Dtum
Login with Facebookk
1912 | Október

Takács Sándor lezuhant és meghalt

Október 13-án reggel Takács Sándor, a legkiválóbb magyar aviatikusok egyike, Kolbányi-rendszerű gépével körülbelül negyven méter magasságból lezuhant és meghalt.


Nagy gyász, végtelen szomoruság szakadt e tragikus esettel a magyar aviatikára, amelynek eddig amugy sem voltak valami rózsás napjai. A nyomor és kétségbeesett vergődés okozta a széthullást és diszharmóniát ez a gyászos eset még élesebbé teheti, ha csak az illetékes szakkörök, illetőleg a magyar állam maga, sürgős intézkedésekkel nem hatnak oda, hogy Rákos mezején konszolidálódjanak az egész országra szégyenletes, züllött állapotok.


Mert ha alaposan kutatjuk Takács Sándor szomoru sorsának okát, akkor nem a gépkonstruáló Kolbányi készületlenségében, sem az aviatikus vakmerő bátorságában találjuk meg. Az állam és a szakintézmények felelősek mindenért. Hibás az Aero-Klub, amely minden kipróbálatlan, felületesen épített konstrukció számára próbautat nyit. Nincs hivatalos szakférfiu, aki alapos vizsgálat alá vegye az utnak induló uj aeroplánokat, megvizsgálja az építés előtt a kivitelre szánt terveket. Vagy ha van ilyen szakember, ilyen hivatalos közeg, akkor nem teljesíti hivatalát. Ilyen próbát, ilyen vizsgálatot ugyanis még sohasem tartottak a rákosi hangárokban.

 

A repülőgépépítők, ambiciójuktól, velük született ügyességüktől hajtva, terveznek, alkotnak, építenek, de a született zsenialitás nem pótolja az elmaradhatatlan preciz kiszámítást és annak alapos elméleti, mérnöki próbáját. Megszületik a terv, dolgozni kezdenek a kalapácsok és néhány hónap mulva kész ismét egy uj magyar aeroplán. Pilóta természetesen akad gyorsan. A gépre váró magyar aviatikus nem törődik a saját életével és mindenre gondol, csak a halálos veszedelemre nem, amikor nyeregbe száll.


A pilóta lehet impresszionista, a pilóta lelkesedése elhessegetheti a borzalmas pusztulás közelségének gondolatát, mert a pilóta repülni akar. De ugyanakkor ott kell állni mellette egy rideg matematikusnak, hogy visszatartsa a martirnak induló ifjut.


Ugy látszik, Rákoson még mindig nincsenek tisztában azzal, amit mi már annyiszor megirtunk, hogy a repülőgépet már nem kell feltalálni, legfeljebb apró, detail ujításról lehet szó. A magyar konstruktőrök mind saját terveit viszik ki, ahelyett, hogy Bleriot, Farman vagy más kipróbált rendszerű gépeket építenének, esetleg saját ideáljukkal kibővítve egyes részeit az egész Európa által elfogadott kitünő tipusoknak. Uj tipusok kellenek nekik, ebbe ölnek időt, energiát, pénzt és halálba küldik egyik legnagyobbra hivatott pilótánkat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Takács Sándor A bajtársak a vállukon viszik Takács Sándor koporsóját Hock János X. kerületi plébános búcsúztatja Takács Sándort a repülés mártírját
Cikk-ajánló
Szini Gyula : Shakespeare-ciklus Szini Gyula : Shakespeare-ciklus
A stratfordi szülőháznak a birth-roomjában vagyis abban a szobában,...
Mélységes csalódást okozott Genfben az oroszok szereplése Mélységes csalódást okozott Genfben az oroszok szereplése
Hüvösebb, nyirkosabb, álmosabb és ködösebb helyet igazán keresve sem...
Museum a Földközi-tenger partján Museum a Földközi-tenger partján
A monacoi tengertudományi muzeum és embertani intézet a világ...
Bárdos- Féltoronyi gyárigazgatót a honvédvezérkar főnökének különbírósága elé állítják Bárdos- Féltoronyi gyárigazgatót a honvédvezérkar főnökének...
Az utóbbi időben több panasz érkezett arról, hogy a...
Meglepetésekkel kezdődött a futballbajnokság Meglepetésekkel kezdődött a futballbajnokság
Napsütéses „őszi” vasárnap délután megkezdődtek a Nemzeti...
Hitler és a szocialisták összecsapása a Saarvidéken Hitler és a szocialisták összecsapása a Saarvidéken
Vasárnap Koblenz mellett Saar-Ehrenbreitstein ősi várában hatalmas...
Továbbjutni
Újabb költészetünk kátyuba jutott, s ami a legsúlyosabb, jól érzi ott...
Segélyt kapnak a pápától a budapesti vaggonlakók Segélyt kapnak a pápától a budapesti vaggonlakók
A pápa őszentsége Csernoch János hercegprimás utján a közelmult...
Népszámlálás Népszámlálás
Nemzetközi megegyezés, hogy minden tiz esztendőben összeszámlálják a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98