Dtum
Login with Facebookk
1915 | Május

A londoni csőcselék rablásai

Az angolok füthetetlen dühökben a "Lusitania" elsülyesztésének esetéből kifolyólag garázda rablásokra vetemedtek nemcsak Londonban, hanem a gyarmatokon is. Már néhány nap óta tart a csőcselék garázdálkodása Londonban. Ezeknek szinhelyei főleg London keleti és északi városrészei voltak. Sok százezer ember vett részt a pusztitásban, vagy nézte azt rokonszenvvel. A Commecial Road néhány mellékutczájában alig kiméltek meg egyetlen üzletet is. A kárt huszezer fontra becsülik.

 

A csőcselék nem csak az ajtókat és ablakokat verte be, hanem elpusztitotta a házak belsejét is, falakat, mennyezeteket rombolt le, lépcsőket döntött romba és teljesen kifosztotta az üzleteket még a rendőrség megjelenése előtt. Minden ingó dolgot, zongorát, nehéz butordarabokat is, képeket, ágyakat, még ruhadarabokat is elraboltak és nagy és kézikocsikban, bölcsőkben elvittek. Az üzletek és lakások ajtajait nagy kövekkel bezúzták. Gyakran egy-egy házat tiz percz alatt kiraboltak. Különbséget német állampolgár és naturalizált német között nem tettek. Számos angol üzletet is kifosztottak.

 

A rendőrség eleinte tehetetlen volt a sok száz fosztogató megfékezésében. Ezrével vonultak férfiak, nők és gyermekek egyik üzlettől a másikig. Csak a lovascsendőrség megjelenése után sikerült a tömeget szétszórni. Éjszaka a támadásokat London keleti negyedeiben megismételték. Egy üzletet ott fel is gyujtottak.

 

Az északi kerületek fosztogatói között az Army Service Corps-hoz tartozó tekintélyes számu katona tartozott. Liverpoolban az épületekben tett kárt 40,000 fontra teszik. Délután 150 németet internálás végett letartóztattak. Neucastleban szintén letartóztatások voltak.

 

A londoni rendőrbiróságok a legtöbb fosztogatót pénzbüntetésre itélték és kötelezték, hogy a jövőben szigorúbban alkalmazkodjon a törvényhez. Egy esetben kényszermunkával egybekötött rövid fogházbüntetést szabtak ki. London déli és délnyugati részében is lázongások voltak a németek ellen. Nagymértékben nők és gyermekek vettek részt a pusztításokban.

A "Daily News" az egyetlen lap, a mely elitélni meri a németek ellen rendezett pogromot, melyért a sajtó egy részének uszításait teszi felelőssé. Közveszélyes bünök ezek, melyeket a kormánynak semmiképp sem szabad türnie. A lap az összes németek fogoly-táborba szállítását lehetetlennek mondja.

Egy koppenhágai jelentés irja május 14-éről: Londonban a csőcselék uralkodik. Az üzletek fosztogatása, a miben asszonyok és gyermekek is résztvesznek, komoly jelleget öltött. A rendőrség tehetetlen, vagy vonakodik közbelépni. Az East Indian Dokk közelében a németeknek fel kellett fegyverkezniök, hogy vagyonukat megvédjék. E vidéken 64 német üzletet és korcsmát teljesen elpusztitottak, a berendezést az utczára hordták. Sok rendőr és polgári személy megsebesült. Hét helyen a papság akart gátat vetni a tömeg pusztításainak. A kormány a csőcselékkel szemben, a melyet a sajtó izgat fel, teljesen tehetetlen, vagy pedig passzive viselkedik. Egyes városrészekben megerősítették a rendőrséget.

Liverpoolban megszüntek a nyugtalanságok. Londonban a zavargások folytán okozott kárt 20,000 font strelingre becsülik. Az a hir, hogy a németek kanadai tiszteket keresztre feszítettek, jobban izgatja, mint a "Lusitania" elsülyedése.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98