Dtum
Login with Facebookk
1913 | Június

Az ozónos vizvezeték

Ez a legujabb dolog a vizvezetéki technikában és tudományban. Beszéljünk előbb az ozónról.

Az ozón tulajdonkép semmi más, mint az oxigénnek, az éltető levegő e legfontosabb alkatrészének egy változata. Az oxigén villamos kisüléseknél változik át ózonná. Ezért a villámlással kapcsolatosan is keletkezik.

Már most az ozónnak egy igen kitünő tulajdonsága van, amely rendkivül fontossá lett a vizgyártásnál, a vizvezetéki viz elkészitésénél. Öl minden baktériumot.

A viznek vizvezetéki célokra való elkészitése ugyanis semmi más, mint kivevése mindazon alkatoknak, amelyek nem valók a jó vizbe. Ez néha még belevitele olyanoknak, amelyek javitják.

A vizet szűrik. Kavicskutakba szivárogtatják, hogy a kavicson keresztül már kiszoruljanak a szemétfélék. Aztán ülepedő rétegekre eresztik a vizet, szűrőkön bocsátják át, de mindez csak a szilárd alkatrészek eltávolitására szolgál. A bacillusféléknek ez nem elég, azok keresztülhatolnak mindenen. A bacillusok ellen a levegővel való szellőzés a leghasznosabb, keresztülverik a vizen a nagy mesterséges szelet.

A viz tisztitására nézve lett most nagyjelentőségü az ozón, amióta a bámulatos villamossági művekkel az ozóngyártást nagyban lehet művelni. Óriási villamos berendezésekkel végzik azokat a villamos hullámzásokat és kisüléseket, amelyek a levegő oxigénjét ozónná változtatják. Az ozónt aztán keresztülhajtják a vizen és ez a legteljesebben kiöl minden élő lényt belőle, minden bacillust, minden mikrobát. Az ozón hatása oly hatalmas, hogy a viz szinte ragyog. És pedig attól, hogy a bacilluskák oly hevesen szinte elégnek, hogy az ily fényjelenséggel jár.

Az az ozónnal kezelt vizvezeték nyujtja a legteljesebb biztonságot a viz tökéletes egészséges voltáról. És az ujabb vizvezetéki berendezéseket már mind igy csinálják. Büszkék lehetünk rá, hogy az elsők egyikét itt rendezték be Magyarországon: a nagyszebenit, amelynek tanulmányozására és az eredménynek minden szempontból való megvizsgálására a külföldi szakemberek nagy számban jöttek el.

Valószinüleg a budapesti vizvezetéket is előbb-utóbb át fogják igazitani, mert végre is ez az ozónos viz a legfontosabb egészségügyi vivmányok egyike. Még akkor is, ha lényegesebb panasz nem lehet a mi vizünkre. De teljes biztonságot csak az ozón nyújt.

Az ember igaz, hogy fölveti a kérdést, hogy furcsa, azelőtt mi minden vizet össze nem ivott az ember és mégse ártott, most pedig hogy nekiesnek vizet pucolni és mégis nyavalyások a mai emberek.


De ez nem egészen igy van. Falun, vidéken, ha jóizű a viz, iható is, mert ott fertőző anyagok nem igen kerülnek bele. Hacsak döglött kutyát, macskát nem dobtak bele, vagy valami részeg ember bele nem esett. A városokban azonban a talaj egy kész méregréteg. Mindenféle szemét, hulladék, piszok erjed a városi talajban és benne a legjobb tanyája van mindenféle betegséget okozó mikrobának, bacillusnak. A kutakba ömlő talajviz ezeket mossa magával. A nagy Pettenkofer, aki először irányitotta a figyelmet erre a városmérgezésre, kimutatta, hogy pl. Münchenben évek során keresztül mindig akkor lépett fel a tifusz, mikor a talajviz emelkedett és a felsőbb szemét-, piszokrétegen keresztülszivárgott. Ha csökkent a talajviz, csökkent a tifusz is.

Azóta a legfontosabb egészségügyi védekezés a viznek bacillusmentesitésére. És ebben a védekezésben az ozónos vizvezetéki viz az emberi tudomány és technika legifjabb diadalát jelenti.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Svájc – Magyarország 3:1 (1:0) Svájc – Magyarország 3:1 (1:0)
Nagy érdeklődés előzte meg Magyarország és Svájc válogatott...
Az Ernst-múzeum csoport-kiállítása Az Ernst-múzeum csoport-kiállítása
Akármilyen szép egyéb alkotások találhatók is az Ernst-múzeumnak e...
Az egri úszók pompásan szerepeltek Boroszlóban Az egri úszók pompásan szerepeltek Boroszlóban
A boroszlói kétnapos szereplésünk teljes sikerrel járt. A hátúszás...
Az Újpest bravúros játékkal kiverte az Ambrosianát a Középeurópai Kupából Az Újpest bravúros játékkal kiverte az Ambrosianát a Középeurópai...
Újpest – Ambrosiana 3:1 (1:0) Vasárnap délután 12.000 néző...
Vasutfejlesztés a gazdaság fellendülésére Vasutfejlesztés a gazdaság fellendülésére
A magyar bánya- és kohó-vállalatok egyesületének elnöksége a legutóbb...
Építőipari helyzet Építőipari helyzet
A kormány a rendelkezésére álló összes tényezőkkel karöltve azon...
Herriot vasárnap a békeszerződések reviziója mellett foglalt állást Herriot vasárnap a békeszerződések reviziója mellett foglalt...
Francia politikai körökben bizonyosra veszik, hogy a választások...
Szokoly Alajos első magyar 100 yardos bajnokunk Szokoly Alajos első magyar 100 yardos bajnokunk
A magyar athlétikai élet egyik legkiválóbb alakját mutatjuk be...
Katakombák Katakombák
A keresztényüldözésnek borzalmat keltő emlékei a katakombák, ezek a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98