Dtum
Login with Facebookk
1916 | December

Daktiloszkópia

A daktiloszkópia a büntettesek személyazonosságának megállapitását a kéz ujjairól vett festékes lenyomatokra alapitja. Megfigyelve a kéznek tenyérfelöli oldalát, észrevehető, hogy a bőr majdnem mindenütt recézett felületü, amennyiben szorosan egymás mellett haladó számtalan bőrfodor vagy rece boritja. A bőrfelületnek e sajátságos képződése legjobban feltünő az ujjaknak felső izületén, ahol t. i. a szemléletet ráncképződések sem zavarják. Itt már az is észrevehető, hogy a barázdák és a nekik megfelelő huzódó bőrfodrok vagy recék egymás mellett szinte párhuzamosan haladva, bizonyos ábrákat, igy hullám, csiga, stb. alakulatokat alkotnak.

A bőr e sajátságos képződésének célja az ujjak felületén nincs egészen tisztázva; a daktiloszkópiában azonban a fodrok képződésének csupán az a sajátsága fontos, hogy a fodrok állandóak. Állandóak és sohase változnak a fodrok, a barázdák, a fodrok által alkotott ábrák; állandóak annyira, hogy az ujjak felülete a halál után is, egészen a feloszlásig, ugyanazokat az alakulatokat mutatja, mint a csecsemőkorban, azzal a természetes különbséggel, hogy a csecsemő- vagy a gyermekkorban a bőrfodrok és az általuk alkotott ábrák kisebb méretüek és finomabbak, mint az előrehaladottabb korban. A bőrképződésnek ez az állandósága és az a körülmény, hogy ezt az állandóságot sem a különböző foglalkozások, sem a bőr lehámlása, sem az uj bőrképződés nem érintik, hogy sérülés vagy hámlás révén beálló uj bőrképződés esetén a bőrfelület pontosan a régi sajátosságokat mutatja, egyik alapfeltétele a daktiloszkópiának, midőn a büntettesek személyazonosságát megállapitja.

Oly célból, hogy az ujjak bőrfelületének vizsgálata mennél könnyebb és pontosabb legyen, hogy az emberek egymástól való megkülönböztetésére szolgáló adatok mennél pontosabban megállapithatók legyenek és hogy az adatok mennél pontosabban megállapithatók legyenek és hogy az adatok különbözőségének vagy megegyezésének megállapitása mennél könnyebb és pontosabb legyen, a daktiloszkópia a maga vizsgálódását és ezzel személyazonositó eljárását nem magukon az ujjakon végzi, hanem miként az elnevezés mutatja, az ujjaknak másolatán, illetve lenyomatán. Ilyen lenyomatot a puszta szemlélődés céljaira igen egyszerüen lehet késziteni. Az ujjakat valami festékkel bevont felületre, pl. az ugynevezett nedves bélyegzőnek festékpárnájára nyomjuk, ahol megfestődik, s azután fehér papirlapra kell nyomni az ujjakat. A fehér papirlapon maradó s egymás mellett huzódó vonalaból álló folt az ujjak lenyomata.

A következő példa legjobban megvilágitja, hogy a daktiloszkópia, illetőleg az ujjakról vett lenyomat, miképpen szolgál a büntettesek fölismerésére. Nagy Pál le van tartóztatva lopás miatt. Felveszik ujjainak lenyomatait egy lap papirosra, amelyre ráirják nevét és letartóztatása idejét is. Ezt a lapot, illetve a lenyomatokat beküldik annak a hivatalnak (Magyarországon az Országos Bünügyi Nyilvántartó Hivatalalnak), amely azoknak gyüjtésével van megbizva s amely azt is nyilvántartja, hogy ezt a Nagy Pált milyen büntetésre itélik. Ez a hivatal a lenyomatokat behelyezi az ujjlenyomatoknak bizonyos osztályába s ott megőrzi. Tiz év mulva Nagy Pál ujból lop és letartóztatják…

Ez a kivonatos mutatvány a „Tolnai Világlexikona” sajtó alatt lévő VII. kötetéből való és jeles bizonysága annak, hogy ez a magyar nyelven – sőt a világirodalomban is – páratlan munka milyen szakszerűen, alaposan és mégis könnyen érthető, lebilincselő formában tárgyalja mindazokat az ismereteket, melyek a közönséget érdeklik. Az emberi tudásnak, a kulturának és technikának minden ága, vivmánya megfelelő méltatást talál ebben a nagyszabásu tudományos vállalatban, melyet a kiadó 25 vaskos kötetre tervez. Minden kötet 40 nyomtatott iv (640 oldal) terjedelemben és körülbelül 1000 ábrával jelenik meg, ugy hogy az irott szöveget érdekes képek is magyarázzák. A most sajtó alatt lévő VII. kötet, melyből ez a kivonatos mutatvány is való, karácsonyra jelenik meg. Rendes előfizetőink – és heti vevőink is – 4 korona 60 fillér kedvezményes áron szerezhetik meg a tartalmas és diszes kötetet, melynek bolti ára 20 korona.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A tenyér lenyomata Örvényfajta ujjlenyomat Az ujjak pűárnáin nyíló fagygyumirigyvezetékek ( a fehér potok), körülbelül 50 szeres nagyításban. Ezek a fehér pontok adják meg a bőrfodrok raját a lenyomaton A megfestett ujj hengeritése az ujjlenyomatlapon. A festékkel bevont mutató-ujjat körmös felével fordítják a papirosra, amelyen azután végighengerítik Egy ujjlenyomat sajátossága
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98