Dtum
Login with Facebookk
1915 | Augusztus

Az Eiffel-torony a háboruban

A világ azt hitte, hogy az Eiffel-torony háromszáz láb magas épitménye, mint világkiállitási tárgy a békés munkát jelképezi. Az is volt egészen addig, mig Marconi legelőször nem bizonyitotta be gyakorlatilag, hogy a Hercz-féle hullámok bizonyos áramerősség mellett megtartják állandóságukat, s a térben, minden vezeték nélkül is ugy hatnak nagyobb távolságban lévő áramfelfogó készülékeken, mint ott, ahol kibocsájtották őket. Egészen idáig a franciák azon gondolkodtak, hogy mitévők legyenek az Eiffel-toronnyal, amely évenként fenntartás költségét tekintve egy vagyont jelentett Páris városának. Kincset költöttek el festék próbákra, amelyekkel a föltalálók a vasnak a rozsdától való megvédését remélték, s nem is olyan régen azon törték a fejüket, hogy be fogják épiteni vasbetonként, amiáltal örökösen meg lett volna védve a rozsda pusztitó hatása elől.

Csakhogy ekkor már a Marconigráf az egész világon el volt terjedve, s a legnagyobb Marconi-állomás éppen az Eiffel-torony tetején volt. Óriási szolgálatot tett ez az állomás, s a tudósok a készülék veszedelmének jelezték, ha a vas helyett vasbeton testen fog állani az elektromos felfogó és leadó készülék. Elhatározták, hogy ugy hagyják, ahogyan van, ráköltik évente azt a sok száz vagon rakomány festék árát, s legyen meg a tudománynak ez a tornya érintetlen jóságában. Most azután jött ez a háboru, s az Eiffel-torony valóságos mentővára Franciaországnak. A háboru pillanataiban volt olyan is, hogy ez az egyetlen állomás közvetitette Franciaország válságát a szövetségesével, Angliával. Ma akkor az Eiffel-torony német kézre jut?....

Az Eiffel-torony legfelső emeletén, van egy kis helység, rendes falai, rendes távirószoba berendezése van. Ezidőszerint katonák ülnek benne, s kezelik a torony tetején lévő felfogó és leadó készülék belső eszközeit. A dróttalan táviró berendezésről már többizben szólottunk, ez alkalommal arról szólunk, hogy az Eiffel-torony ma a francia hadszintér lelke. Ez a központ, idejönnek a jelentések óráról-órára, percről-percre, innen megy szét a hir a kormányzó testület felelős tagjainak, hogy a legfőbb hadvezetőség is innen kapta meg a jelentéseit.

 

Ma mindazt, amit a hadiszerencse az arrasi fronton, vagy az argonnei erdőben jobbra, vagy balra okoz, néhány perccel később az Eiffel-állomás már is leadja az elnöki palotába. Ha arra gondolunk, hogy 1870-ben pontosan négy órára volt szükség, mig a legfőbb német hadvezetőség megtudta, hogy a Pont ŕ Mousson melletti hires nagy csata megkezdődött, kellően értékelhetjük az Eiffel-állomás jelentőségét ebben a háboruban.

A sok Zeppelin és repülőgép támadás majdnem mindig az Eiffel-torony ellen is irányul. A franciák jól tudják, hogy a német légi gépek az Eiffelt keresik, s ez az oka, hogy az Eiffel körül állandóan van légi manőver. Támadás esetén egész raj lepi el a torony környékét, s halálra szánt ember legyen az, aki az ilyen védelem ellen föl veszi a harcot. Riadóra nyomban husz-harminc légi jármű repül föl a torony fölé, s védi a francia hadiszintér lelkét, a torony Marconi-állomását.

A háboru előtt mindég népes volt az Eiffel-torony környéke. A párisiak, különösen vasárnap délutánonként oda rándultak ki. Most veszedelmes hely ez: félni lehet ott a Zeppelinek bombáitól.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A nemzetközi automobil kiállítás megnyitása. A nemzetközi automobil kiállítás megnyitása.
Fényes ünnepség keretében nyílt meg vasárnap délelőtt 11 órakor a...
Az igazi Máriaüveg és az üvegkeretek Az igazi Máriaüveg és az üvegkeretek
Szerepe, miként szakadatlan alkalmazása bizonyítja, túlélte a...
Borst Mária új könyvéről Borst Mária új könyvéről
Borst Mária kisasszony érdekes kisérleteket végzett a genfi egyetem...
Előkészületek a Nemzetközi Vásárra Előkészületek a Nemzetközi Vásárra
Amint jeleztük, a szokásos tavaszi árumintavásárok helyett az idén a...
Bemutatók Bemutatók
John Knittel, az Indiában született, Egyiptomban élő és felváltva...
Az idei nagy hadgyakorlatok Az idei nagy hadgyakorlatok
A jelenlegi feszült külpolitikai viszonyok között, a mikor az államok...
A régi egyiptomiak állatkultusza, a macska A régi egyiptomiak állatkultusza, a macska
A macska kultuszáról már a régi görög írók is sok érdekes adatot...
Francia tiltakozások a fasizmus ellen Francia tiltakozások a fasizmus ellen
Lerbun elnök vasárnap Metzben a háború hősi halottainak emlékművénél...
A pozsony-bécsi villamos megnyitása A pozsony-bécsi villamos megnyitása
Alig van terv, a mely annyi port vert volna föl, mint a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98