Dtum
Login with Facebookk
1914 | Július

Az uj trónörökös

Amit eddig mi, magyarok az uj trónörökösről, jövendőbeli királyunkról megtudtunk, mind nagy örömet keltett bennünk. Egyénisége valóban olyan, hogy mindenkiben a legnagyobb rokonszenvet keltheti, de minket magyarokat legjobban az örvendeztethet meg, hogy már sokszor tanuságot tett irántunk érzett szeretetéről.

 

A magyar nyelv és irodalom iránt már régóta lelkesedik, s miután Sopronban való két esztendei tartózkodása alatt jól megtanult magyarul, magával vitte onnan Tormássy Arthur római katolikus káplánt, hogy tovább gyakorolja vele a magyar nyelvet. Egyszer azzal lepte meg magyar tanítóját, hogy elszavalta neki Petőfi Talpra magyar-ját.

 

Felesége, Zita trónörökösné is épen ilyen lelkesedéssel tanulja nyelvünket és már a királlyal is beszél magyarul. Minden azt mutatja, hogy jövendőbeli királynéját ugy fogja szeretni a magyar nemzet, mint egykor az áldott emlékű Erzsébet királyasszonyt.

 

Az ifju pár most éli az élet legboldogabb napjait: szerelemből lettek egymáséi és frigyüket kedves gyermekek születése tette még boldogabbá. A hetzendorfi kastély fái alatt gyakran éjfélig sétálgattak vacsora után kéz a kézben, szerelmesen simulva egymáshoz.

 

Életük, amikor a fiatal főherceget nem szólították el hazulról katonai kötelességei, a polgáremberekhez hasonló puritán egyszerűségű volt mindig. Estéik legkedvesebb szórakozása mindig a zene; a főherceg kitünően hegedül, Zita hercegnő pedig hárfázik, zongorázik, énekel.

 

Mint katona, egyike a fiatal trónörökös a hadsereg legbuzgóbb tisztjeinek és állandóan képezi magát a katonai tudományokban. Eddig, ha nem volt katonai gyakorlaton, mindennap, délutáni öt órától este nyolc óráig hallgatta egy-egy tábornok-tanárának magyarázatait a hadviselés módjairól. 

 

Jelenleg tüzéralezredesi rangban van. A termete sovány, de izmos, az arca sötétbarna és kis bajuszát magyarosan szokta kunkorítani. 1905 őszén kapta meg a hadnagyi rangot s azóta, mint főherceg gyorsan haladt előre a katonai pályán, de minden rangemelést fokozottabb buzgalmával hálál meg uralkodójának, a legfelsőbb hadurnak, aki mindég különös szeretettel viseltetett iránta.

 

Mint katona épen ugy részt vesz a gyakorlatokon, mint többi tiszttársai és naponta rendesen már félnégy órakor talpon volt, hogy idejében ott lehessen a gyakorlótérre való kivonuláson.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Károly Ferenc József főherceg, az új trónörökös Zita Mária Adelgunda pármai hercegnő, az új trónörökös felesége Károly Ferenc József és felesége Zita hercegnő
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98