Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1914 | Március

Állami borpinczék

Azt a nagy csapást, mely az ország szőlőmivelő lakóit érte, a phylloxera nevű szőlőpusztító élősdi felléptével, ma már sikerült leküzdeni, mert az elpusztult szőlők felujítása s általában az uj szőlők létesítése országszerte oly nagy kiterjedést nyer, hogy a bortermés mennyisége jó esztendőben, de középtermésű években is, eléri a phylloxera előtti termés mennyiségét. 

De most uj bajok szakadtak a szőlőtermelőre.
A borértékesítés? Ez oly nehéz feladat, a mely megoldásra vár. Gondolkodni kell, hogy a költséges befektetéssel létesített új szőlők jövedelmezősége biztosíttassék, hogy a telepítőket ne érje azzal újabb csalódás, hogy ha terem is boruk, azt sem tudják eladni. 

E czélból a földmivelésügyi miniszter kiváló sulyt kiván helyezni a bor okszerű kezelésére, annak fejlesztésére és terjesztésére, a bor értékesítésének előmozdítására. 

Szükséges annál inkább is, mert már évek óta egyre több a panasz a miatt, hogy a szőlősgazdáink bortermésüket, különösen pedig a finomabb és értékesebb fajborokat, megfelelő áron nem tudják értékesíteni, a mi annál nagyobb baj, mert a gazda az élősdiek ellen védekezve, nagy munkabéreket fizetve, ma ugy is sokkal költségesebben termel, mint ezelőtt. 

E bajok orvoslása végett a földmivelésügyi miniszter az ország fontosabb borvidékein oly állami borpinczék létesítését vette czélba, melyekbe szőlősgazdáink bortermésüket szakszerű kezelés és előnyösebb értékesítés végett beküldhetik. 

Tervbe van véve tiz állami borpinczének létesítése.
Ezekben a pinczékben szakavatottan kezelik a borokat. Ha a gazda meg van szorulva, egy országos bank előnyös kölcsönöket fog adni a termelőknek, a borpincze szakértő vezetőjét a gazda megbízhatja, hogy borát eladhassa. Mivel a nagy borkereskedők egy helyen nagy és egyforma, tisztán kezelt borokat kaphatnak, jobb árt is fognak fizetni ezekben a pinczékben elhelyezett borokért. 

Már az elmondottakból is következik, hogy az uj szándék igen jó kezére fog lenni a gazdának. 

Több borpincze már meg is épült és rendeltetésének szolgál.
Az egyik ilyen állami borpinczét Érmelléken, mint az ország egyik borvidékének góczpontján, Bihardiószegen létesítik s e czélra megfelelő ingatlant is vásároltak a pincze részére. A versenytárgyalás alapján úgy intézkedtek, hogy az építkezés 1914. évi julius 15-ig befejezést is nyerjen. Így ezt a borpinczét is a jövő esztendőre átadják rendeltetésének.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hegyaljai állami borpincze (Sátoraljaújhely): a pincze épülete Hegyaljai állami borpincze (Sátoraljaújhely): a pincze egy mellékága Hegyaljai állami borpincze (Sátoraljaújhely): báró Kazy József államtitkár a megnyitáskor Hegyaljai állami borpincze (Sátoraljaújhely): a megnyitás a pinczék bejárata előtt
HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Részvénytársaságok közgyűléseiről Részvénytársaságok közgyűléseiről
A Pesti hengermalom-társaság a napok tartotta rendkívüli közgyűlését...
Egységes pártot óhajt a kormány Egységes pártot óhajt a kormány
Egységes pártot óhajt a kormány, fegyelmezett, homogén többséget,...
Ő Felsége fogadta a delegácziókat - a balkáni kérdés Ő Felsége fogadta a delegácziókat - a balkáni kérdés
Május 13.ikán délben fogadta ő felsége mind a két delegáczió...
Ghandi bizalmasa, egy fiatal hindu ujságiró vasárnap reggel Pestre érkezett Ghandi bizalmasa, egy fiatal hindu ujságiró vasárnap reggel Pestre...
Ghandi bizalmasa, egy fiatal hindu ujságiró vasárnap reggel Pestre...
A vajtermelés növelésére törekszik a közellátási minisztérium A vajtermelés növelésére törekszik a közellátási minisztérium
A tejipari vállalatok még a múlt év őszén javaslatot juttattak el az...
Amerika közgazdasága és a világháboru Amerika közgazdasága és a világháboru
Az Egyesült-Államok husvéti jegyzéke uj fejezetet jelent a...
Ruiz asszony Ruiz asszony
Nem rég történt, hogy Londonban egy fiatal, szép és előkelő...
Már a spanyolok is! Már a spanyolok is!
Spanyolország évenként 4 millió font, körülbelül 120 millió pengő...
Starhemberg herceg gyilkosságokban való bünrészességgel vádolja Hitler kancellárt Starhemberg herceg gyilkosságokban való bünrészességgel vádolja...
Általános feltűnést kelt Starhemberg hercegnek, az osztrák Heimwehr...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98