Dtum
Login with Facebookk
1915 | Május

Levelek a Vereskereszthez

Kelt Cseszteg 1915. I. 3.

Felkérem Tekintetes Vöröskereszt Igazgató Urakat legyenek olyan szívesek adjanak erről nekem felvilágosítást az  Szeretett férjemről, már négy hónapja, hogy nem adott magáról életjelt. Vas Sándor őrvezető Nagykanizsai 20 honvéd gyalog ezrednél szolgált 3 harmadig. Tábori század 102 számú tábori posta. Már szegény az első mozgósításkor elment és igazi szívvel ment és fölemelt fővel, mert mondotta keresztény kötelessége a hazát védeni és ő mikor elment is azt mondotta, hogy soha sem jön talán az ő családjához. És igen nagyon könyörgöm az igazgató uraknak, legyenek olyan szívesek adjanak egy igazi megnyugtatást, mert már szeptembertől fogva nem kaptam tőle levelet és addig míg élt, addig mindig írt és most már talán meg hasad a szívem.

 

Egy igazi jó ember volt és soha el nem lehet felejteni. És pajtásai azt mondják, már szeptember 8-án meghalt és tudósítás még nem jött és most már kénytelen vagyok önöktől megkérdezni. És azt mondják ha az oroszok kezében van, akkor azt nem lehet megtudni addig, amíg vége nem lesz a háborúnak és jó igazi hű férjem volt, és azért kész volnék az életemet áldozni érte, de még egyszer könyörgök Tekintetes urak legyenek szívesek Választ adni erre a levélre. Hogy már ne kelljen ő tudatlanságának az áldozatának lennem. Maradok tisztelettel:

Vass Sándorné Cseszteg Zala megye.

*

Kelt levelem Pakodon 1914-ben október 29-én.

Igen Mélyen megtisztelem a vöröskereszt egyesület igen szépen kérem önöket legyen olyan kegyesen olyan egy elkeseredett családos nő miatt a milyen én vagyok a kérésére felelni kérem szépen csak az volna a kívánságom, hogy a férjem már augusztus 17. óta semmit nem tudok róla, de még sem holt hírét sem pedig élve nem tudok felőle igen forró nagy tisztelettel felkérem önöket, hogy azt tudassák velem meg hogy önök minden összes sebesült vagy halott vagy fogoly szóval az összes élvezetekről igen szépen kérjük azt a jó istenünket meg azt a boldogságos szép szűz Máriát, hogy segélje meg az összes harcban levőket, de önökért is tiszta szívemből imádkozom, hogy akik minket megnyugtatnak segélje meg őket is az isten ha mink nem tudjuk megszolgálni akkor fizesse meg a jó isten önöknek legyenek szívesek kérésemet ne feledjék el bocsássanak meg, hogy így zavarják őket tudnak-e írni tudósítást legyenek oly kegyesek velem megtudatni, mert megöl a bánat a nagy gondolkozásban. A szeretett jó férjem miatt kit igazán szerettem és most semmit felőle nem tudok és most kénytelen vagyok önökhöz fordulni azzal a kérésemmel, hogy írják meg, hogy tudnak-e akiket oda visznek a kórházban, ha pedig meg van az hogy nem tudnak mindenkiről tudósítást akkor legyenek olyan szívesek azt tudatni velünk, hogy kihez forduljunk a kérésünkkel, írják meg az átrect, hogy kihez forduljunk a férjemnek ez az átrece Vágner József Magyar királyi gyalog honvéd 18. Menett zászlóajl 3. század 50. tábori posta, legyenek olyan szívesek felőle valamit tudósítani az én átrecem Vágner Józsefné u p Pakod Zala Megye Maradok hozzájok szerető kézcsókolójuk Vágner Józsefné mint egy elkeseredett nő kíván tőlük tudósítást

isten önökkel bízom a jó istenben.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98