Dtum
Login with Facebookk
1916 | Augusztus

Monarchia: a bomlasztó politika ideális célpontja

Az ellenséges hátország bomlasztásával az antant is próbálkozott. Az Osztrák-Magyar Monarchia soknemzetiségű államalakulat. Lakosságának kevesebb, mint felét tette ki a két államalkotó nemzet, az osztrák-német és a magyar.

 

A horvátok és a lengyelek bizonyos autonómiával rendelkeztek. Csakhogy a horvátokat ez 1848 óta nem elégítette ki. Ők a magyaroktól teljesen független államot akartak – bár egyelőre többségük ezt a Habsburg Birodalmon belül képzelte el.

 

A galíciai lengyelek ugyan sokkal jobb helyzetben voltak, mint orosz- vagy németországi társaik, de minden lengyel álma az egységes és független Lengyelország volt.

A Monarchia nemzetiségi politikája tulajdonképp semmivel sem volt rosszabb, mint a kortárs angol, francia, orosz, török, német nemzetiségi politika, és határozottan jobb volt, mint az 1920. után csehszlovák, romániai vagy jugoszláv kisebbségi politika.

 

Mindezt azonban a Monarchia népei részben nem tudhatták, részben nem vigasztalta őket. Olyan, a több évszázados állami önállóság emlékezetével rendelkező népeket, mint a csehek, lengyelek és horvátok, talán csak egy nagyon átgondolt és empatikus nemzetiségi politika tarthatott volna meg a Monarchiában, vagy talán az sem.

A monarchiai szerbek pedig szinte megrészegedtek a szerb királyság 1912-1913-as sikereitől, s nap mint nap tapasztalhatták saját államuk velük szembeni bizalmatlanságát. Mit sem sejtő kis népek pedig – bár 1918-iginkább a „megjavított”, demokratizált és föderalizált Monarchián belül képzelték el jövőjüket, lassacskán elcsábultak egy új államszerkezet ígéretétől. Melyik ukrán, ruszin, szlovén, horvát vagy bosnyák sejthette volna, milyen lesz helyzete a XX. század új államaiban: a Szovjetunióban, Jugoszláviában?

A XIX. század utolsó harmada és a XX. század első fele a nacionalizmusok kora, s ez a többségi nemzetekre és nemzeti kisebbségeikre egyaránt igaz.

Az antanthatalmak felkarolták a Monarchia nemzetiségeinek ügyét. Igaz, 1918 előtt nem gondoltak a Monarchia felszámolására, legfeljebb meggyengítésére. A különböző kis és nagy antant államok, például szerbek és románok, szerbek és olaszok érdekeinek, hadicéljainak egyeztetése sem bizonyult egyszerű feladatnak. Mindezért az antant politikája a Monarchia kisebbségeivel szemben visszafogott volt, de a kísértést az ellenség meggyengítésére nem háríthatta el.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98