Dtum
Login with Facebookk
1914 | November

Német siker Tannenbergnél

Kelet-Poroszországban egy német hadsereg állomásozott. Az országrész védelmét kapta feladatául, akár olyan áron is, ha vissza kell vonulnia a Visztulához. A tartomány határán ugyanis két orosz hadsereg állt: a katonák számát tekintve kétszeres túlerő, a fegyverzetet tekintve enyhe német fölény. Ha a két orosz hadsereg jól együttműködik, szervezett visszavonulásnál és eredményes védekezésnél többet aligha nyújthattak a németek.

 

Erre utalt az első összecsapás is Gubinnen városánál, ahol kisebb orosz siker született. Ezután a német hadvezetés személycserékkel kívánta megerősíteni a védelmet. Így került Keletre Hindenburg és Luddendorf – akik a világháború főszereplőinek bizonyulnak majd. A 8. számot viselő német hadsereg az 1. orosz hadsereggel nézett farkasszemet. A 2. orosz hadsereg jóval délebbre állomásozott, s a Mazuri-tavak mintegy elszigetelték őket egymástól.

A németek merész tervre vállalkoztak. Kihasználva a vasútvonalak kedvező futását, gyorsan átcsoportosították a hadsereg zömét délre. Felbukkanásuk meglepte 2. orosz hadsereget. A váratlan német támadás megoldhatatlan feladat elé állította az oroszokat. Ráadásul a németek megfejtették az orosz hadvezetés kódját, így ismerték annak utasításait.

 

A végeredmény: a németek látványos győzelme Tannenberg mellett. A 2. orosz hadsereg megsemmisült. A német győzelmet nem lehet pusztán az erőviszonyokból levezetni: abban döntő szerepe volt az emberi tényezőnek. A német hadvezetés helyzetfelismerésének, az orosz mulasztásainak.

A német győzelemnek a világháború egészének kimenetele szempontjából nem volt döntő jelentősége. Gyógyírt jelentett azonban a németeknek a marne-i kudarc után, és morálisan gyengítette az orosz hadseregeket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98