Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1915 | November

Milyen lesz a tél a harctereken?

– Cholnoky Jenő egyetemi tanár véleménye – 

Semmi sem érdekli most jobban a közönséget, most, hogy a második téli hadjárat kezdődik, vége felé jár az ősz, jön a borzalmas fehérségü tél és aggódó szülők, hitvesek, riadtan várják a harctér hireit. Semmi nem áll közelebb sokezer szivhez, mint az aggódó gondolat: milyen lesz ez a tél, milyen északon, milyen délen, milyen nyugaton, számtalan uj éghajlat alatt, uj harctereken, ahová most eljutottak a magyar fiuk, számtalan veszedelem közepette.

Kolozsvárott Cholnoky Jenő egyetemi tanár, a kiváló tudós, érdekes felolvasást tartott a minap erről a kérdésről, budapesti lapok azonban nem foglalkoztak a fölolvasással, pedig mindannyiunkat közelről érdekel a kérdés: a tudományos magyarázat, hogy a harctereken milyen lesz az időjárás a közeledő télen? 

Orosz-Lengyelországban – magyarázta Cholnoky Jenő – november elejétől már nem túlságosan hideg az idő, sőt kellemesnek mondható a tél, mert csak az ősz zord, amikor hideg szelek szántják a lengyel országutakat. Rigában és Kelet-Galiciában nincsen nagyobb hideg, mint a Káspi-tenger északi partjain, ahol tudvalevően szintén nincsenek elviselhetetlen hidegek, az orosz harctereken tehát már tul vannak katonáink az időjárás viszontagságosabb részén. 

Szerbiában most borzalmas az időjárás, a sürü esőzések, a roppant sár, az állandóan szeles idő sok szenvedést hoz katonáinknak. A tél azonban már sokkal mérsékeltebb, mint az ősz, csak Dél-Szerbiában hidegebb az idő, az Aeigei-tenger környékén és azokon a vidékeken, amelyek közelebb esnek a tengerhez. A tél általában Szerbiában nem tulságosan hideg. Körülbelül hasonló a hőmérséklet a lengyelországi viszonyokhoz. 

Az Alpesekben most dühöng meglehetősen sürün a szélvihar, de november közepe után hirtelen megenyhül az idő, csak a többméteres hó látszik köröskörül, de nincsen hideg, mert a szélviharok is megszünnek. Az Alpesek nem is hasonlithatók a Kárpátokhoz, amelyeknek borzasztó időjárását annyi katonáink szenvedte meg. Az Alpesekben tehát szintén nincsen elviselhetetlen hideg. 

A nyugati harctéren szintén enyhe aránylag az időjárás. 

A Dardanelláknál azonban borzalmas a helyzet, roppant hidegek vannak, roppant szélviharok, a hideg a csontokig hatol. Az egyetlen harctér, amely télen több szenvedést hoz még a katonákra, mint egyébként. 

Cholnoky Jenő előadásából tehát csupa megnyugtatás hangzik: nem kell félnie senkinek, aki hallott már a kárpáti téli harcokról, hiszen hasonlithatatlanul enyhébb mindenütt a tél, nincsen sehol olyan aggasztó hideg, mint a Kárpátokban.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Rádió órák Rádió órák
Henry E. Warren ashlandi mérnök úgynevezett „rádió...
Londonban holnap délelőtt nagy ünnepséggel irják alá a locarnói szerződéseket Londonban holnap délelőtt nagy ünnepséggel irják alá a locarnói...
Kedden délelőtt 11 órakor irják alá ünnepélyes külsőségek között a...
Mérleg Mérleg
Megbillent a magyar közélet ellensulya. A mérleg egyik serpenyőjét a...
Szerbia és Belgium Szerbia és Belgium
Saját tudósítónk távirata. A magyar, német és osztrák katonák a végső...
Romain Rolland - Michelangelo Romain Rolland - Michelangelo
Rolland írói művészetének titka egy szó, abban benne van minden...
Az Új Művészek Egyesületének kiállítása Az Új Művészek Egyesületének kiállítása
Úgy látszik, biológiai szükségszerűség, hogy a nyugati...
A pozsony-bécsi villamos megnyitása A pozsony-bécsi villamos megnyitása
Alig van terv, a mely annyi port vert volna föl, mint a...
A Móricz-család sírköve
Szomoruan pusztult el a debreczeni Móricz-család. A család négy...
Orrunk és az emésztés
Az orr az emberi test eme legkiemelkedőbb szerve, mintha arra volna...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98