Dtum
Login with Facebookk
1915 | Június

A „hősök választójoga”

1915-ben a Függetlenségi Párt kezdeményezte a magyar országgyűlésben a választójog megadását a fronton harcoló katonák számára. A javaslatnak egyszerre volt célja a harckészség fokozása és az általános választójogért folyó mozgalom leszerelése.

 

Apponyi Albert taktikai megfontolásból, Károlyi Mihály teljes szívvel támogatta a javaslatot. A javaslat elfogadása nem bővítette volna nagyon jelentősen a szavazásra jogosultak körét.

Európában ekkor már a legtöbb országban általános választójog volt. A megszületésekor, a kiegyezés után még korszerűnek mondható magyarországi választójog ekkor már anakronisztikusnak számított, az európai demokratizálódási folyamat elment mellette.

 

A magyar választójog szűkkeblűségének volt sajátos következménye, hogy Európában egyedül hazánkban nem rendelkezett parlamenti képviselettel a szociáldemokrácia.

A javaslatot Tisza István miniszterelnök kategorikusan elutasította, mondván, a választójog nem jutalom, s a „hősök választójoga” az általános választójog felé mutat, ami nemzeti szerencsétlenség lenne Magyarországon. A javaslat sorsa és a miniszterelnök álláspontja jól mutatja a dualizmus reformálhatatlanságát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Apponyi Albert Károlyi Mihály gróf szívből támogatta a hősök választójogát
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98