Dtum
Login with Facebookk
1913 | Június

Az ozónos vizvezeték

Ez a legujabb dolog a vizvezetéki technikában és tudományban. Beszéljünk előbb az ozónról.

Az ozón tulajdonkép semmi más, mint az oxigénnek, az éltető levegő e legfontosabb alkatrészének egy változata. Az oxigén villamos kisüléseknél változik át ózonná. Ezért a villámlással kapcsolatosan is keletkezik.

Már most az ozónnak egy igen kitünő tulajdonsága van, amely rendkivül fontossá lett a vizgyártásnál, a vizvezetéki viz elkészitésénél. Öl minden baktériumot.

A viznek vizvezetéki célokra való elkészitése ugyanis semmi más, mint kivevése mindazon alkatoknak, amelyek nem valók a jó vizbe. Ez néha még belevitele olyanoknak, amelyek javitják.

A vizet szűrik. Kavicskutakba szivárogtatják, hogy a kavicson keresztül már kiszoruljanak a szemétfélék. Aztán ülepedő rétegekre eresztik a vizet, szűrőkön bocsátják át, de mindez csak a szilárd alkatrészek eltávolitására szolgál. A bacillusféléknek ez nem elég, azok keresztülhatolnak mindenen. A bacillusok ellen a levegővel való szellőzés a leghasznosabb, keresztülverik a vizen a nagy mesterséges szelet.

A viz tisztitására nézve lett most nagyjelentőségü az ozón, amióta a bámulatos villamossági művekkel az ozóngyártást nagyban lehet művelni. Óriási villamos berendezésekkel végzik azokat a villamos hullámzásokat és kisüléseket, amelyek a levegő oxigénjét ozónná változtatják. Az ozónt aztán keresztülhajtják a vizen és ez a legteljesebben kiöl minden élő lényt belőle, minden bacillust, minden mikrobát. Az ozón hatása oly hatalmas, hogy a viz szinte ragyog. És pedig attól, hogy a bacilluskák oly hevesen szinte elégnek, hogy az ily fényjelenséggel jár.

Az az ozónnal kezelt vizvezeték nyujtja a legteljesebb biztonságot a viz tökéletes egészséges voltáról. És az ujabb vizvezetéki berendezéseket már mind igy csinálják. Büszkék lehetünk rá, hogy az elsők egyikét itt rendezték be Magyarországon: a nagyszebenit, amelynek tanulmányozására és az eredménynek minden szempontból való megvizsgálására a külföldi szakemberek nagy számban jöttek el.

Valószinüleg a budapesti vizvezetéket is előbb-utóbb át fogják igazitani, mert végre is ez az ozónos viz a legfontosabb egészségügyi vivmányok egyike. Még akkor is, ha lényegesebb panasz nem lehet a mi vizünkre. De teljes biztonságot csak az ozón nyújt.

Az ember igaz, hogy fölveti a kérdést, hogy furcsa, azelőtt mi minden vizet össze nem ivott az ember és mégse ártott, most pedig hogy nekiesnek vizet pucolni és mégis nyavalyások a mai emberek.


De ez nem egészen igy van. Falun, vidéken, ha jóizű a viz, iható is, mert ott fertőző anyagok nem igen kerülnek bele. Hacsak döglött kutyát, macskát nem dobtak bele, vagy valami részeg ember bele nem esett. A városokban azonban a talaj egy kész méregréteg. Mindenféle szemét, hulladék, piszok erjed a városi talajban és benne a legjobb tanyája van mindenféle betegséget okozó mikrobának, bacillusnak. A kutakba ömlő talajviz ezeket mossa magával. A nagy Pettenkofer, aki először irányitotta a figyelmet erre a városmérgezésre, kimutatta, hogy pl. Münchenben évek során keresztül mindig akkor lépett fel a tifusz, mikor a talajviz emelkedett és a felsőbb szemét-, piszokrétegen keresztülszivárgott. Ha csökkent a talajviz, csökkent a tifusz is.

Azóta a legfontosabb egészségügyi védekezés a viznek bacillusmentesitésére. És ebben a védekezésben az ozónos vizvezetéki viz az emberi tudomány és technika legifjabb diadalát jelenti.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Merénylet az orosz trónörökös ellen Merénylet az orosz trónörökös ellen
Pétervárról ujból merénylet hire érkezett. Ezuttal ugy szólt a hír,...
Zelk Zoltán - Sápad az éj már Zelk Zoltán - Sápad az éj már
Sápad az éj már, csöndes kert az ég, levelek surrannak a magas...
Öngyilkos lett Landauer Oszkár, a legrégibb osztrák magánbankház főnöke, mert nem akarta tulélni bankháza összeomlását Öngyilkos lett Landauer Oszkár, a legrégibb osztrák magánbankház...
Bécs gazdasági köreit vasárnap ujabb bankösszeomlás döbbentette meg...
Sajtóvélemények a 30 éves Nyugatról - Népszava Sajtóvélemények a 30 éves Nyugatról - Népszava
Január havában harmincadik esztendejét tölti be a Nyugat....
Az egyedüli értékmérő Az egyedüli értékmérő
Valamikor mi harcoltunk azért az elvért, hogy a művészetben - ide...
Véget ért a nyomdászsztrájk Véget ért a nyomdászsztrájk
Vasárnap délben, majdnem négy héten át tartó nyomdai munkaszünetelés...
Egy politikai röpirat botrányai és bonyodalmai Egy politikai röpirat botrányai és bonyodalmai
Hetek előtt Berlinben egy németnyelvű röpirat jelent meg. Egy kis...
Vízipóló csapatunk Tatabányán is fölényesen győzött Csehszlovákia ellen Vízipóló csapatunk Tatabányán is fölényesen győzött Csehszlovákia...
A Tatabányai Sport Club százméteres nyílt uszodájában vasárnap...
A bécsi hóhér Prágában A bécsi hóhér Prágában
Ugyanazon a napon, a mikor Bécsben nagy ünnepségekkel,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98