Dtum
Login with Facebookk
1915 | Május

Tetten ért kém

A napokban irták az ujságok, hogy Nagyary Mihály árvamegyei, turdossini pénzügyőri fővigyázó április 1-én az árvavölgyi vasut vonalán tett útjában tetten ért egy orosz vezérkari századost, a ki polgári ruhába öltözve, éppen az ottani terepet rajzolta.

 

Erre vonatkozólag Richtárek János őrmester, őrsparancsnok azt a pótlást közli Árvaváraljáról, hogy nem Nagyary Mihály fővigyázó, hanem Szterczula Vendelné született Matyasák Paula árvamegyei parasztdubovai lakos, az ottani katholikus plébánosnak nővére érte tetten az illető kémet.

 

Az urasszony a traztenai pályaudvaron szállt be ugyanabba a vasuti kocsiba, a hol a kém volt s vele utazva, ő látta, hogy rajzolja a terepet. Mivel gyanusnak tünt fel neki a vele utazó, polgáriasan öltözött idegen, föltünés nélkül átment a szomszédos vasuti kocsiba, hogy felhivja rá az utasok figyelmét. Itt találkozott Nagyary Mihály fővigyázóval, a ki betegen utazott a vonaton Budapest felé.

 

A hölgy figyelmeztette a fővigyázót, hogy alighanem kém van a szomszédos kocsiban és kérte, menjen be a gyanus utashoz s tartóztassa le. Mielőtt azonban a fővigyázó intézkedhetett volna, a vonat befutott Árvaváraljára, a hol a fővigyázó szólt Hugyecz Mihály szolgálatot tevő csendőrnek, a ki a felmerült gyanu alapján megmotozta és feltartóztatta a czivilruhába bujt orosz katonatisztet.

 

További nyomozás folyamán Richtárek János őrmester, Buzor József és Petenyi József csendőrök állapították meg, hogy tényleg orosz kém került hurokra.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98