Dtum
Login with Facebookk
1915 | Október

Az olaszok rettenetes vesztesége Görz előtt

A Budapesti Tudósító jelenti: Hivatalos jelentés, kiadatott 1915. október 24-én, délben érkezet 5 óra 30 perckor.
Orosz hadszintér. Novo-Alexiniecnél viszszaszereztük a Lopusnótól keletre fekvő magaslatokat, melyekről tegnap visszavonultunk. Támadásaink Czartorijaknál haladnak. Az ellenséget Komarownál visszavetettük. A helyzet egyébként változatlan.


Olasz hadszintér. Az Isonzó mellett az általános csapa még folyik. Tegnap a példátlan elkeseredéssel folytatott gyalogsági harcok a görzi hídfőre is átterjedtek. Az ellenség rohamai ujra rémisztő veszteségük közt omlottak össze mindenütt bátor gyalogságunk szívós védekezésén, amelyet lövegeink hatalmas tűzhatása remekül támogatott. Az olaszok főtámadását a tiroli harcvonal ellen nagy haderővel intézett előretörések kisérték. A Vigereuth és Lafraun fensikok heves tüzérségi tűz alatt állnak.

 

Több olasz gyaloghadosztály a Dolomit harcvonal ellen intéz támadást. Itt tegnapelőtt és tegnap véresen vertük vissza egy-egy támadást, két Rufiede elleni előretörést és négy a Sief községtől északra és a Papeua völgyben levő harcvonalaink ellen intézett támadást. A karintiai harcvonalon csak tüzérségi harcok voltak és kisebb csatározás folyik. Az ellenség a fütschi medencében és a Krn szakaszon tegnap délelőtt egyes előretöréseket és támadásokat kisérelt meg eredmény nélkül. Különösen a Santa Luciától nyugatra fekvő magaslatot támadják ujra szakadatlanul. Alpinik itt beletoltak a harcvonal egy kis szakaszába, de az 53. és 86. számu gyalogezred erélyes ellentámadása hamarosan ujra kiverte őket onnan. Az ellenség a tolmeini és görzi hídfő közti isonzó-szakaszon sem tudott sehol sem áttörni. Itt különösen Plavánál folyt heves harc. A görzi hid fő előtt már tegnapelőtt több, a Monte Sabotina ellen megkisérelt támadás omlott össze. Tegnap erős tüzérségi előkészítés után nagyon jelentékeny olasz haderő intézett támadást ez ellen a környéket uraló hegy, valamint Osvavija ellen. A harc ide-oda hullámzótt, éjjel is tovább folyt; azzal végződött, hogy csapataink összes állásaikat rendíthetetlenül megtartották.

 

A Doberdó fensík szélén a Mainizza és a Monte dei sei Busiközti szakaszon a csata változatlan hevességgel tombolt tovább, míg a déli szakaszon a nap és az éj csendesebben telt el. Az ellenség friss erőkkel mind ujra előrehajszolt támadásai teljesen meghiusultak. Az olaszok csak átmenetileg tudták magukat egyes elől levő árkainkba befészkelni. Gyalogságunk, igy a derék 39. számu gyalogezred, San Martinótól délre hadállásait kézi tusában mind ujra viszszahódította.


Délkeleti hadszintér. Kövess gyalogsági tábornok hadserege az ellenséget az Arangyelováctól északra levő magaslatokon tul szorította vissza. Zászlóaljaink visszavetették a Slatins hegytől délre harcba bocsátkozó szerb utóvédeket. A Morava mindkét partján előnyomuló német csapatok elfoglalták a Palánkától délre és Petrováctól északra levő magaslatokat. Az a seregcsoport, amely Orsovánál kelt át a Dunán, elüzte az ellenséget a Kladovótól nyugatra levő hegyvidékről. A bolgárok Negotinon tul nyomultak előre és Knyazeváctól északra előnyomuló csapataink átkeltek a Timok középső szakaszán.
Höfer, altábornagy, a vezérkarfőnökének helyettese.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
 A görzi hídfő Katonák egy kiürített olasz faluban Kötözőhely az olasz harctéren
Cikk-ajánló
Színházaink  kínálataiból Színházaink kínálataiból
Most még csak a stratégiai felvonulás folyik az összes szinházakban,...
Kiss Menyhért Kiss Menyhért
Nemcsak politikai körökben keltett érdeklődést Kiss Menyhért...
Az óczeán vándorai Az óczeán vándorai
A ki nem ismeri a tengert s elnéz tükrén egy hajó födélezetéről, azt...
Milliós anyaglopás a Máv. miskolci mühelyében Milliós anyaglopás a Máv. miskolci mühelyében
Miskolcról jelenti tudósítónk: A Máv. műhelyében nagyarányu lopásnak...
Újabb beszámoló a gazdasági helyzetről Újabb beszámoló a gazdasági helyzetről
E héten az ipari helyzetről a GyOSz vezérigazgatójától kértünk...
Sárközi György - Haragvó vers - Békítő vers Sárközi György - Haragvó vers - Békítő vers
Daloló almafák s édesröptű madarak közt Nehéz járni a némultan...
 Az inkák kincse Az inkák kincse
Dél-Amerikában, a Rio Ancasmayutól vagyis a „Kék...
A Margitsziget fejlesztése A Margitsziget fejlesztése
A főváros közmunkatanácsa a Margitsziget részvénytársasággal együtt...
Rövidek Rövidek
Egy volt katonatiszt a „Münchner Welt am Sontag”...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98