Dtum
Login with Facebookk
1913 | Október

Szacsvay Imre búcsúja

Nemcsak mint szinész, de mint ember is a rendkivüliek közé tartozik. Mert a rendkivüli ember elhatározása szükséges ahoz, hogy művészi érettségének tetőpontján, kifejező eszközeinek, szellemi és fizikai erejének teljes birtokában megváljék a szinpadtól.

 


Mi bírhatta erre az elhatározásra? Hosszú évtizedek élettapasztalata, a sok keserűség, csalódás, mely legnemesebb törekvéseink, legszebb sikereinek nyomában járt, a csüggedés pillanataiban meglephette a lelkét és az erős ember elkedvetlenedése legyőzte a művész becsvágyát.

Mert nem olyan rózsás ám a dicsőség útja, mint a milyennek messziről látszik. Csak a tetőre nem jut fel a mélység sara és hányan zuhannak vissza tépett szárnyakkal, mielőtt fölérték volna. Szacsvay Imre feljutott a tetőre, de ijedten nézett vissza az útra, a mely mögötte maradt és nem mert megállani. A ki maga belenéz a magyar szinpad történetének utolsó két évtizedébe és látja, micsoda fosztogatás történt az utolsó nemzedék művészi kincseiben, az érti meg igazán Szacsvay Imre korai távozásának erkölcsi okait.

De egyet már most is megállapíthatunk, még pedig azt, hogy Szacsvay Imre művészete, a maga őszinte, becsületes masszivitásában, magyar jellegében, egyéni őserejének varázsában kiáltó ellentéte volt mindennek, a mi az olasz verizmus zászlajával és a német naturalizmus jelszavával szinpadunkra özönlött. Az ő egyenes, nyilt művészi lelke soha sem ismerte, soha sem értette a szinpadi művészetnek azokat a törvényeit, melyek a fönségest a köznapiság fertőjébe parancsolták.

De azt megértette és egész művészpályáján diadalmasan demonstrálta, hogy a természetesnek nem kellett okvetlen alantasnak is lennie. Az ő művészi törvénye az emberi nagyság monumentális megépítése volt, merész, egyenes vonalakban. A tragédia csúcspontjait kereste és a biztos ítélettel megállapított kiindulástól a végső czélig megállást nem ismert. Fulminans erővel robogott keresztül a veristáknak olyan kedves nyugvópontokon, a hol – szerintünk – az életvalóság a művészi igazsággal találkozik.

Szacsvay Imre tudta, hogy ez a találkozás lehetetlen, mert a mióta a világ áll, a mióta az emberi művészet teremteni tud, ezt az érintkezési pontot még senki sem találta meg. Szacsvay Imre nem is kereste művészetében soha az életvalóságot, sem a kifejezés – úgynevezett – természet formáit, mert érezte, hogy a művészet nem valóság, hanem igazság. Szacsvay Imre igaz volt mindig és – a mi művészemberben legérdekesebb – egyénien volt igaz.

Ivánfi Jenő.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A kereszténypárt nagygyűlése A kereszténypárt nagygyűlése
A kereszténypárt vasárnap nagygyűlést tartott, amelyen nemcsak a...
Drótnélküli táviratozás a harcztéren Drótnélküli táviratozás a harcztéren
Ismeretes, hogy a drótnélküli táviratozás minő forradalmat idézett...
Hungária – Haladás 7:2 (4:1) Hungária – Haladás 7:2 (4:1)
„Jól” kezdődik a szombathelyiek részére a játék. A 20....
Büntetések és kivégzések khinában Büntetések és kivégzések khinában
A khinai udvar napról-napra ujabb jelentésekben tudatta pekingi...
A filmszezon mérlege A filmszezon mérlege
A filmgyártásban tagadhatatlan krizis következett be az elmúlt...
Szavalás és vers Szavalás és vers
A versek elmondásáról tartott a minap Babits Mihály előadást. Bár...
Kedélyes boxmérkőzés
Kedélyes boxmérkőzés volt a mult héten Párisban. Tilbury mérkőzött...
Válópert indított Szepesi László, a halálraítélt bankrabló ellen a felesége Válópert indított Szepesi László, a halálraítélt bankrabló ellen a...
Érdekes válópert tárgyalt a pest vidéki törvényszék: Szepesi Lászlóné...
Olcsóbb csirkehus és friss tojás árusitása Olcsóbb csirkehus és friss tojás árusitása
A községi élelmiszerárusitó üzem holnaptól, hétfőtől kezdve a főváros...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98