Dtum
Login with Facebookk
1914 | Május

A világitás

A jó öreg petróleumlámpa! Mondja ma már azok, akik születésük óta sem láttak mást, mint villamos világitást és gázfényt. Egy kis fiut kérdeztem meg – a kis fiamat, - hogy mondja el nekem, hogy mit tud a petróleumról.

A kis gyermek szépen, okosan elmondja, amit az iskolában tanult, amit hallott és olvasott; A petróleumot a földből szivattyuzzák, vagy pedig mint az artézi kut, magasan fölszökik a földből. Ugy is hivják, hogy nyers olaj.

Ezt a nyers petróleumot finomitják s ebből csinálják a benzint, vannak gépek, amelyeket nyers olajjal fütenek kőszén helyett. A szegény emberek a lakásukat petróleummal világitják.

Hát ime: Ez a mult. A petróleumról ma már azt tanitják, hogy a szegény emberek világitó anyaga. Pedig nem is olyan régen, ami gyerekkorunkban még a leggazdagabb embereknél is petróleummal meg gyertyákkal világitottak.

Mi, idősebb emberek igen jól emlékezünk – most csak a fővárosi emberekről szólunk – azokra az estékre, amikor vörös karikás lett a szemünk a megeröltetett látástól, amit a petróleumlámpa fényének nevezett sötétségében kellett kifejtenünk.

De a központoktól távol hány százezer és millió hely van, ahol a sötétség fölött még ma is a petróleum uralkodik. Tehát még mindig nem a mult, hanem még mindig a jelen a petróleum, amely most fejti ki utolsó csatáját az uj világitási módok ellen.

A hirdetések tömkelegében minduntalan szemünkbe ötlik valamely uj találmány, amely a petróleumot vértezi a küzdelmében, hogy végleg ne maradjon alul. Vannak petróleumgázégők, harisnyás petróleumlámpák, s magát a petróleumot is raffinálják, a világitás céljaira különlegesen megdolgozzák s ebben a titáni küzdelemben a petróleum már is elvesztette a városokat.

Itt urrá lett fölötte a gáz és a villany. De nem szabad azt hinnünk, hogy a gáz és a villany egyforma erővel igázta le a petróleumot. Nem. A villany szinte ugrásszerüleg tört előre, hogy ugy mondjuk átlépte a gázt, s egyenesen a petróleumtól lépett a küzdőtérre.

Neki is versenytársa a gáz, de sokkal erősebb versenytársa a petróleum. Majd mindjárt meglátjuk, hogy miért. A városok közel nyolcvan esztendeje gázvilágitást használnak, amikor még a petróleum sem volt nagyon elterjedve, a villanyvilágitásnak pedig csak az elmélete volt ismeretes.

A gáz fölvette a versenyt az előretörő petróleummal, s győztes lett. A győzelem azonban csak a nagyobb városok területén érvényesült, a centrumoktól távol fekvő helyek a gázvilágitás előnyét és hasznát nem tudták élvezni abból az egyszerü okból, mert a gázvilágitás berendezkedésére kellő használati tőkefedezet egy csoportban nem található.

A gázvilágitás ugyanis csakis ott képzelhető el, ahol számtanilag megállapitható legalább is bizonyos számu – megközelitőleg háromszáz fogyasztó napi átlagos hat-tizezer köbméter gázat igényel.

Ehelyütt csak kőszéngázról szólunk, mert minden más fajta gáz nem ide tartozó okoknál fogva meg sem közeliti a kőszénből előállitott gázat. A városoktól távol fekvő helyek tehát a petróleum tartományai maradtak.

De jött a villany, amely mint mondtuk, egyszerüen átlépte a gáztelepeket. A gáz azonban nem adta föl a versenyt. Ime, mint a képeinken is látható uj ötlettel küzd a megmaradás mellett, eltekintve az ipari téren tapasztalható gázfogyasztástól, amely téren még igen hosszu ideig gyenge versenytárs a villany.

A villanyról tudjuk, hogy az ugynevezett dugaszkapcsolók segélyével, amelyeket a falakba helyezünk, hordozhatóvá tehető a világitás. A gáz ezt nélkülözte eddig, vagy pedig a kaucsukból készült tömlők utján igyekezett ezt a hiányosságát pótolni.

Ez igen tökéletlen volt. Hiszen tudjuk, hogy az ilyen gumicsövek elpusztultak, kiestek a kapcsolásnál, s szinte óvhatlan volt a gázömlés, amely anyagi, gyakran pedig emberéletben tett kárt okozott. Ez most megszünt.

Felső képünkön látjuk a falban lévő dugaszkapcsolót, mellette a csapnélküli fémtömlő véget. Ha fémtömlővég nincs benne a nyilásban, a fali vezeték el van zárva.

Ha beleillesztjük a nyilásba, a fémtömlő végén lévő két kis nyulvány a fali nyilás kormantyujában beleillik két megfelelő mélyedésbe, amelyek a gázat elzáró födélen vannak. Nem kell egyebet tenni, mint a fémtömlőt egyszerüen elforgatni egy teljes körülforgatással, s a gáznyilás szabaddá van téve, s a gáz ömlik a fémcsövön át a lámpába.A kapcsolat csakis akkor szünhetik meg, ha a fémtömlő véget ujra elforgatjuk egy teljes körülforgatással.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Behr-pintroh-féle kapcsolókészülékre alkalmazott lefelé égő gázlámpa képe A behr-pintroh féle német találmány lehetővé teszi, hogy gázlámpákkal ugyanolyan  módon kössenek össze  a vezetékkel, mint a villanylámpákkal.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98