Dtum
Login with Facebookk
1916 | Április

Valamennyi órát Németországban egy órával előbbre igazitják

Egész nyáron át igy lesz ez a Németbirodalomban és ezzel az egyszerű művelettel a szervezés nagymesterei a háborus korszaknak leghatalmasabb jelentőségű gazdasági lépését tették meg. Az uj órarend következtében a munka, bár ugyanolyan számú órában, hatvan perczczel előbb kezdődik meg, tehát a munkálkodó emberek milliói egy órával előbb kelnek fel.

 

Olyan időben ébrednek igy, amikor a felkelő nap első sugarait veti a földtekére. Ezzel párhuzamosan természetesen a munka is egy órával előbb végződik, olyan időben, amikor a nap ragyogása teljes és ezzel elérődött az a nagy horderejű követelés, hogy a munkások akkor szabaduljanak műhelyeikből, amikor még a nap süt, amikor még sütkérezhetnek a melegen.

 

Németország emberanyagára, amely a háború tanusága szerint elsőrendű, kiváló hatással lesz ez az ujitás. De nemzetgazdasági szempontból ott a nagy jelentősége, hogy óriási megtakaritásokat idéz elő világitási és fütőanyagokban. Hozzávetőleges számitások szerint csak világitási anyagokban kilenczszázmillió korona megtakaritást jelent az uj rendszer. Ez maga is oly sulyos érv, amely az uj rendszer továbbterjesztésének szüksége mellett szól.

 

Nagyon valószinű, hogy Ausztria is, Magyarország is, de a semleges államok legtöbbje követi a német példát, ha másért nem, azért, mert erre most már megvan a szükségszerüség.

 

A német vasutak – ezek teszik különben a kontinens vasuthálózatának zömét – már az uj rendszerü időszámitás alapján a csatlakozási lehetőségek megszüntek. Két alternativa előtt állanak most már a vasuttársaságok. Vagy ujból dolgoztatják ki egész menetrendjüket, vagy pedig csatlakoznak az uj módszerhez. Valószinű, hogy az utóbbi következik be és mi is élvezhetjük a napsugarak intenzivebb kihasználását czélzó időszámitási berendezkedés áldásait.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98