Dtum
Login with Facebookk
1913 | Augusztus

Technika a hadviselés szolgálatában

A technikának a hadviselésben való alkalmazása épen olyan régi, mint maga az emberi nem. Ezt a legmeggyőzőbben azok az Egyiptomban és Bábel helyén újabban kiásott kőtáblák bizonyitják, melyeknek szöveges ábrázolásai a Krisztus születését megelőző negyedik évezred történetére vonatkoznak és azt mutatják, hogy a kifeszitett kötelek és húrok erejét mint használták felkövek, nyilak, stb. röpitésére, és hogy mint alkalmazták a kard- és lándzsapengék hatását, hogy az ellenséget harcképtelenné tegyék.

A hadászati technika azzal, hogy mindinkább fokozódó gyorsasággal és könnyüséggel természeti és földrajzi akadályokat kellett legyőznie és a hadműveletek céljára fölhasználható közlekedési utakat kellett teremtenie: az országokat és a világ népei közelebb hozta egymáshoz.

I. Napoleon 1810-ben kezdette meg a Mont Cenisen át vezető országút épitését, melynek egy-egy kilométerjéhez 0.12 év kellett; a Semmeringen át vezető, 1853-ban befejezett útnak 1-1- kilométerje már csak 0.09 évet igényelt.

De minél nagyobb az akadály, annálnagyobb haadást látunk; p. o. a 12.2 km. hosszú Mont Cenis-alagút építésénél minden kilométerre átleg 1.07 év kellett, míg a 11 évvel későbben befejezett, 14,5 km. hosszú Gotthard-alagút 1-1 kilométerjének kiépítésére már csak 0.65 év, tehát az előbbi időnek kb. felerésze volt szükséges.

Ugyanígy Hannibalnak az Alpeseken való átvonulásánál sokkal több közlekedési akadállyal kellett megküzdenie, mint I. Napoleonnak hasonló vállalatánál; pedig márennek az utóbbinak hadi tettét joggal megbámuljuk.

A német hadsereg 1870-71-ben jó utak és vasút segélyével kétségtelenülkönnyebben nyomulhatott Franciaország belsejébe, mint hajdanában Julius Caesar a gallok hazájába. A délafrikai háború alatt az angolok gőzhajóikon könnyebben szállíthatták tömérdek csapataikat és hadiszereiket a Fokgyarmatra, mint a rómaiak hadseregeiket Kartagó elé, vagy ahogy I. Napoleon szállitotta katonáit Egyiptomba.

Hadvezéreik lángeszén kívül csak a tecnikának köszönhették a hódító népek sikereiket, minthogy tökéletesebb fegyverzetükkel a kezdetlegesen felfegyverzett ellenfélen könnyen diadalmaskodtak.

A hadviselés, a hadászat és harcászat állandóan igénybe veszi a technika vívmányait, hogy segítségükkel tökéletesítse fegyvereit ésfokozza hatásukat. A technikának ez a felhasználása mindamellett nem tette a háborút borzalmasabbá, hanem ellenkezőleg azzal, hogy tartamát mindjobban megrövidítette, még enyhítette is. Az ókor kezdetleges fegyvereinek évekig tartó munkáját az újkortökéletes fegyverei legfeljebb néhány hónap, de sokszor néhány hét vagy nap alatt végzik el.

Az indusoknak Nagy Sándor ellen alkalmazott rejtélyes tüze, Kallinikosz görög tüze, a kínaiak lőpora, a kézi íj, a bombavető üstök, a kanócos puska és mindezek tökéletesebb utódai egészen a géppuskáig és a gyorstüzelő ágyukig a technikus segítsége nélkül soha nem jöhettek volna létre.

A mai háborúban három hatalmas tényező mérkőzik: a katona erkölcsi értéke, a sereg műszaki képzettsége, ügyessége, végre az állam pénzereje. A hadi technikának mind nagyobb szerep jut az ütközetek eldöntésében, mert bámulatos vívmányai a hadvezetés minden mozzanatában érvényesülnek, míg ezzel a bámulatos fejlődéssel szemben a harcoló ember erkölcsi értéke legjobb esetben a régi marad.

Volt idő, midőn azt, ki a hadászati technika katonai fontosságát hangoztatta, képzelődőnek gúnyolták; azok a sikerek azonban, melyek alkalmazását kisérték még a legkonokabb ellenfeleit is lefegyverezték.

Mai nap a technikaa katonát szolgálatának minden mozzanatában is híven kíséri: sorozásra vagy bevonulásra gőzhajón vagy vasuton siet; ruházatának jobb vagy rossz hővezetőképessége megvédi a nyár hősége és a tél hidege ellen egyaránt, a laktanyai estéket olaj-, gáz- vagy villamos világítás teszi kellemesebbé, a lövészeti gyakorlatok közben a fegyver gépezetének jut atulajdonképeni főszerep; az ebédnek és a vacsorának az elkészítésénél a szakács az élelmezési kémiában találja meg leghűbb segítőjét és tanácsadóját, végül ha a katona mint ilyen fejezi be életét, akkor a sírja fölött adott sotrűzben szintén a hadászati technika intézi hozzá az utolsó búcsuszót!

Manapság, amikor már ugyszólván mindenki katona, vagy legalábbis népfölkelő, illő, hogy a hadászati technikával, melynek szerepét némelyek csak rombolónak,mások azonban üdvösnek is tartják, közelebbről megismerkedjünk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98