Dtum
Login with Facebookk
1915 | Március

A szeszfogyasztás ellen

Új kornak kapuit nyitja ez a háború minden téren. Azt, a mit az előző negyven esztendős béke jónak, hasznosnak és helyesnek talált, a háború szankczionálja. Ebben az izzó levegőben csak izmos növények tartják meg az életet, a többi elpusztul.

 

Az alkohol romboló, ideget, elmét, lelket mérgező hatásáról irodalom keletkezett. Mindenki tudja, hogy generácziók pusztulnak el tőle, de senki sem tett semmit megszüntetésére. Az államnak óriási bevétele volt az alkoholból, s ez a nézőpont elcsitította az intézőkörök lelkiismeretét. Francziaországban az abczint, Oroszországban a vutki gyilkolt, pusztított s hiába volt minden erőlködése a filantrópoknak, az alkoholfogyasztás mind nagyobb meg nagyobb lett.

 

A mikor a háború kitört, rögtön kitünt, hogy a franczia katona ellentállóképessége kisebb, mint a németé, a ki sokkal kisebb mértékben élvezője az alkoholnak s pálinkát egyáltalán nem iszik.

 

Ugyanez áll az oroszokra is. A vutkitól agyoncsigázott orosz tömeg nem tud érvényesülni s sokkal józanabb, szívósabb, erősebb németségnek s egymásután éri vereség őket. A mikor ez nyilvánvaló lett, a franczia államférfiak elhatározták, hogy nemzetüket fölszabadítják az alkohol bilincsétől. Poincaré elnök rendelettel eltiltotta az abszint meg az erős pálinka árúsítását. Ugyanezt tették az oroszok is és a czár egy ukáza teljesen megszüntette a vutki árusítását.

 

Természetes, hogy még egy-két generáczió kell, a míg ennek hatása meglátszik, azonban ez is óriás horderejű. A mi hadügyminiszterünk már augusztusban cselekedett, bár a monarkia népének alkoholfogyasztása sokkal kisebb, mint ellenfeléé.

 

Most a hadügyminiszter újabb rendeletet adott ki, hogy a parancsnokok vigyázzanak arra, hogy a harcztérre utazó katonáknak alkoholt ne adjanak, mert az alkohol élvezése csökkenti a csapatok harczképességét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98