Dtum
Login with Facebookk
1900 | December

Egészséges-e a táncz?

Karnevál herczeg királysága az idén nagyon sokáig; február végéig fog tartani. Egyre másra alakulnak a bálbizottságok, a posta csak ugy ontja majd a sok szeczessziós meghívót – néhány nap még s zenétől, zsibongástól visszhangzik majd a főváros s az egész ország valamennyi tánczterme. És e közben az a kérdés merül föl, egészségese-e tulajdonképpen a táncz. Egy orvos foglalkozik a kérdéssel és a következőket írja róla:


A táncz, amelynek apáink is kedvvel, szeretettel hódoltak, nagyon testedző mulatság, megkívánja a különböző izomcsoportok harmonikus együtt működését, azonkívül bizonyos, hogy sokkal határozottabb fellépésű az ember, aki tánczolni tud. Csak sajnálkozni lehet a mai és különösen a nagyvárosi enervált fiatalságon, amelyben nincs meg apáink pezsgő tánczkedve, amely huzódozik a táncztól, a tánczterem mellékhelyiségeiben, a fehér asztalnál kritizál, vagy ha már be is megy a tánczosok közé, akiknek nem alvadt még meg egészen a vére, s nem petyhüdtek el teljesen az idegei, akkor sem tánczol, csak lábatlankodik, ide-oda ődöng öntudatos mosolylyal az ajkán.


Pedig a kiéltséget affektáló, vagy valósággal kiélt fiatal emberek okosabban tennék, ha maguk is nekilátnának ennek az okos testi gimnasztikának. Persze nem mindenkinek egészséges a táncz. Szívbeteg, tüdőbajos ember, meg a vérszegény leány legokosabban tenné, ha egyáltalán nem tánczolna, vagy legalább is nagyon keveset. És sajátságos, hogy éppen ezek a legszenvedélyesebb tánczosok. Hanem most már a tánczos akár erőteljes, akár gyengébb szervezetű, tartsa szem előtt mindig, hogy amelyik pillanatban a szíve hevesebben kezd kopogni, avagy szédülés fogja el – abba a pillanatban hagyja abba a tánczolást. Figyeljen arra is, hogy az első táncz ne tartson sokáig: a tüdőnek, a szívnek, az izmoknak meg kell szokniok az élénkebb mozdulatokat.


A bál higiénéjének szempontjából legfontosabb a báli ruházkodás kérdése, különösen pedig a nőknek kellene erre ügyelniök, akik az egészség legelemibb követelményeivel sem törődnek, ha a zsarnokul szeszélyes divat éppen így kívánja.


A báli ruha könnyű és kényelmes legyen, hogy könnyen lehessen benne lélekzetet venni; eléggé alkalmasak e tekintetben a mostan divatos franczia alacsony fűzők, amelyekben a tüdő legalább némileg rendesen végezheti a működését.


A józan ész azt parancsolja, hogy ne hordjunk magas sarku, keskeny orru czipőt – nos, a tánczban meg valóságos gyötrelem az ilyen czipő. A tánczos alacsony sarku, kényelmes szabásu czipőt hordjon.


Ezek a tanácsok hiábavalóak, az bizonyos, mert ha a divat nem ezeket állapította meg, nem is akad ember, aki kövesse őket – hisz csak az egészség kívánja. Ügyeljen tehát a tánczos legalább más uton módon az egészségére.

 

A tánc után közvetlenül ne igyék hideg vizet, sok tüdőgyulladásnak volt már egy pohár víz az okozója. Ha már iszik valaki, legfeljebb egy-két korty czitromos vizet, vagy sört, de itt igen fontos az, hogy azután tovább tánczoljunk. Erre most azt lehet felelni, hogy aki szomjas, az inni akar. Igaz! Hiszen a testünk részét víz teszi, a testet alkotó szerves szövetek ugyszólván át vannak a nedvességgel itatva s ez a nedvesség a hőmérséklet növekedésével tánczolás közben mint izzadság kiválik s bármilyen prózai is, de ugy van, hogy a szenvedélyes tánczos két liternyi izzadságot választ ki; már most ebből az következik, hogy a testet alkotó szerves szövetek ennyi vízveszteségre kiszáradnak, az elvesztett nedvességet pótolni kell, az ember szomjazik.

 

Lehet, tehát inni a felhevült tánczosnak, de mérséklettel és mindig kortyonkint, mert a hirtelen ivás a belső részektől hirtelen vonja el a meleget, másnap azután meg van a tüdőgyulladás, vagy egyéb lázas betegség, amelynek elkerülése végett az is tanácsos volna, ha a tánczosok végre abbahagynák a mulatságot rendesen befejező galopozást és tíz-tizenöt percznyi pihenés után hagynák el a tánctermet.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Egy életmentő óriás munka közben Egy életmentő óriás munka közben
A mult napokban óriási tüzvész dühöngött New-York egyik legnépesebb...
Gyorsüzelő angol hajóágyu Gyorsüzelő angol hajóágyu
A modern hadihajók ágyufelszereléseiről bátran elmondhatjuk, hogy...
Brüll Alfréd Konstantinápolyban Brüll Alfréd Konstantinápolyban
Brüll Alfréd, az MTK elnöke, aki eddig mint a Magyar Vörös Kereszt...
Az orosz udvari balett Az orosz udvari balett
Seherazáde bűbájait, Rimszki-Korszákov epekedő szláv ritmusait, Fokin...
A gibraltári alagut terve A gibraltári alagut terve
Már régebben foglalkoznak azzal a merész tervvel, hogy a gibraltári...
Tardieu és Grandi elfogadták MacDonald meghivását Tardieu és Grandi elfogadták MacDonald meghivását
Husvétkor a Foreign Office és a Quai d’Orsay szakadatlan...
Andre Gide naplója Andre Gide naplója
Mióta Gide nyiltan is bevallotta rokonszenvét és csodálatát az...
A prakfalvai vasgyár A prakfalvai vasgyár
A prakfalvai vasgyár a szepesmegyei kies Gölniczvölgyben fekszik,...
A Dunagőzhajózási társaság kívánalma A Dunagőzhajózási társaság kívánalma
A Dunagőzhajózási társaság bejelentette Kossuth Ferencz...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98