Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1914 | Március

Állami borpinczék

Azt a nagy csapást, mely az ország szőlőmivelő lakóit érte, a phylloxera nevű szőlőpusztító élősdi felléptével, ma már sikerült leküzdeni, mert az elpusztult szőlők felujítása s általában az uj szőlők létesítése országszerte oly nagy kiterjedést nyer, hogy a bortermés mennyisége jó esztendőben, de középtermésű években is, eléri a phylloxera előtti termés mennyiségét. 

De most uj bajok szakadtak a szőlőtermelőre.
A borértékesítés? Ez oly nehéz feladat, a mely megoldásra vár. Gondolkodni kell, hogy a költséges befektetéssel létesített új szőlők jövedelmezősége biztosíttassék, hogy a telepítőket ne érje azzal újabb csalódás, hogy ha terem is boruk, azt sem tudják eladni. 

E czélból a földmivelésügyi miniszter kiváló sulyt kiván helyezni a bor okszerű kezelésére, annak fejlesztésére és terjesztésére, a bor értékesítésének előmozdítására. 

Szükséges annál inkább is, mert már évek óta egyre több a panasz a miatt, hogy a szőlősgazdáink bortermésüket, különösen pedig a finomabb és értékesebb fajborokat, megfelelő áron nem tudják értékesíteni, a mi annál nagyobb baj, mert a gazda az élősdiek ellen védekezve, nagy munkabéreket fizetve, ma ugy is sokkal költségesebben termel, mint ezelőtt. 

E bajok orvoslása végett a földmivelésügyi miniszter az ország fontosabb borvidékein oly állami borpinczék létesítését vette czélba, melyekbe szőlősgazdáink bortermésüket szakszerű kezelés és előnyösebb értékesítés végett beküldhetik. 

Tervbe van véve tiz állami borpinczének létesítése.
Ezekben a pinczékben szakavatottan kezelik a borokat. Ha a gazda meg van szorulva, egy országos bank előnyös kölcsönöket fog adni a termelőknek, a borpincze szakértő vezetőjét a gazda megbízhatja, hogy borát eladhassa. Mivel a nagy borkereskedők egy helyen nagy és egyforma, tisztán kezelt borokat kaphatnak, jobb árt is fognak fizetni ezekben a pinczékben elhelyezett borokért. 

Már az elmondottakból is következik, hogy az uj szándék igen jó kezére fog lenni a gazdának. 

Több borpincze már meg is épült és rendeltetésének szolgál.
Az egyik ilyen állami borpinczét Érmelléken, mint az ország egyik borvidékének góczpontján, Bihardiószegen létesítik s e czélra megfelelő ingatlant is vásároltak a pincze részére. A versenytárgyalás alapján úgy intézkedtek, hogy az építkezés 1914. évi julius 15-ig befejezést is nyerjen. Így ezt a borpinczét is a jövő esztendőre átadják rendeltetésének.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hegyaljai állami borpincze (Sátoraljaújhely): a pincze épülete Hegyaljai állami borpincze (Sátoraljaújhely): a pincze egy mellékága Hegyaljai állami borpincze (Sátoraljaújhely): báró Kazy József államtitkár a megnyitáskor Hegyaljai állami borpincze (Sátoraljaújhely): a megnyitás a pinczék bejárata előtt
HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Ady barátai Ady barátai
Ady barátai összejöttek a múlt hét vasárnapján, és elhatározták, hogy...
Élénkülés a tőzsdén Élénkülés a tőzsdén
Az európai tőzsdék szilárd hangulatát erőteljesen felfokozta az angol...
Az ipar és a kereskedelem nem lehet többé a bukott diákok lerakodóhelye Az ipar és a kereskedelem nem lehet többé a bukott diákok...
1907-ben több mint kétszázezer magyar vándorolt ki idegen földre....
A kinai kérdés miatt félbemaradtak a japán-amerikai tárgyalások A kinai kérdés miatt félbemaradtak a japán-amerikai tárgyalások
A ,,Neue Zürcher Zeitung” tudósitója jelenti Londonból:...
A MAC atletikai versenye(Csurgay-díj) A MAC atletikai versenye(Csurgay-díj)
Szombaton délután rendezte a MAC margitszigeti sporttelepén Csurgay...
A MÁV és az idegenforgalmi intézmények becsülettel állották meg a helyüket! A MÁV és az idegenforgalmi intézmények becsülettel állották meg a...
Az Eucharisztikus Kongresszus napjai, amikor százezerszámra ontották...
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
Egy tenyésztő a következőket irja erről a tárgyról, a...
Séta a szinházak körül Séta a szinházak körül
Az operettek mostanában szinrekerülnek és műsoron maradnak, amig...
Tizennyolc halálos ítélet Moszkvában! Tizennyolc halálos ítélet Moszkvában!
Az este mondták el utolsó védekezésüket a nagy per vádlottai....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98