Dtum
Login with Facebookk
1913 | Január

Ujpest sportszenzációja. Az UTE és az URAK fuziója

A két ujpesti egyesület éveken át tartó egymás közötti sportversengése a közeli napokban befejezést fog nyerni. Abból az áldatlan küzdelemből, mely a két egyesület eddigi müködését jellemezte, s amely ujpesti arányban összehasonlítható a MTK és a FTC vetélkedésével, az UTE vívta ki magának a pálmát.


A testvérharcból való győzelméhez azonban csupán az I. osztály bajnoki küzdelmének helyezése által jutott és ezen felsőbbsége egyuttal még nem fedi az erkölcsi sikert is. Ujpest sportközönsége éppugy, mint a budapesti, megosztva vallja magát mindkét egyesület hívének s ha végignézünk a két egyesület vezetőségének és pártfogóinak névsorán, azok személyében sem társadalmi, sem sportbeli különbséget nem látunk.


Az eszmét, hogy Ujpest footballjátékosainak erőit egy egyesületbe tömörítsék, legelőbb az URAK vezetősége vetette fel, belátva a rivalizmus meddőségét és csak alkalomra várt, hogy a kezdeményező lépéseket az egyesülésre vonatkozólag megindithassa. Ezen alkalom megérkezett, mikor az URAK I. csapatának játékosai között belső okok miatt az egyenetlenség ütötte föl fejét. Mindenesetre ezen körülmény játszott közre leginkább, hogy a tárgyalások megkezdődtek. Jellemző ezekre a tárgyalásokra hogy bár azok befolyása a diszkréció jegyében történt. Ujpest sportközönsége előtt nyilt titok volt már az első hetekben, hogy a két rivális a legközelebbi napokban egy egyesületté olvad össze.


Bár a tárgyalások kezdetekor, melyeket mindkét egyesület által kiküldött 6-6 tagu bizottság folytatott, oly ellentétek merültek föl, melyek áthidalhatatlanoknak látszottak, sikerült ezeknek legnagyobb részét a hetekig tartó ülésezések után eltüntetni. A főbb pontok melyekben a delegáltak már megállapodtak, a következők: Az URAk a feloszlás után testületileg beolvad az UTE-be aminek megtörténtével az UTE Ujpest Rákospalotai Torna Egylet-re változtatja nevét. Ennek ellenében a gr. Károlyi által az URAk-nak ajándékozott pályaterület az UTE birtokába megy át.


A tárgyalások kiterjeszkedtek azonkívül a leendő vezetőség összeállítása is s ebben a kérdésben is sikerült a két félnek megegyezésre jutni. Ennélfogva Kovácsi orsz. képviselő, az URAK jelenlegi elnöke lenne az uj egyesület diszelnöke, mig Ehrenwald megmaradna jelenlegi helyében.
Az egyetlen kérdés, mely a tanácskozások napirendjén van az URAK aktiv és paszív vagyonának rendezése és ugy halljuk, hogy ez sem fog akadályt képezni, hogy a tárgyalások befejeződést nyerjenek.


A két egyesület játékosai között a terv már az első pillanatban szimpátiára talált, s amennyiben az UTE kipróbált emberei mellé olyan játékosok, mint Schneider, Simon, Gulácsi, Gönczy és Schmidt kerülnek. akkor tavasz kezdetén az I. oszt. bajnokságban szereplő budapesti egyesületek egy olyan csapattal állnak majd szemben, mely méltóan fogja képviselni Ujpest-Rákospalota lakosságából kikerült legjobb footballisták egyesületének az URTE-nek szineit.


A fizió magára az UTE-re nézve csakis előnnyel bir. Nem csak azért, hogy csapatának erejét és egyesülésének tagszámát ezáltal megkétszerezné, hanem abból a körülményből is kifolyólag, hogy a katonai hatóság által elzárt pályáját az URAK pályájával pótolhatná és nem lenne kitéve, hogy pályaválasztási joga dacára csapatát idegen pályán kell játszatni és ezáltal nehezen megszerzett közönségét elvesztenie kénytelen.


Hogy a két egyesület egygyé forrása, játékosanyagának egy táborba való tömörülése magára a hazai sportra is mily előnynyel bir, azt hisszük nem szorul kommentárra.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Egy detektiv naplójából Egy detektiv naplójából
….Karácsony estéje után való nap egy prémes női kabátot hoztak...
Hősök galériája Hősök galériája
Ez a hősök galériája! Semmi nagysejtelműség a rendezésben, sehol a...
Junkers Hugó, a repülőgép tökéletesítője 1. Junkers Hugó, a repülőgép tökéletesítője 1.
A német tudós és a gyakorlati élet - A német tudomány ma már nem...
Orth György, a chilei kormány alkalmazottja Orth György, a chilei kormány alkalmazottja
Orth György, a chilei kormány tisztviselője, átvette hivatalát és...
1800 szerződéses orvost neveznek ki az uj munkásbiztositó pénztárhoz 1800 szerződéses orvost neveznek ki az uj munkásbiztositó...
Az uj állami munkásbiztositó pénztár szerződéses orvosi állásaira...
Híres emberek magánélete - Mosley Híres emberek magánélete - Mosley
Ha egy csillag - vagy tenyérjós tíz év előtt azt jósolja Angliában,...
A Vezuv legutóbbi kitörése A Vezuv legutóbbi kitörése
Az olaszországi hadiesemények szinte háttérbe szorították az olasz...
A házszabály-módosítások fogadtatása A házszabály-módosítások fogadtatása
A márczius 5-iki ülésben a kormányelnök beírta az ideiglenes...
Egy fiatal szobrász halála Egy fiatal szobrász halála
A koporsón meg a koporsó körül koszorúk ölelkeztek, szallagjaik...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98