Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1913 | Június

Az ozónos vizvezeték

Ez a legujabb dolog a vizvezetéki technikában és tudományban. Beszéljünk előbb az ozónról.

Az ozón tulajdonkép semmi más, mint az oxigénnek, az éltető levegő e legfontosabb alkatrészének egy változata. Az oxigén villamos kisüléseknél változik át ózonná. Ezért a villámlással kapcsolatosan is keletkezik.

Már most az ozónnak egy igen kitünő tulajdonsága van, amely rendkivül fontossá lett a vizgyártásnál, a vizvezetéki viz elkészitésénél. Öl minden baktériumot.

A viznek vizvezetéki célokra való elkészitése ugyanis semmi más, mint kivevése mindazon alkatoknak, amelyek nem valók a jó vizbe. Ez néha még belevitele olyanoknak, amelyek javitják.

A vizet szűrik. Kavicskutakba szivárogtatják, hogy a kavicson keresztül már kiszoruljanak a szemétfélék. Aztán ülepedő rétegekre eresztik a vizet, szűrőkön bocsátják át, de mindez csak a szilárd alkatrészek eltávolitására szolgál. A bacillusféléknek ez nem elég, azok keresztülhatolnak mindenen. A bacillusok ellen a levegővel való szellőzés a leghasznosabb, keresztülverik a vizen a nagy mesterséges szelet.

A viz tisztitására nézve lett most nagyjelentőségü az ozón, amióta a bámulatos villamossági művekkel az ozóngyártást nagyban lehet művelni. Óriási villamos berendezésekkel végzik azokat a villamos hullámzásokat és kisüléseket, amelyek a levegő oxigénjét ozónná változtatják. Az ozónt aztán keresztülhajtják a vizen és ez a legteljesebben kiöl minden élő lényt belőle, minden bacillust, minden mikrobát. Az ozón hatása oly hatalmas, hogy a viz szinte ragyog. És pedig attól, hogy a bacilluskák oly hevesen szinte elégnek, hogy az ily fényjelenséggel jár.

Az az ozónnal kezelt vizvezeték nyujtja a legteljesebb biztonságot a viz tökéletes egészséges voltáról. És az ujabb vizvezetéki berendezéseket már mind igy csinálják. Büszkék lehetünk rá, hogy az elsők egyikét itt rendezték be Magyarországon: a nagyszebenit, amelynek tanulmányozására és az eredménynek minden szempontból való megvizsgálására a külföldi szakemberek nagy számban jöttek el.

Valószinüleg a budapesti vizvezetéket is előbb-utóbb át fogják igazitani, mert végre is ez az ozónos viz a legfontosabb egészségügyi vivmányok egyike. Még akkor is, ha lényegesebb panasz nem lehet a mi vizünkre. De teljes biztonságot csak az ozón nyújt.

Az ember igaz, hogy fölveti a kérdést, hogy furcsa, azelőtt mi minden vizet össze nem ivott az ember és mégse ártott, most pedig hogy nekiesnek vizet pucolni és mégis nyavalyások a mai emberek.


De ez nem egészen igy van. Falun, vidéken, ha jóizű a viz, iható is, mert ott fertőző anyagok nem igen kerülnek bele. Hacsak döglött kutyát, macskát nem dobtak bele, vagy valami részeg ember bele nem esett. A városokban azonban a talaj egy kész méregréteg. Mindenféle szemét, hulladék, piszok erjed a városi talajban és benne a legjobb tanyája van mindenféle betegséget okozó mikrobának, bacillusnak. A kutakba ömlő talajviz ezeket mossa magával. A nagy Pettenkofer, aki először irányitotta a figyelmet erre a városmérgezésre, kimutatta, hogy pl. Münchenben évek során keresztül mindig akkor lépett fel a tifusz, mikor a talajviz emelkedett és a felsőbb szemét-, piszokrétegen keresztülszivárgott. Ha csökkent a talajviz, csökkent a tifusz is.

Azóta a legfontosabb egészségügyi védekezés a viznek bacillusmentesitésére. És ebben a védekezésben az ozónos vizvezetéki viz az emberi tudomány és technika legifjabb diadalát jelenti.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Mezitlábas király Mezitlábas király
„A ruha teszi az embert” – ennek az ősrégi...
Simon Böske és Brammer Pál esküvője Simon Böske és Brammer Pál esküvője
Husz fényképezőgép, féltucat filmfelvevő masina, reflektorok, izzó...
Az amerikai dollár offenzívába lépett Az amerikai dollár offenzívába lépett
A szovjet rádió hírmagyarázója a Csehszlovákiának megtagadott 30...
Közlekedés a világürben Közlekedés a világürben
A költők színes fantáziájának sorsa rendszerint az, hogy az idő...
Budapest Budapest
A fejlődő nagyvárosi kultúra természetes velejárója, hogy a várost...
A szerb király új palotája A szerb király új palotája
Belgrádból írják, hogy Pasics miniszterelnök, nagy kegyben áll a...
Coolidge mindennél sürgősebbnek tartja Európa gazdasági ujjáépítését Coolidge mindennél sürgősebbnek tartja Európa gazdasági...
Washington, március 23. Hivatalos körökben megerősítik, hogy az...
A tűzhányóhegyek világából A tűzhányóhegyek világából
K. Sapper kiváló német természettudós két vaskos kötetben tette közzé...
A jász-kunok pöre a Habsburgok ellen A jász-kunok pöre a Habsburgok ellen
A Jászság, Nagykunság és a Kiskunság lakossága érdekes közjogi pert...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98