Dtum
Login with Facebookk
1915 | Október

Arany és ezüst-tárgyak beváltása

Nagyon sok családnál találhatók olyan arany- és ezüstékszerek, s aranyból vagy ezüstből készült egyéb tárgyak, a melyek nagy használatban nem állanak, vagy pedig nélkülözhetők, a nélkül, hogy hiányuk érezhető volna. Igen fontos szolgálatot tehetnek most a közérdeknek azzal, ha arany és ezüst értéktárgyaikat készpénztérités ellenében a kincstári beváltóhivataloknál beváltják, mikor egyszersmind értéktárgyaik, arany, illetve ezüsttartalma után olyan nagyobb ártéritésben részesülnek, a milyet sem a háború előtt nem érhettek volna el, sem pedig a háború után nem fognak elérni.

 

Ilyen fémbeváltó hivatalok vannak Budapesten (Főfémjelző és Fémbeváltó Hivatal, V., Sas-utcza 11.), Abrudbányán, Nagybányán, és Zalatán, de beváltja az arany- és ezüsttárgyakat a körmöczbányai pénzverőhivatal is. Az igy nyert arany és ezüst azután a szükségeshez képest felhasználható, s tulnyomó részben az Osztrák-Magyar Bank érczkészletének gyarapitására fog szolgálni, hogy ott pénzforgalmuk érczalapját erősitse vagy hogy oly külföldi fizetési eszközök beszerzésre fordithassék, a mikre szükségünk van, hogy a hadsereg s a hazai közgazdaság részére külföldről beszerzett nyersanyagok és gyártmányok kifizethetők legyenek.

 

A beváltásra szánt arany- és ezüsttárgyak a fémbeváltó-hivatalokhoz postán is beküldhetők.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Aranyat vasért propaganda-bizottságok úgy Bécsben, mint Budapesten már megalakultak.Minden adakozónak ad a bizottság egy vasgyűrűt, amelybe az 1914-es dátum van belevésve Az ominózus vasgyűrű Budapesti polgárok adakoznak
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98