Dtum
Login with Facebookk
1912 | Szeptember

A footballbirák dijazása

Minden a helyes kerékvágásban halad a footballsportban. Zavartalan és egységes a szövetség adminisztrációja, modern pályák állanak a rendelkezésre, páratlanul növekedik a közönség érdeklődése, az egészséges fejlődés utján vannak a csapatok –egyedül a birókérdés okoz néha kellemetlen bonyodalmat s vált ki ellentétes hangulatot a közönségből és játékosokból egyaránt.


Segíteni kellene tehát a dolgokon. Tudja ezt mindenki, nemcsak azok, a kik hivatottak a labdarugás irányítására s emiatt nehéz szivvel látják, mint hamisítják meg néha a birák – akarva, akaratlanul az erőviszonyok hű alakulását, hanem tudja a közönség is, a mely ilyenkor meghasonlott hangulatban távozik a mérkőzésről.


Sok eszme merült föl a biró-kérdés megoldására. Volt szó a biróküldés meghonosításáról, a birák testületének megalkotásáról, de a tervezett reformok mind elaludtak, mert nem jelentették egyuttal a helyzet gyökeres megjavítását.


Most legujabban, mint radikális gyógyszer, a birói dijak fölemelése került napirendre. Azzal érvelnek a birói dij fölemelésének propagálói, hogy a magasabb dijazás ambicinálni fogja a birói kart legjobb tudásának kifejtésére, mert a rossz biráskodás az igy már nem jelentéktelen mellékjövedelem elvesztésével járna. Másrészt pedig érdemes lesz biráskodni s így a biráskodástól eddig mereven elzárkózó idősebb, tehát higgadtabb és függetlenebb sportmanek is fognak vállalni biráskodást.

 

Megkérdeztük a sporttársadalom több jeles szerepvivőjét, hogy mi a véleményük a birói dijak fölemeléséről és football-rovatunkban közöljük a válaszokat, a melyek megvilágítják az aktuális kérdés minden részletét. S noha a nyilatkozók tulnyomó része a birói dijak méltányos fölemelésétől reméli a biró-kérdés szanálását, mégis ellene foglalunk állást, mert féltjük tőle a football sport amatőr szellemét.


Az amatőr szellem ugyani hanyatlóban van, az egyesületek vezetésében máris tulságosan kidomborodik "az üzlet" forszírozása, méltán tartunk tehát attól, hogy minden végzetes volna, a mi a kereseti szempontokat juttatná érvényre. A football-biró éppen olyan amatőr sportman mint a football-játékos, lehetetlenség tehát a birák javadalmazását emelni az amatőr jelleg érintése nélkül.

 

Ellenkező esetben napirendre kellene tüzni a játékosok fizetését is, mert az ő munkájuk tulajdonképpen a kereset forrása. Az az érv ugyanis, hogy a birák nagy fizikai munkát végeznek, kétszeresen áll a játékosokra, tehát elvárjuk, sőt megköveteljük a játékosoktól, hogy csakis az ambiciótól sarkalva, minden erejüket megfeszítsék, még nagyobb joggal várhatjuk azt a játékot vezető, tehát még nemesebb becsvágytól vezetett bíróktól.


Hiba volna az angol példákra hivatkozni. Angliában tényleg jók dijazzák a birókat, de azt az ott jól bevált szokást sehogysem lehet a magyar viszonyokra alkalmazni. A szigetországban üzleti szellemben vezetett, s a footballt, mint kereseti forrást kultiváló részvénytársaságok sajátították ki maguknak. A professzionista csapatok tudvalevően tisztán pénzbeli haszonra dolgoznak, a biró tehát egy hasznot kereső társaságnak teljesít szolgálatokat, joggal megkövetelheti tehát, hogy fizikai megerőltetéssel járó munkáját az elért haszon nagyságához mérten honorálják.


Magyar földön azonban a footballból befolyó jövedelmet kizáróan sportcélokra használhatják föl az egyesületek, mindenképpen arra kell ezért törekedniök, hogy a költségeket csökkentsék.


Elég baj, hogy vannak egyesületek, amelyek nem őrlődnek eléggé a kiadások amatőr jellege fölött.
Nemcsak a sportman-birók amatőrsége, hanem az egyesületek amatőr-szelleme is ellentmond tehát a birói dijazás fölemelésének.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98