Dtum
Login with Facebookk
1915 | Október

Kormányválság Franciaországban

Az entente balkáni kudarcát tizenöt hónap óta ügyeskedő, a Poincaré elnök és a szövetséges diplomácia által is erősen támogatott Viviani sem birta tulélni. György angol király személyes intervenciója sem akadályozhatta már meg háborus francia kormány összeomlását. A

 

Poincaréval folytatott tanácskozásból a fronton szerencsétlenül járt angol király csak azt a tanulságot meríthette, hogy az Asquith kormány is követni fogja a Viviani kabinet példáját. Amidőn e sorokat írjuk, nem ismerhetjük még a francia válság végleges megoldási módozatát, de abból a félhivatalosan közreadott listából, amely a jövő miniszterium állítólagos névsorát tartalmazza, kitünik, hogy Briand lesz az uj kormányelnök. Briand ravaszságbna Vivianit felülmulja, de kevésbé harcias irányt képvisel mint bukott elődje.

 

Ha beigazolódik, hogy a volt berlini nagykövet, Cambon államtitkárságot vállal a külügyminiszeriumban, biztosra vehető, hogy az uj kabinet, ha tán nem is hivatott a béke megkötésére, legalább egyengetni fogja a béke utját. A kabinet koncentrációs jellege arra enged következtetni, hogy a belső nyugtalanságtól való félelem árnyalatok kivételével, szolidaritást akarnak vállalni a bekövetkező eseményekért. Mivel azonban a veszedelmes Clemencoau az uj réginenel szemben is fentartja ellenzéki álláspontját, azt kell hinnünk, hogy Viviani letörésével a válság nem záródott le és hogy a belügyi helyzet végleges kialakulása előtt esedékes még Poincaré elnök bukása is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Rene Viviani  Aristide Briand
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98