Dtum
Login with Facebookk
1912 | November

Rosszabbodik a pénzpiac

A pénzügyi körökből oly hirek kelnek szárnyra, hogy a pénzügyi helyzet az ősszel nemhogy nem enyhül, de még rosszabbra változik, mert mindinkább érezhető a külföldi tőkének a visszahúzódása s mig ezelőtt legalább a francia és angol pénzcsoportoktól lehetett kamatozásra váró pénzt kapni, az őszre ujabb kölcsönök hijján még az itt lévő idgen tőkéket is visszavonják a külföldi bankok.

A hitelszövetkezetekre ily körülmények között fontos és nehéz feladat hárul, mert a vidéki bankok válsága még jobban kiélesedik s több és több kisbank fog összeomlani maga alá temetve sok falusi gazdának is félve-féltett megtakaritott pénzét, amely fél percent kamatkülömbözet folytán nem a hitelszövetkezetben, hanem a vidéki bankban nyert elhelyezést.

A szövetkezeteknek arra kell minden törekvésüket forditani, hogy a falusi gazdákat arra birják, miszerint a városi bankokból betétjeiket vegyék ki és helyezzék el a szövetkezetben.

E célból emlékeztetni kell a gazdákat ama szomoru esetekre, amelyek a legutóbbi hónapok folyamán sürüen felmerült bankbukások nyomán tapasztalhatók voltak.

Az imént sorra bukott bankok betevői között nagyon kevés oly szerencsés ember volt, aki idejében gondoskodhatott takarékbetétje megmentéséről, mert a legtöbb későn értesült arról, hogy a vakon megbizott bank csehül áll s a pénze ottveszett.

Sajnos, sok falusi embernek több a bizalma a városi takarékpénztár iránt, mint a falujabeli hitelszövetkezet iránt, csak azért, mert a városi banknak csillogó márványtáblái vannak aranybetűkkel, hatalmas auzlágablaka, mely mögött bársonydivánokon ülnek  a betevők, a sárgaréz-rácsok mögött pedig aranyláncos bankdirektorok várják a jó szerencsét.

Sovány vigasztalás, de a szerencsétlenségnek mégis némi haszna, hogy azon a vidékeken, ahol bankbukások fordultak elő, a nép kiábrándult a bankokból s a hitelszövetkezetek felé fordult s rájött, hogy a hitelszövetkezeteknél biztosabb hely nincs a takarékbetétnek.

A hitelszövetkezet mögött ott van a külön törvénynyel és állami tekintélylyel támogatott Országos Központi Hitelszövetkezet, amely nem engedi, hogy akár egy hitelszövetkezet is ugy számoljon föl, hogy a takarékbetétek elvesszenek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Postatakarékpénztár Hold-utczai palotájából: A csekküzleti osztály egyik terme A Postatakarékpénztár Hold-utczai palotájából: Folyosó részlet A Postatakarékpénztár Hold-utczai palotájából: A pénztári csarnok A Postatakarékpénztár Hold-utczai palotájából: A takaréküzleti osztály egyik terme
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98