Dtum
Login with Facebookk
1914 | Augusztus

Az ultimátum

Az Osztrák-Magyar Monarchia nevében belgrádi nagykövete, Giesl báró 1914. június 21-én este jegyzéket adott át Szerbia kormányának. A jegyzék ultimátumot tartalmazott, vagyis olyan követelések sorát, melyekről sejteni lehetett, hogy azokat Szerbia és annak legfőbb nagyhatalmi patrónusa, Oroszország nagy valószínűséggel elutasítja majd. A jegyzéket úgy állították össze, hogy abból – visszautasítása esetén – háború legyen, vagy – elfogadása esetén – Szerbia meggyengülve és megalázva kerüljön ki a konfliktusból.


Az ultimátum a szarajevói merényletért a szerb kormányt és hatóságait tette felelőssé. Emlékeztetett a szerb királyság korábbi kötelezettségeire. A nagyszerb mozgalom megtűrésével és táplálásával vádolta a szerb kormányt. Követelte, hogy a kormány hivatalos lapjában, meghatározott időpontban, meghatározott szövegű közleményt tegyen közzé, melyben elítéli a nagyszerb mozgalmat. Ugyanezt a szöveget királyi napiparancs útján a hadsereggel is közölni kell.

 

A közoktatásból, közigazgatásból és a hadseregből ki kell irtani minden, a Monarchia ellen irányuló propagandát. Fel kell oszlatnia a nacionalista és irredenta szervezeteket, köztük a Narodna Obranát. Az ultimátumnak az a két pontja, ami talán leginkább sértette egy független ország méltóságát, az 5. és a 6. volt. A Monarchia követelte, hogy hatóságai részt vehessenek a Monarchia területi épsége ellen irányuló mozgalmak elnyomásában, és szervei szerb területen nyomozhassanak.

A császár szerint: „… lehetetlen, hogy Oroszország ezt a jegyzéket érvényesülni hagyja.”

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98