Dtum
Login with Facebookk
1913 | Április

Modern táncok

A valóban szép, ütemes tánc nemcsak a szemnek kellemes, hanem bizonyos értelemben a kedélyre is igen jó nevelő hatással van. Aki nincsen teljesen elfásulva és nem annyira közönyös, hogy a külvilág jelenségei érintetlenül hagynák, az mindenesetre emlékezik azokra a szép rokokotáncokra, amelyeknek fordulatai, bájos változatai kedélyünket mintegy elringatták és régente, általunk sohasem ismert, át nem élt korszak társadalmi életének halvány körvonalait rajzolták fel fantáziánk egére.

 

A rokokó, a Biedermayer-kor táncai mind ilyen kellemesen hatnak, de nem mondhatjuk ugyanezt az ugynevezett modern táncokról. Amit idétlenség, ízléstelenség és a durvaságig menő természetesség utánzása eredményezhet, az a modern táncokban nagy részben megvalósul.

 

Medvetánc- , macsics-, apacs-, fajdkakastánc stb., legujabban pedig a tolótánc (Schiebetanz) mind olyan táncok, amelyek nemcsak a jóizléssel, hanem általában az emberi méltósággal is a legkomolyabb hadilábon állanak. El sem tudjuk képzelni, hogy minő izlésbeli eltévelyedés szülhette meg ezeket a táncokat.

 

Mert a divatosság, a korszerüség jelszava még távolról sem elegendő arra, hogy ilyen rettenetes testficamokból és lomha állati mozdulatokból kombináljanak össze modern tánczokat. Akkor inkább nem kellenek modern táncok, ha azok között ilyenek lehetnek és maradjunk a régi kedves táncoknál.

Elég talán felemlítenünk, hogy az ugynevezett tolótánc (Schiebetanz) oly kiáltó izléstelenségről tanuskodik, hogy cseppet sem csodálkozunk azon, ha volt német rendőrség (pl. Münchenben, Drezdában stb), amely egyenesen betiltotta ezt a táncfajt.

 

De különben a sok szó helyett utalunk inkább a képeinkre. Ezek között mindenesetre legizlésesebb táncra enged következtetni az a pár, amely az első dijat nyerte. A másik kettő szintén dijat nyert, mert hiszen táncoltak ügyesen, fáradhatatlanul, könnyedén, de az előadott táncuk (akik a harmadik dijat nyerték azok a tolótáncot járták) nem volt alkalmas a magasabb dijra való sorozásra.

 

A táncmesterek és általában azok, akik a táncművészettel, mint ilyennel foglalkoznak, hálás feladatra vállalkoznak, ha segitenek abban, hogy a szalonokban mindenütt, ahol táncot lejtenek, igazi izlés jutna uralomra és ne kellenék a modernizmus sokszor ostobán tulzott jelszavának terrorja miatt olyan táncokat látnunk, amelyek talán a régi görög és római bachanálékon lejtettek. Ilyen táncokat legjobb kiküszöbölni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ízléstelen tánc Modern tánc Modern táncok
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98