Dtum
Login with Facebookk
1912 | Március

Kiviteli akadémia

A fiumei kereskedelmi érdekképviseletek, kiviteli akadémiát akarnak felállitani az ottani kereskedelmi és hajózási vállalatok vezetői s e célból a kereskedelemügyi miniszterhez memorandumot terjesztettek fel, mely a mai napon érkezett meg.

Ma, amikor az elméleti tudományok terén tulprodukció van a kereskedelmi és ipari pályákon még mindig hiányzik az a képzett osztály, mely igazi erős kereskedelmet tudna teremteni kifelé s meg tudná védeni és kellőképen képviselni a külföldön a mi kereskedelmi érdekeinket. Ez a szükséglet hivja életre a fiumei tervet, mely teljesen a gyakorlati kereskedelemre nevelő felső iskolát akar létesiteni. 

A tervezett intézetet, melynek teljes neve Magyar Királyi Kiviteli Akadémia lenne, a legkomolyabb munkával készitik elő, s már meg is alakitották a felügyelő bizottságát, melynek elnöke gróf Wickenburg Márk fiumei kormányzó, a tagjai pedig: Kankovszky Ferenc miniszteri tanácsos, a fiumei kormányzóság tanügyi előadója, dr. Morlin Emil miniszteri tanácsos a kultuszminisztérium részéről, Lers Vilmos és Fuhrmann E. miniszteri tanácsosok a kereskedelemügyi miniszterium részéről, továbbá Eiditz Hugó, az „Adria” igazgatója, Steinacker Artur, a fiumei rizsgyár vezérigazgatója, Tolnay Jenő az Atlantica vezérigazgatója, Cosulich T., a fiumei kereskedelmi iparkamara elnöke s az akadémia mindenkori igazgatója. 

Az akadémia ügyében már enquetet is tartottak, melynek megbizásából Kritza István felsőkereskedelmi iskolai c. igazgató tervezetet dolgozott ki. Kétségen kivül áll az – mondja a tervezet – hogy valamely ország közgazdasági és nemzetvagyonosodási állapota külkereskedelmi viszonyainak helyzete irányadó annak megitélésében, hogy az illető ország a világpiacon s a népek gazdasági és kulturális életében milyen poziciót tölt be. Ha ez igy van, akkor el kell fogadnunk az az igazságot is, hogy az ország jólétének elérésére szolgáló eme faktort, a külkereskedelmet a rendelkezésre álló összes eszközökkel elő kell mozditani.

A külföldi kereskedelmünk fejlesztésének egyik legfontosabb tényezője egy kiviteli tanfolyam, mely igazi gyakorlati embereket, szakképzett kiviteli kereskedőket nevel. Ezt a célt akarja szolgálni a kiviteli akadémia, melynek feladata nem tisztán a kiviteli kereskedelem fejlesztése lenne, hanem egyformán az export és import-kereskedelem. 

A hallgatók gyakorlati kiképzése az akadémia főprogrammja.
Olyan intézményei már vannak Magyarországnak a kereskedelmi kiképzés terén is, melyek az elméleti oktatást tüzték ki feladatukul, ilyenek a budapesti és kolozsvári kereskedelmi akadémiák, a fiumei akadémia azonban tisztán gyakorlati irányban akar nevelni, habár a kereskedelmi és közgazdasági kiképzés magas fokán. Igy tehát speciális intézmény kiván lenni külkereskedelmi viszonyaink szükségleteinek szolgálatában s nem hivatalnokokat, hanem gyakorlati kereskedőket akar nevelni. 

Az akadémia székhelye, a tervezet szerint, Fiume lenne mint amely város a legjobban felel meg speciális gazdasági helyzeténél fogva az ilyen irányu oktatás céljainak, s mely a gyakorlati kiképzésre a legtöbb alkalmat nyujtja. A tanfolyam kétévesnek terveztetik s hallgatói azok lehetnek, kik valamely középiskolát végeztek. Megállapitották az intézet költségvetését is a következőkben: a kétéves tanfolyam évi kiadásra 20,000 korona. 

Egybeállitották már a tanrendet is, mely elég jellegzetes. A kereskedelmi szaktantárgyak között vannak: a nemzetközi kereskedelem technikája, tengeri kereskedelmi ismeretek, vasuti és hajózási dijszabások elmélete és alkalmazása, közgazdasági-földrajz és statisztika, áruismeretek.

A kereskedelmi tárgyakat kiegésziti a gyakorló iskola.
A közgazdasági szaktárgyak ezek: közgazdaságtan, a nemzetközi kereskedelem elmélete és Magyarország nemzetközi kereskedelmének ismerete, vámügyek, vámtechnika, tarifák és vámkezelési eljárás. A magasabb képzettségre oktató régi tárgyak: kereskedelmiváltó és tengeri jog, nemzetközi jog és konzuli ügy.

Kiegésziti az oktatást nyelvtanitás: a direkt tanitási módszer felhasználásával a legrövidebb idő alatt a nyelv gyakorlati elsajátitása, különös tekintettel a kereskedelmi és közgazdasági nyelvre. Német, francia, angol, olasz nyelveken kivül mint rendkivüli tárgy szerepel a horvát nyelv is. Végül a hallgatók gyorsirást és gépirást is tanulnak.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Budapest súlyemelő csapata fölényes győzelmet aratott Pozsonyban Budapest súlyemelő csapata fölényes győzelmet aratott Pozsonyban
Vasárnap reggel fél nyolckor autón indult útnak Budapest válogatott...
A pártvezetőség győzött a szociáldemokrata párt kongresszusán A pártvezetőség győzött a szociáldemokrata párt kongresszusán
Vasárnap reggel folytatták a szociáldemokrata párt országos...
Osztrigahalászat az Északi-tengeren Osztrigahalászat az Északi-tengeren
A tenger egyik leggavallérosabb ajándéka az osztriga, mert tizenhat...
Az éjszaki fény megfigyelése
A tavaszszal a norvég kormány költségén egy norvég tudományos...
A fűszerkereskedő és egy kilenc éves lány szerelme A fűszerkereskedő és egy kilenc éves lány szerelme
A rendőrségre tegnap előállították G. J. fűszerkereskedőt, akinek a...
A kitünő Gyorgye A kitünő Gyorgye
A kitünő Gyorgye, aki olyan dicstelenül szerepelt magyar földön,...
Vass József népjóléti miniszter vasárnap reggel Enyingre utazott Vass József népjóléti miniszter vasárnap reggel Enyingre utazott
Vass József népjóléti miniszter vasárnap reggel Enyingre utazott,...
Apróságok
Ma este hat órakor a kormányzó gépkocsija – amelyben Horthy...
Záróra Záróra
Az irónak mindig számolnia kell a közönségével és pláne az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98