Dtum
Login with Facebookk
1913 | Június

A nők világparlamentje Budapesten

A női jogokért való küzdelem történetében nevezetes marad a nők budapesti világkongresszusa, melyet a mult héten tartottak meg a világ minden részéről idesereglett feministák. Chapman Catt asszony, a Nők Választójogi Világszövetségének hires elnöknője maga vezette a kongresszus tárgyalásait. Több millió tulajdonosa ez a feministavezér s hivei a "nők koronázatlan királynőjé"-nek nevezték el. A kongresszus tagjainak magyaros vendégszeretetben volt itt részük.

 

Délelőttönként tanácskoztak, délutánonként pedig kirándulásokra mentek. Az utcákon, amerre menetelük levonult, mindenütt lelkesen üdvözölte őket a közönség. Jelentékeny szerepük volt a kongresszusban a magyar feministáknak is. Az ő indítványukra mondották ki, hogy nemzetközi pénzügyi bizottságot fognak szervezni, továbbá azt is, hogy a Nők Választójogi Világszövetségének eddigi sárga-fehér szövetségi szine helyett ezután a piros-fehér szint használják a "békés forradalom" jelképezéséül.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Szüfrazsettek
Tánczos G. Károly

A szüfrazsett (politikai egyenjogúságért, választójogért harcoló nő) mozgalom Angliában volt a legerősebb és legkitartóbb. Az ipar egyre több nőt foglalkoztatott, akik ugyanolyan nehéz munkát végeztek, mint a férfiak - fele bérért. A munkásság erőteljesen küzdött jogaiért - a nők ebben a küzdelemben vettek részt.

 

Az iparosodás előrehaladtával a felsőbb- és középosztálybeliek helyzete jelentősen megváltozott. A férfiak előtt megnyíltak a művelődési és elhelyezkedési lehetőségek, míg a nőket - mesterségesen tudatlanságban tartva - csak a társasági életre készítették fel. Lassan sikerült csak betörniük a férfiak által uralt területekre: 1876-tól vehettek fel az orvosi egyetemek lányokat is hallgatónak, 1893-ban nevezték ki az első női gyári felügyelőt.

 

A nőt a törvény nem ismerte el jogi személynek. Előbb apja, később férje gyámsága alatt állt, akinek jogában volt verni a feleségét. 1857-ig kellett várni az új házassági és válási törvényre, amely jogot biztosított a férj által elhagyott feleségnek. Az 1871-ben megalakult Nők Szavazati Jogának Országos Szövetsége választójogot követelt a nőknek, bár ekkor még a férfiak közül is csak minden hatodiknak volt szavazati joga. 1903 október 10-én megalakult a Nők Társadalmi és Politikai Uniója.

 

1905 októberében egy választási gyűlésen követeltek szavazati jogot - két tagjukat letartóztatták. Később Londonba helyezték át székhelyüket, de békés politikai tevékenységük ott sem járt sikerrel. 1908 július 21-én hatalmas tüntetést szerveztek, majd delegációt küldtek a parlamentbe, de tagjait elfogták és bebörtönözték. Ezzel lezárult a mozgalom békés szakasza.... Végül 1918. február 6-án fogadta el az angol parlament a nők választójogát biztosító törvényt.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Mezei versenyek Mezei versenyek
Enyhül az idő, indulnak a szeonális versenyek. Három versenyről...
Az én Itáliám Az én Itáliám
Papini "rövid és átfűtött lapokon" akarja e könyvecskében, - mely...
A tömegszállások rejtelmeiből A tömegszállások rejtelmeiből
A főváros külső perifériái tele vannak tömegszállásokkal, ahol már...
Hírek külföldről és belföldről Hírek külföldről és belföldről
A stokholmi olimpiád előkészítő-bizottsága az 1912. évi olimpiád...
Kígyóméreg, mint fájdalomcsillapító, szérumok, preparátumok Kígyóméreg, mint fájdalomcsillapító, szérumok, preparátumok
Az indiai kígyótelepen jelenleg négyszáz kobra van. A kígyóállományt...
Képtelen francia terv a Saar-vidékkel kapcsolatban Képtelen francia terv a Saar-vidékkel kapcsolatban
A francia politikai világban a szenzáció erejével hat az az ötlet,...
Halász-féle „Corpus-lift” Halász-féle „Corpus-lift”
Aki valaha beteget ápolt, a nagyon jól fogja tudni, hogy a...
A színházi évad végén A színházi évad végén
Megint lezártunk egy színházi évadot, amely sikerek és bukások...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98