Dtum
Login with Facebookk
1913 | Február

A hó haszna

Mikor az első hópelyhek tündértánczát nézzük a téli verőfényben, szinte akaratlanul is felsóhajtunk, milyen jó lesz a csilingelő szánkóval végigsiklani a föld halotti szemfedőjén. Csakhogy a föld sem hal meg, csak szunnyad, a hó sem halotti szemfedő, hanem inkább paplan, mert a gazdák a megmondhatói, hogy a hó nemcsak a természet háztartásában, hanem a gazdaságban is milyen számottevő tényező; a gazdák nagyon jól tudják, hogy jó termés rendesen hógazdag tél után szokott lenni. 

A hó laza tömegének likacsai tele vannak levegővel, tehát széndioxiddal is. Száz köbczentiméter hóban, (a míg nincsen összegyömöszölve) voltaképen 10 térfogat hó és 90 térfogat levegő van; egy métermázsa hóban pedig 200 köbczentiméter széndioxid (szénsav) van. A mikor tehát a hó megolvad, a belőle lefolyó víz szénsav tartalmú; a hova tehát ez a szénsavtartalmú víz beszivárog, ott a föld ásványos alkatrészeit kémiailag átalakitja. Ezáltal az összeálló göröngyök nemcsak porhanyóvá válnak, hanem át is alakulnak olyan vegyületekké, a melyekre a növényeknek szükségük van. 

A hó tehát javitja, szinte trágyázza a humuszt s ezáltal, valamint a porhanyitás által is termőképesebbé teszi a talajt. 

Már Darvin is azt állitotta, hogy a férgek a termőföldnek kitünő napszámosai, mert azáltal, hogy keresztül-kasúl fúrják a talajt, meglazitják azt s mesgyét egyengetnek a víz beszivárgásának. 

A levegő sohasem tiszta, abban mindig van kétféle por.
Az egyik, a melyiket a szél magáról a földről viszi kavargó szárnyán a levegőbe, ez a kozmikus por; a második, a mely a kályhák és gyárak kéményeiből kerül a levegőbe, szénrészecskékből és hamurészecskékből áll; ezek füst alakjában kerülnek a levegőbe. Ezen kivül szerves anyagok is lebegnek a levegőben; növények és állatok hulladékai, maradékai. A levegőben úszkáló apró testecskék egynegyed része szerves anyag, háromnegyed része pedig szervetlen anyag. 

Tudnivaló azonban, hogy a mikor a hó vagy eső esik, az esőcseppek és a hópelyhek magukba ragadják, mintegy magukba oldják ezeket a levegőben uszkáló porszemecskéket. 

A hó, épen úgy, mint az esőviz tehát a levegőnek legkitünőbb tisztitója is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hóhányó parasztok (Pólya Tibor rajza) Falusi udvar télen
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98