betétek összege és a 35 év előtti szerény és egyszerű bankár gazdagodni kezdett. Csábította a pénz. Házakat épített, telkeket vett, gyárakat alapított sorjába mindaddig, míg csak egyszer azután meg nem fordult a koczka, hűtlen nem lett hozzá a szerencse és össze nem csaptak fölötte a spekuláczió hullámai.

Rosettnek öt helyen volt üzlete.
Newyorkban, Perth-Amboyban (N. J.), Jersey-Cityben (N. J.), Wilkesbarreban (Pa) és Youngstownban (O.). A newyorki bankban állítólag 400,000 dollárra, a perth-amboyiban 230,000, a jersey-cityben 175,000, wilkesbarreiben 280,000 és a youngstowni bankban 145,000 dollárra rugott a betétek összege. A károsultak legnagyobb része magyar, magyarországi tót és rutén.

Hogy mennyire rug Rosett vagyona, az csak a csőd-eljárás során derül ki. az ma is bizonyos, hogy a betevők legnagyobb része elveszti a pénzét, a legjobb esetben pedig csak egy hányadát kapja vissza. Az eddigi vizsgálat megállapította, hogy Rosett bankjaiban a könyveket nem vezették rendesen, azt azonban eddig az állami bankfelügyelő nem tudta pontosan megállapítani, hogy Rosett kezén a betéteken kívül elveszett-e olyan pénz, mit hazaküldés végett bíztak az egyik vagy másik üzletében a kezére.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98