Dtum
Login with Facebookk
1914 | Március

Bombavetés Fiuméban

Gróf Wickenburg István fiumei kormányzótól márczius 2-án a következő távirat érkezett Budapestre a "Budapesti Tudósitó"-hoz : Ma éjjel ismeretlen tettes a kormányzó palota kertjébe, valószinűen József király herczeg szemben lévő kertjéből, vagy a két kert között levő utczából bombát dobott, a mely nagy durranással a fák között felrobbant a nélkül, hogy kárt tett volna.

 

Minthogy néhány héttel ezelőtt a szomszédos kormányzói hivatal egy földszinti szobájának bejárata mellett néhány dinamit-patront találtak és néhány nappal ezelőtt hosszú gyújtózsinórt, a palota fokozott éberséggel őrizte a rendőrség s a kertben néhány határrendőrségi detektiv tartózkodott. Ennek tudható be, hogy a tettes nem mert a kertbe behatolni.

 

A nyomozás folyamatban van. A fiumei bombamerénylet ügyében úgy a városi, mint a határrendőrség egyaránt széleskörű nyomozást inditott. Egyelőre a nyomozás nem vezetett eredményre, mert a kutató hatóságoknak semmiféle nyom nem áll rendelkezésére. Lassanként az a gyanú alakul ki, hogy az éjjeli bombamerénylet figyelmeztetés akar lenni, illetve komolyabb esemény előzetes jelzése.

 

Az "Esti Ujság"  tudósitója beszélgetett a városi rendőrség vezetőjével, Szerncsin rendőrkapitánnyal a ki igy nyilatkozott: - A bomba a kormányzói palota keleti részén pontosan tizenegy óra öt perczkor robbant föl. A robbanás hatalmas durranással járt s a kerti ház közelében a fák között történt. A tettes személye felől egyelőre nyommal nem rendelkezünk. Nézetem szerint a bombavetés nem politikai okokból történt s ebben az ügyben a fiumei polgárságnak nincsen része. Az esetről értesitettem a szomszédos hatóságokat s a nyomozás minden irányban folyamatban van.

 

Késmárki Dezső határrendőrségi tanácsos következőket mondotta: - Nevetséges, az éjjeli órákban elterjedt az a hiresztelés, mintha a bombamerényletet a határrendőrség rendezte volna. A tény az, hogy már napokkal ezelőtt, igy tegnap is, a kormányzói palotában bombához alkalmas gyujtózsinórt, továbbá dinamitpatrónokat találtak.

 

A nyugatlanitó fölfedezés arra inditotta gróf Wickenburg István fiumei kormányzót, hogy fokozottabb elővigyázatot rendeljen el. A kormányzó utasitotta úgy a határrendőrséget, mint a városi rendőrséget, hogy a palota területén s a környéken szigoritott őrszolgálatot tartson.

 

A palota kertjében és belsejében detektivek tartottak szakadatlanul szolgálatot, míg a palota külső részén és környékén a városi rendőrség rendőrei őrködtek. A bombát tehát az utczáról nem dobhatták, mert ebben az esetben az illetőt feltétlenül elfogták volna.

 

Ilyen körülmények között megdől a tengerészeti hatóság egyik tisztviselőjének az az állitása is, hogy állitólag látta volna, hogy valaki az utczáról dobta a kertbe a bombát. – Egyelőre azt kell hinnem, hogy a merénylő valami úton-módon belopózott a királyi herczegi palota kertjébe, a melyet a kormányzói palota kertjétől csak egy utcza választ el és onnan dobta át a bombát. A robbanás helyén öt bombadarabot találtam és foglaltam le. A nyomozás azonnal megindult és még az éj folyamán is dolgoztunk.

 

A bombavetőknek eddig nincs nyomuk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kormányzósági palota Fiumében gróf Wickenburg István kormányzó
Cikk-ajánló
Hangversenykrónika
Székely Zoltán és Engel Iván az idén rendezték első önálló...
Török hadicélok Török hadicélok
A török állam soknemzetiségű. A névadó etnikum a lakosság felét sem...
Bethmann-Hollweg és Jagow vallomása a háborus bünösség kérdésében Bethmann-Hollweg és Jagow vallomása a háborus bünösség...
Berlin, ápr. 25. A parlamenti vizsgálóbizottság első albizottsága, -...
Hogyan áll az ország éléskamrája? Hogyan áll az ország éléskamrája?
A stabilizáció biztosítása érdekében augusztusban a főváros...
A miniszteri tanulmányut eredménye egy ujabb hivatal A miniszteri tanulmányut eredménye egy ujabb hivatal
A nagy közgazdasági tanulmányutnak, amelyet a földmivelésügyi...
A király születésnapjának ünnepe a harcztéren A király születésnapjának ünnepe a harcztéren
Ő Felsége születésnapját, augusztus 18-ikát az idén is a szokásos...
Nem fütik a vonatokat Nem fütik a vonatokat
A magyar királyi államvasutak igazgatósága értesíti az utazó...
Dávid és Góliát az adólámpák között Dávid és Góliát az adólámpák között
Távolból irányítható készülékekről lévén szó, emlékezzünk meg a...
Leszállították a jövedelemadó kulcsát
Az 1924. évi IV. t.-c. többek között az adóknak aranykoronaértékben...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98