Dtum
Login with Facebookk
1913 | Október

A detektivek királya

Ezelőtt 70-80 évvel élt Skóciában egy Pinkerton Allan nevü szegény kádársegéd, aki áthajózott Amerikába szerencsét próbálni. Egy darabig az uj világban is folytatta mesterségét. Ebben az időben nagystilü tolvajbanda működött New-Yorkban, és a rendőrség sehogysem tudott a furfangos tettesek nyomára akadni.

 

Pinkerton Allant is izgatta az eset és hozzálátott, hogy saját szakállára kinyomozza a bűnösöket. Ez rövid idő alatt sikerült is neki. Ekkor ébredt tudatára a benne rejlő fényes detektivtehetségnek, otthagyva a kádermesterséget, többekkel együtt 1850-ben detektivirodát alapított. Ebből az irodából fejlődött ki az egész világon ismeretes amerikai „Pinkerton Agancy” detektiv intézet, melynek jelenlegi vezetője és tulajdonosa az alapitó Pinkerton Allan fia, a „detektivek királya” aki már maga sem mai gyerek.

 

A Pinkerton intézet a világ legnagyobb detektivvállalata, amelynek Amerikában 30 irodája és több mint 1600 alkalmazottja van. Nagyobb gyilkosságok és szenzációs bünügyek nyomozásával nem foglalkozik Pinkerton. Csalások, sikkasztások, hivatali visszaélések kideritése teszik a vállalat üzletkörét. Ha szükség van rá, az intézet a világ bármelyik részébe elküldi embereit nyomozásra.

 

Mostanában Pesten is járt egy emberük egy csekkcsalás ügyében. Ez az egyetlen magándetektivvállalat, mellyel az államrendőrségek érintkeznek. Pinkerton a mult héten Berlinben tartózkodott, de nem hivatalosan, hanem – mint az érdeklődő hirlapíróknak mondogatta – csupán szórakozni akart a németek fővárosában.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Pinkerton cég
Tatár Anita

A Pinkerton Detektívügynökség igen gyorsan verekedte fel magát a leghíresebb cégek közé. Hatékonyságát köszönhette a modern technika alkalmazásának, a bűnesetek és bűnözők nyilvántartásának. Ők voltak az elsők, akik aktákat készítettek a gyanúsítottakról, fényképek alapján azonosították a tetteseket és nem riadtak vissza attól sem, hogy beépüljenek a bandákba.

Pinkerton lett Abraham Lincoln testőre, s meghiúsított egy merényletet 1861-ben, melyet az elnök beiktatásán akartak elkövetni. Lincoln hálából őt bízta meg a titkosszolgálat megszervezésével, amely a polgárháború végén már hatékonyan működött. Hírszerzésben és kémelhárításban is jeleskedtek. Megakadályozták például a nyolcezer déli hadifogoly kiszabadítására szőtt összeesküvést.

Legnagyobb sikereik közé tartozott egy 700 ezer dolláros vonatrablás tetteseinek elfogása 1866-ban, Jesse James és bandájának felszámolása, Butch Cassidy és a Sundance Kölyök elüldözése Latin-Amerikába, illetve a Wild Bunchnek nevezett vonat-és bankrablásra szakosodott bűnszövetkezet elfogása.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98