Dtum
Login with Facebookk
1914 | Május

Kossuth Ferenc meghalt

Az egész országot megrenditette az a fájdalmas hir, hogy Kossuth Ferenc örök álomra hunyta szemét. Sok szenvedéstől váltotta meg a halál: az utóbbi időben csak lassu haldoklás volt már a élete. Az egész nemzet szeretete környezte életében s most az egész nemzet siratja elhunytát.

 

Kossuth Lajos fia volt – már ez magában is elég méltóvá tette volna őt a nemzet szeretetére, de mennyivel inkább megnövelte iránta e szeretetet az a törekvése, hogy müködésével hozzájáruljon ő is „Kossuth apánk” eszméinek terjesztéséhez.

 

Mikor a nagy számüzött beköltözött a halál kapuján át a halhatatlanságba, két fia közül az idősebbik: Kossuth Ferenc eleget tett a nemzet óhajtásának és hazajött Olaszországból Magyarországra. Nagy szeretettel fogadták itthon s egy diadalut volt valamennyi vidéki látogatása. Mindenütt megtisztelték benne Kossuth Lajos fiát.

 

Az egész ország könnyezik most elmulásán, s a ravatalát szomoru szivvel állják körül azok, akik benne látták Kossuth Lajos nagy nemzeti örökségének utolsó birtokosát. Most elment ő is, a nagy idők egyik legközvetlenebb tanuja s együtt van megint azokkal, a kikhez az érzések, az eszmevilág, a politikai törekvések közössége füzte.

 

És a nemzet, amint gyászba borult szivvel állja körül a frissen fölhantolt sirt, aggódva kérdezi: hol az a férfiu, aki méltó lesz rá, hogy örökébe lépjen Kossuth Lajos elhunyt fiának?....

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kossuth Ferenc a halottas ágyon Kossuth Ferenc a ravatalon Kossuth Ferenc halottaskocsija Kossuth Ferenc temetése Kossuth Ferenc temetésén megtöltötte a Nemzeti Múzeum kertjét a gyászolók nagy sokasága Kossuth Ferenc és fivére gyermekkorukban
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98