Dtum
Login with Facebookk
1915 | December

A „rettenetes ikrek” Hindenburg és Ludendorff

Hindenburg és Ludendorf

A Schlieffen-terv kudarca és a marne-i vereség után elért tannenbergi német győzelem több volt, mint egyszerű katonai siker – gyógyír a német léleknek, sikerélmény a hadvezetésnek, a politikának, az egész német nemzetnek. Talán mindezeknek is köszönhető két tábornok: Hindenburg és Ludendorf tündöklő karrierje.

Hindenburg porosz katonacsaládban nőtt fel – ősei a XIII. század óta hivatásos katonák. Részt vett az 1866-os porosz-osztrák és az 1870-1871-es porosz-francia háborúban. 1911-ben nyugdíjba vonult. A háború első hónapjaiban reaktiválták.

 

A Tannenberg és a Mazuri-tavak melletti csatákban döntő sikert elért hadsereg vezetője. Rövidesen az egész német keleti front hadseregeinek parancsnoka lett. Vezérkari főnökként Ludendorfot vette maga mellé.

Ludendorf porosz vállalkozó fia. Részt vett 1894-től a Franciaország elleni haditervek kialakításában. A Liege körüli erődrendszer áttörésének tervét ő dolgozta ki. 1916-ban Hindenburg az egész német hadsereg főparancsnoka, Ludendorf főparancsnok-helyettese lett.

 

Ludendorf javasolta „kisegítő szolgálati rendelet” címmel a sztrájkolók letörésére szolgáló jogszabály megalkotását. 1917-ben ő kezdeményezte, hogy a németek engedjék át az országon a Szentpétervárra tartó Lenint és Zinovjevet. (Utóbbiakat ezért otthon hazaárulással vádolták – lényegében alaptalanul.)

Hindenburg nevéhez fűződik a német hadigazdaság erőit végsőkig megfeszítő, róla elnevezett program. Hindenburg és Ludendorf a német politikai és katonai elit szélsőséges szárnyát képviselték.

 

Ők bármiféle békekötés legeltökéltebb elutasítói, a legmohóbb hadicélok megfogalmazói ill. támogatói, a bukás küszöbén is remélt végső győzelem elvakult hívei. Tevékenységükkel nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a háború elhúzódjon, hatalmas áldozatokat követeljen és katasztrofális német vereséggel végződjék.

1916-1918-ban olyan mértékű befolyást gyakoroltak a politikára, ami már-már diktatórikus jellegű. (Egyébként pártolták volna valódi katonai diktatúra bevezetését is a sikeresebb katonai teljesítmény érdekében.) „A háború olyan nekem, mint a gyógyfürdő” – mondta Hindenburg. Ludendorf naplójából kitűnik, a katonai összeomlást megelőző napon is reménykeltőnek látta a hadi helyzetet.

A világháború után Ludendorf részt vett az 1923-as náci sörpuccsban, de a felelősségre vonást megúszta. Élete utolsó éveiben szembekerült Hitlerrel, noha nemzetiszocialista maradt. A miszticizmus felé fordult, vallásalapítást tervezgetett. A politikától teljesen elszigetelődött. 1937-ben halt meg.

Hindenburg a háború után visszavonult a katonai és politikai élettől. 1925-ben másodszor is visszatért: indult a köztársaságielnök-választásokon, és megnyerte azt. (1934-ben bekövetkezett haláláig Németország elnöke).

 

Hitlertől undorodott, kesztyűben fogott vele kezet. Bár 1932-ben kijelentette, hogy sohasem fogja kancellárrá kinevezni Hitlert, ezt, jobb meggyőződése ellenére, mégis megtette, miután a nácik megnyerték a választásokat. Ekkor Ludendorftól tiltakozó táviratot kapott.

A „rettenetes ikrek”, érdekes módon, életük végéig magázódtak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Miért látni léghajóról mélyebben a vízbe? Miért látni léghajóról mélyebben a vízbe?
Ismeretes tapasztalat, hogy léghajóról sokkal mélyebben bele lehet...
Mit várhatunk az ipari munkabérek és munkaidő törvényes rendezésétől? Mit várhatunk az ipari munkabérek és munkaidő törvényes...
A képviselőház most tárgyalta a munkaviszony egyes kérdéseinek...
Ujból bevezetik a háztartásokban a konyhapénzt Ujból bevezetik a háztartásokban a konyhapénzt
Az infláció hosszú és küzdelmes ideje alatt napról-napra felborult...
Mikroszkópia ibolyántúli fénynyel
A mikroszkópnak a nagyításon kívül a kép részleteit is mutatnia...
A munka és a mese A munka és a mese
A Magyar Divatcsarnok hónapok óta nagy költséggel hatalmas...
Az angol hajóhad Az angol hajóhad
Egyre-másra épitették az óriási dreadnoughtokat. Az angol tőkének...
Levegőbe repült a franczia gránátgyár Levegőbe repült a franczia gránátgyár
A napokban óriási robbanás történt Párisban a Rue Tolbiacban levő...
Az olimpiára utazás közben Az olimpiára utazás közben
A legjobb hangulatban értünk Zágrábba és éppen ebédünk végén voltunk,...
A Népszinház áligazgatója A Népszinház áligazgatója
Országszerte nagy feltünést és közderültséget keltett a Népszinház...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98