Dtum
Login with Facebookk
1912 | November

A király beszéde

A beszédre, melyet a delegátusok zajos éljenzéssel kisétek, a király a következő trónbeszéddel válaszolt:

 

Őszinte megelégedéssel és legmelegebb köszönettel fogadom hű ragaszkodásuk biztosítását.
Az országos bizottságok legutolsó tanácskozás óta a Balkán-félszigeten komoly háborús bonyodalmak keletkeztek, a melyek fokozott éberséget követelnek.


Tekintettel arra, hogy e viszály a monarchia jelentékeny érdekeit érintheti, a közeli keleten a rend mielőbbi helyreállítása politikai és kereskedelmi téren, sürgősen kivánatosnak mutatkozik.
Kormányom kész lesz szövetségeseink kormányaival egyetértőleg, alkalmas időpontban, a nagyhatalmaknak a béke helyreállítására irányuló akcziójában résztvenni.


Az országos bizottságok legutóbbi ülésszakukban elismerésre méltó áldozatkészséggel a hadsereg és a haditengerészet részére rendkívüli hitelek engedélyeztek, a melyek által véderőnk harczképessége örvendetes módon gyarapodott.

 

Hadi kormányom folyó szükséglete a rendes keretek közt marad. Többlet csak az altiszti kérdés megoldására igényeltetik, mi által szükséges kiegészítést nyer a hadseregnek és haditengerészetnek az új véderőrendszerből folyó szerves kiépítése.


Bosznia és Herczegovina közállapotban, hála a lakosság lojális és hazafias magatartásának, állandó, nyugodt fejlődés mutatkozik. A tartománygyűlésnek módjában fog állani, hogy az elébe terjesztett gazdag törvényhozási munkaprogramm alapján a két tartomány kulturális és gazdasági haladását előmozdítsa.

 

Áthaladva ama meggyőződéstől, hogy Önök az előterjesztett javaslatokat a mindig tanusított bölcs belátással és lelkiismeretes buzgalommal fogják tárgyalni, munkálkodásuknak teljes sikert kivánok és Önöket a legszivesebben üdvözlöm.


A trónbeszédet a delegáczió tagjai Éljen a király! fölkiáltással fogadtak. A király megszólította gróf Zichy Ágostont, a delegáczió elnökét és báró Láng Lajos alelnököt s ezután visszavonult.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98