Dtum
Login with Facebookk
1915 | Október

Levelezés az orosz hadi fogságban lévőkkel

Egyre sürübben hangzanak fel panaszok, hogy orosz hadi fogságban lévő katonáink nem kapják meg a hozzátartozóik leveleit. A Budapesti Tudósító-nak illetékes helyről való értesülése szent ennek okát elsősorban a levelezések nagy mennyiségében és a közlemények tulhosszu voltában kell keresni, a közönség tehát csak úgy biztosíthatja a levelek czélhoz jutását, ha az orosz czenzura munkájának megkönnyitése érdekében legfölebb kéthetenként egyszer, vagy ennél is ritkábban ir, akkor sem levelet, hanem csak levelezőlapot s erre csak néhány sornyi családi és magánvonatkozásu közleményt ir.

 

A levelezésre czélszerű kizáróan a Hadifoglyokat Gyámolitó és Tudósító Hivatal által vöröskeresztjelvénnyel kibocsátott és megfelelő előnyomással ellátott levelezőlapokat használni, a melyek a legtöbb postahivatalban kaphatók. A közleményben kerülni kell a közállapotokra és a háborura vonatkozó minden hirt.

 

Különösen sokat árt az ügynek, hogy egyesek burkoltan akarnak hirt adni a hadi sikerekről, mi az orosz czenzorokat bizalmatlanokká teszi a többi, ártalmatlan küldeménynyel szemben is. Ajánlatos a levelezésnél a német vagy a franczia nyelvet használni, mert már nyelvekre Oroszországban kevés a czenzor s igy ezek a levelek soká hevernek, esetleg czélhoz sem jutnak. A falvak intelligencziájára hárul a hazafias feladat, hogy ily leveleknek a német vagy franczia nyelven való megirásánál a nyelvismerettel nem birók segitségére legyenek.

 

Különös sulyt kell helyezni a czim megirására. Itt is lehetően a franczia vagy a német nyelvet használjuk, de a német czimet is latin betükkel irjuk. A czimen okvetlenül legyen benne annak jelzése, hogy a czimzett hadifogoly, mert más egyének leveleit az ellenséges külföldre nem továbbítják; el ne mulasszuk tehát a czimbe a "prisonnier de guerre", vagy a "Kriegsgefangener" jelzést hozzátenni.

 

Sok függ a rendeltetési hely nevének helyes kiirásáról is; ha e tekintetben kételyeink vannak, forduljunk a póstahivatalhoz, vagy a Hadifoglyokat Gyámolitó és Tudósító Hivatalhoz (Budapest IX. Üllői út 1. szám). Ez utóbbi hivatalos a czirill betükkel irt vagy egyébként kevésbé olvasható czimek megállapitásában is rendelkezésre áll a hozzáfordulóknak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98