Dtum
Login with Facebookk
1913 | Január

Mesterséges légzés gép segélyével

Az emberek balesetei, életveszedelmet jelentő szerencsétlenségek között a vizbehullás az ujkorban gyakoribb, mint régen, mert a mai kor emberei előtt a víz nem félelmes elem többé. A modern élet a vizet közlekedésre csakugy használja, mint a szárazföldet, hidakat épit a vizeken át, hajók, csónakok, motorbárkák, vizi repülőgépek, vizi sport-járómüvek ezernyi ezer faja és száma szeli azokat a vizeket, amelyeknek titokzatos mélye szent borzalommal töltötte el és tartotta távol a mult emberét.

Az emberi erő kipróbálása, fejlesztése az uszás sportját is mindjobban kiterjeszti, s a statisztika szerint, ha hiteles az a följegyzés, hogy ezer évvel ezelőtt az emberiségnek talán csak egy percentje tudott uszni, ma harminczszor annyian. S ha azt is tekintetbe vesszük, hogy ezer éven át mennyivel nagyobb a föld népessége, a harminc százaléknyi tömeg talán éppen annyi, mint ahány emberi élet volt ezer év előtt a földön. Ez az oka, hogy az emberek ma, a biztosnak állitott vizi járómüvek, az uszástudomány fejlettsége ellenére is, nagyobb számban hullanak a vizbe s kerülnek ezáltal életveszedelembe, mint a régi korban. Több ember a vizen, több ember érhet vizen a baleset.

A vizbehullás és a vizbefulladás két ténye között két körülmény érdemel fontos figyelmet. A vizbehulló öntudatosan, usznitudását felhasználva, vagy mellőzve, vagy uszni nem tudva vetette magát a vizbe, vagy pedig öntudatlanul, akarata ellenére került vizbe, akár tud uszni, akár nem. E két megkülönböztetés azért fontos, mert később, a mentés alkalmával az életrekeltés lehetősége ez alapon el is birálható. Az öngyilkosokat, azután azokat a véletlen folytán vizbehulló embereket, akik uszni tudnak, ha az eszméletük elvesztése után nyomban partra tudjuk huzni, még a lehetőség nagy percentjei biztonságával lehet életrekelteni.

Azokat ellenben, akik uszni nem tudnak, s a vizbehullásuk pillanatában, még a levegőben elveszitik öntudatukat, s a halálfélelem érzete már félig nem is ölte őket, a mentés rendesen csak élettelenül hozza szárazra. A vizbehullás okozta halál oka fulladás, illetve szivszélhüdés. Ezt természetesen megelőzi a gyomornak megtelése hihetetlen mennyiségü vizzel, s a tüdő elrekesztése a levegőtől. Mind a kettő külön-külön halálos okozatok, de együtt okozzák a szivszélhüdést, vagy a fulladást, vagy e kettőt együtt.

Lehet, hogy az orvosi tudomány itt esetekre és tényekre hivatkozva pontosabb meghatározást tud felállitani, de nekünk arra, hogy a vizbefuló embert megmentő mesterséges légzést előmozditó készüléket megismertessük, elég annyi is, hogy a levegő hiánya a légzést beszüntette, s ezáltal a bénulás, eszméletlenség állott elő. Ilyenkor a vizből kihuzott embert le kell fektetni, s kinyujtott karjait a csipőtől a vállon, mint forgó központon át a fej mögé kell hajtogatni mindaddig, míg a légzés ujból meg nem indul. Az ilyen fulladásos tünet még a tüz okozta füsttengerben is előáll, tehát a mesterséges légzés alkalmazása mindenütt kell, ahol a levegő hiánya a tüdő működését egy időre beszüntette.


Ilyen a mi két képünkön bemutatott mesterséges légzést elősegitő készülék. A balesetet szenvedett embert ráfektetjük a készülékre, állát leerösitjük egy puha hevederre, a hasára csatoljuk a szoritót vagy fuvót, a kézfejeket ráerösitjük a keret végére, s most a képen láható módon hajlitjuk a keretet. Ha a keret fel van állitva, a hason levő fuvó szoritja mellkas alatt a tüdőszárnyakat, s ez a nyomás megenyhül, ha a keret le van fektetve.

Ez a mesterséges légzés előidézése. Ezt a mozgást végezve intenziv, gépi erővel egyenletesen dolgoztunk. A mesterséges légzés lehetővé tétele, ha még a hall nem állott be, csaknem mindig életet mentett. E gép német találmány. Ha elterjed, vizparton levő mentőállomások elönyösen használhatják. Föelve, hogy gyorsan és erőteljesen kell emelni. Mintha csak egy csapóajtót emelnénk föl, vagy sülyesztenénk le. A berlini uszóiskolák mindegyike fel van szerelve ilyen készülékkel. A mentőegyesületek szintén. Az előnye szembetünő, mert két-három ember munkáját, ezzel a készülékkel egyetlen ember is elvégzi.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Egy uj német találmány fulladás okozta eszméletlenség következtében szükséges mesterséges lélekzés elősegitésére A mesterséges lélegzést elősegitő szerkezet a mozgás második pillanatában
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Élő kút Élő kút
Még szeptember havában történt, hogy Willy Lawrence amerikai gyáros,...
Átkozott józanság - Gárdonyi legújabb regénye Átkozott józanság - Gárdonyi legújabb regénye
Az igazi talentumot az jellemzi, hogy akkor is érdeklődéssel megyünk...
Hármas holtverseny után Kovács Pál az idei kardvívóbajnok Hármas holtverseny után Kovács Pál az idei kardvívóbajnok
...Rajcsányi László és Gerevich Aladár előtt. Vasárnap kora reggeltől...
A rákosszentmihályi négyszeres gyilkosság A rákosszentmihályi négyszeres gyilkosság
A rákosszentmihályi négyszeres gyilkosság borzalmasabb, az évtizedek...
Hiram Maxim varázsgömbje Hiram Maxim varázsgömbje
Sokféle érdekes jelenség és természeti tünemény füződik ahhoz a...
Egy 17 esztendős ping-pong-játékos bravúrja Egy 17 esztendős ping-pong-játékos bravúrja
Budapest ping-pong bajnoki versenye a BSE mintaszerű rendezésében...
Márai Sándor - Török Gyula poszthumusz könyve Márai Sándor - Török Gyula poszthumusz könyve
Októberben esztendeje lesz annak, hogy Török Gyula meghalt. Ami...
Wolff Károly a nyomorgó középosztály otthonaiba invitálja az idegen vendégeket Wolff Károly a nyomorgó középosztály otthonaiba invitálja az idegen...
Pest vármegye székházának közgyülési termében vasárnap délután 4...
Az OTE atlétikai versenye Az OTE atlétikai versenye
Jól sikerült versenyt rendezett az OTE vasárnap délután saját...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98