Dtum
Login with Facebookk
1913 | Április

XXII. magyar-osztrák mérkőzés – győzött a magyar csapat

4:1  a magyarok javára

 

Nagyobb örömünnepe nem volt még a magyar footballsportnak, mint a tegnapi. Előfordult ugyan már egyizben, hogy riválisunkat saját fészkében legyőztük, a mostani diadal oly nehéz viszonyok között jött létre és oly imponálóan nagyarányu, hogy azzal örökké büszkélkedhetik. Rettenetes csapás volt ez a mai fényes győzelem az osztrák labdarugó sportra; kiheverni tán évek mulva sem tudja.

Most látszik csak meg, hogy nemzeti ügy a reprezentativ mérkőzés. Az a maroknyi magyar tábor, amely a Pratert ellepte, valósággal nemzeti érzelmi csatát vivott a tengernyi osztrákokkal s ebből a mai hadseregünk került ki győztesen. Csak egyszer: a kiegyenlitő gólnál látszott, hogy az osztrák lelkesedés kerekedik felül, de ahogy Biró labdája eljutott Brunner hálójában, ismét a magyarok üdvrivalgásától visszhangzott a pálya, amint pedig hullottak a magyar gólok, mintha ott sem lett volna a tizezernyi osztrák, a nézőtére minden sarkából a magyarok lelkesedése viharzott.

A játék

4 óra 33 perckor indult meg. Az osztrákok rögtön megkapják a labdát és veszélyesen támadnak. Payer erélyes kapcsolása mindent visszaver. Az előreadott labdát Tóth fogja, mig végre Kaltenbrunnerhoz jut. A második percben eredménytelen korner az osztrákok javára, a 6. percben a magyarok szabadrugást kapnak. Schlosser élesen lövi. 14. perc. Osztrák szabadrugás, Zsák védi. A labda Fischerához kerül, lövése hajszálnyira kerüli a kaput. 15. percben ismét Zsák van munkában. 19. percben Pataky kapásból lő, Kaltenbrunner azonban kornerra ment. 23. percben a labda Patakyhoz kerül ki nagyszerüen szökteti Weiszt és annak középreadott labdáját Tóth a magyarok óriási lelkesedése közepette a kapuba vágja. 43. percben szabadrugás a magyarok javára, a biró 1 perccel előbb fujja le a félidőt.

5 óra 24 perckor kezdődik a második félidő. Zsáknak mindjárt dolga akadt a 4-ik percben Studolcka két éles lövését menti. Ugy látszik, hogy az osztrákok kerekednek fölül. Fischera lövése az elvágodó Zsák kezéből kiesik. Studnickához kerül, aki védtelen lövéssel kiegyenlit. A magyarok erős tempót diktálnak ezután, Weisz a jobbszélről lő, Kaltenbrunner a labdát Biróhoz üti, ki Borbáshoz továbbitja, ennek centerét pedig Schlosser fejeli. Kaltenbrunner által visszaütött labda ismét Biró elé esik, aki élesen gólt lő. A magyarok egymásután remek támadást vezetnek, a kétségbeesett osztrák támadás ellen.

Pataky a jobb szárnyon három emberen keresztül tör, visszaadott labdáját a sarokba vágja (30 perc.) Schlosser szökteti Borbást, aki hátra centerez, Schlosser átlépi a labdát, mire Pataky azt a sarokba helyezi. Ezután az osztrákok jönnek a kapu felé, erőlködnek azonban hiábavaló, mindössze Studnicka egy lövése jut el Zsák kapujáig. Az utolsó percekben több szabadrugás a magyarok ellen, melyek nem voltak veszélyesek. A biró sipjelzése után a közönség betódul a pályára, Zsákot és Schlossert a vállukon viszik le.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Osztrák-Magyar 1-4 Karikatúra az Osztrák-Magyar-ról Karikatúra az Osztrák-Magyar-ról 2
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az alagutbeomlás Az alagutbeomlás
A történetiró egyszerüen megállapitja, hogy Harrasfelsenben, a...
Milyen tóban lehet pontyot tenyészteni? Milyen tóban lehet pontyot tenyészteni?
Sokszor lehet látni olyan kisebb, állandóan vízzel borított...
Villamos ütés ellen óvó ruha
Már régóta ismeretes, hogy a villámcsapás ellen teljes biztonságot...
Petőfi egy lefoglalt életrajza és arczképe Petőfi egy lefoglalt életrajza és arczképe
A segesvári csatamező ismeretlen sirjában tizenöt éve pihent már...
Őszi napok Egerben Őszi napok Egerben
A nyelv halálig ragaszkodik néhány gyerekkori szóficamhoz, a képzelet...
Villanyos furógép Villanyos furógép
A bányamüvelés nem is olyan régen még teljesen kézi munka volt. Gépek...
A nemzetiségek Apponyi javaslata ellen A nemzetiségek Apponyi javaslata ellen
Az aradi románság vezető emberei az ottani...
Több mint egymillió hold földet osztott ki a földbirtokrendező bíróság Több mint egymillió hold földet osztott ki a földbirtokrendező...
Az Országos Földbirtokrendező Bíróság adatai szerint több mint ezer...
Emberiesség a hadviselésben Emberiesség a hadviselésben
A német vezérkar félhivatalos közlönye nagy megelégedéssel állapítja...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98