Dtum
Login with Facebookk
1914 | Február

Kis gazda rovat

A baromfiak és a homok

Általánosan ajánlani szokták, hogy a baromfiól talajára legalább 30 cm. vastag száraz homokréteget kell teríteni. A homok felszivja a nedvességet és ha már piszkos, könnyen ki lehet hordani és a trágyadombra dobni, vagy a veteményes kertben felhasználni.

A tyúkfélék a homokban fürdenek és ez igen szükséges, mert csak így kerülhetik el a tetveket és egyéb élősködőket. Az érdes homok azért jobb, mert a nagyon is finom homok belepi a légzőszerveket és hurutot okozhat, az érdes homokban azonkívül a tyúkok mindig találnak quarczot és meszes alkatrészeket (csigahéjak maradványait) már pedig ez a pipék zuzájuknak minél előbbi működését elősegíti és azonkívül a tojáshéjképzéshez szükséges meszet is mielőbb megkapják. Ha a baromfi már tetves, akkor friss homokhoz perzsarovarport keverünk. 


A burgonya mint takarmány

A burgonya etetése malaczokkal sokkal czélszerűbb főzött állapotban, mint nyersen, mert egyrészt a rágás munkája elmaradván, a tápanyagok mind hus és zsírtermelésre és az életfentartásra fognak fordíttatni az emésztési szervek által.

Másrészt a főzés folytán a burgonyában foglalt tápanyagok még könnyebben emészthetővé válnak, végül a gumókban, kivált pedig a csirákban foglalt Solanin nevű méreganyag a főzés által elveszti mérgező hatását, illetve a főzővíz ezt kivonja a burgonyákból, azért ezen vizet ne etessük fel, hanem öntsük le róla a komposztra vagy a trágyatelepre.

Még a gőzzel főzött egész burgonyánál is lesz bizonyosan egy kis folyadékképződmény, mit szinte okvetlenül el kell távolítani.

Az ellen, hogy egész burgonya ne akadjon meg a malacz torkán, úgy védekezzünk, hogy a főtt burgonyát gyömöszöljük össze tömőfákkal a vályuban, ez igen gyorsan s tökéletesen hajtható végre s az ilyen zúzott eleséget lehet meghinteni darával, korpával stb. A burgonyát előre összevágni nem ajánlatos, mert a munka késedelmesebb mint az összegyömöszölés s s valószínűleg többe is kerülne, de meg az összedarabolt burgonya, a főzővizet felszívná mind és a Solanin-méreg mind benne maradna. 

A hagyma a méhszúrás ellen

Egy franczia ujság írja, hogy a hagyma kitünő ellenszere a méhszúrásnak s nemcsak hogy a fájdalmat azonnal megszünteti, de megakadályozza a daganat képződését is.

Kipróbáltam ezen szer hatását magamon is, közvetlen környezetem is számtalanszor jó eredménnyel használta – írja az újság. Egy alkalommal egy darázs megszúrta egy kis kutyának a torkát s az úgy megdagadt, hogy a szegény állat már fuldokolni kezdett, mikor az állatorvos megérkezett a ki azután egy apróra vagdalt hagymát adott be a kutyának s ez szemlátomást megkönnyebbült s a daganat hamarosan elmúlt.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98