Dtum
Login with Facebookk
1912 | November

Képes oldal

1.

Egy elfáradt montenegrói harczos, a kit elnyomott az álom. Miklós montenegrói király, a ki legelsőnek üzente meg a háborut Törökországnak, nem hagyott sok időt a harczosainak, hanem mint a mozgósítást elrendelte, azonnal utnak inditotta csapatait. A montenegróiak erőltetett menetelésben siettek át a határon, hogy megelőzzék a törökök felkészülődését, a mi sikerült is. Nem csoda, ha a montenegrói harczosok között akadt olyan, mint pl, ez itt a képünkön is, a ki a napokon keresztül tartott háborus fáradalmakat ott igyekezett kipihenni, a hol éppen lenyomta az álom.

2.

Mint ismeretes Kispest, Szentlőrincz és Erzsébetfalva községeket a törvényhozás a budapesti államrendőrség hatáskörébe sorozta. Az uj kapitányságok október elsején kezdték meg müködésüket. Képünk az erzsébetfalvai uj kapitányság vezetőségét és legénységét ábrázolja. (A x-el jelölt Vaday László rendőrtanácsos, a kerület vezetője.)

3.

Japán tisztek az idei nyáron elhalt Mucsuhitó császár temetésére vitetik magukat. A főbb tisztek, a kik Japán legutóbbi háboruiban kitüntették magukat, nemcsak megfelelő katonai kitüntetésekben részesültek, hanem jogczímet szereztek arra, hogy bizonyos ünnepélyes alkalmakkor ne gyalog, vagy lóháton jelenjenek meg, hanem az ismert „riksa” nevű kétkereküs kocsin gyalogfutár által vitessék magukat.

4.

Tamboraszki Elka Terra, dusgazdag szerb nő, a ki a balkáni népháboru alkalmából otthagyta nyugodt otthonát és a Vörös-Kereszt szolgálatában igyekezett a sebesültek helyzetén könnyiteni.

 

5.

Burnett Dávid, London uj lordmayorja. A közbizalom őt emelte a rendkivül diszes, de egyuttal költséges lordmayori méltóságba. Ezt a méltóságot egy évig fogja betölteni e ezen idő alatt a hagyomány szerint a londoni Citybe az ő engedélye nélkül a király sem juthat be.

6.

Képünk egy pénzszekrény kiemelését ábrázolja, egy modern ház félemeleti kirakatablakán keresztül, a mely alig négy méter távolságban van a járdától. Maga a pénzszekrény körülbelül 10 métermázsa sulyu, és Forgó, a Dohány-utcza 16-18-as számu ház tulajdonosa, - jólehet, a Wertheim-pénzszekrénygyár teljes felelőséget akart vállalni minden anyagi kárért, - nem engedte meg a pénzszekrényt a lépcsőn levinni, sőt még akkor sem, a mikor az ajtókat a gyár le akarta szerelni, miáltal alig 6-7 métermázsa suly lett volna az egész teher. Egy becsületes paraszt-háznak a padlása is elbir ilyen terhet és nagyon rossz véleménye lehet ennek a háztulajdonosnak a saját házáról, ha ilyen tehertől is megijed.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Egy elfáradt montenegrói harcos Az erzsébetfalvai új kapitányság Japán katonatisztek riksán Tamboraszki Elka Terra Pénzszekrény kiemelése
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98