Dtum
Login with Facebookk
1916 | Február

Belgrád lakossága

A belgrádi német ujság egyik legutóbbi száma azt mondja, hogy a szerb főváros lakosságának száma elérte az 52,000-et. Tekintettel arra, hogy békében kerek százezer szerb élt benne, most már ujjáéledésről lehet beszélni. A visszatérő lakosság szivárgása folytonos. Innen is, amonnan is előkerülnek az emberek. Emberek, a kiket elsodort a háború szele és a kiket már elveszetnek tartottak.

 

Most már alig van utcza, a melyben ne volna nyitva minden bolt, s a kereskedelem kezdi rendes életét. A lakosság nagyrésze beleilleszkedett a háborúadta viszonyokba, Nagyrészüket a hatóság foglalkoztatja, egyik tolmács, a másik a hivatalban segít, a harmadik be van osztva valamelyik bizottságba. Van, a ki bizalmi személy, s a községtanácsnál segít, a munkások dolgoznak az elektromos műveknél, vagy szedők vagy korrektorok, rendkivül sok családot juttat kenyérhez a kifőzés.

 

A nagyvendéglők, kávéházak megindították üzemüket, egyszóval Belgrádnak félig-meddig normális az élete. A minap Montenegróból 7030 belgrádi tért vissza a városba. Bosznián keresztül hozta őket a vonat, s a hatóság ingyenjegyet adott nekik s mindenben támogatta őket, csakhogy hazajöhessenek. Nagy hálával vannak hatóságaink iránt s rettentő gyülölettel beszélnek a szerb kormányról, mely minden szerencsétlenségnek okozója lett. Egy szerb államtisztviselő így nyilatkozott a kérdésről: Azok, a kik mindjárt megadták magukat, szerencséről beszélhetnek. Nem kellett a menekülés minden borzalmán keresztülgyötrődni. De nem mi vagyunk a bünösök ebben. Megkaptuk a parancsot, hogy meneküljünk, de hogy hová, merre, meddig, mennyi ideig tart a szenvedés, arról senki sem beszélt. Mit tehettünk? Elöljáróink, a kiknek engedelmességgel tartoztunk, azt mondták, hogy a megadás egyet jelent a halállal.

 

A szerb hatóságok azt a riasztó táviratot küldték a megszálló seregek közeledésekor mindenhová, hogy meneküljön, ki merre tud, mert a svábák megölnek mindenkit, a ki szerb. A szerencsétlen tömegek áradásszerüen menekültek s olyan szenvedésen mentek keresztül, a mihez fogható kevés volt egy nép életében. Ezt a szenvedést azonban - a szerb kormány rovására irják.

 

A mikor a legujabb menekültszállítmány Belgrádba jött, egy szerb így köszönte meg a fogadtatást: - Köszönetet mondunk nektek a fogadtatásért, melyben részesítettetek. Még a mieink sem vártak volna nagyobb melegséggel . . .

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A 100 kilométeres sebességgel száguldó orkán leszakította a Petőfi-...
A tegnapról mára virradó éjszaka pusztító erejű szélvihar söpört...
Az adomázó Mikszáth Az adomázó Mikszáth
A szerkesztő úr felszólított, hogy írjak a Mikszáth-adomákról...
Vass József Cegléden éles választ adott Rassay debreceni támadására Vass József Cegléden éles választ adott Rassay debreceni...
Vass József kezd beszélni: - Az utóbbi időkben tartott beszámolók...
Mellbelőtte magát egy fiatal nő, mert nem tudta kifizetni tavaszi kosztümjét Mellbelőtte magát egy fiatal nő, mert nem tudta kifizetni tavaszi...
Húsvét vasárnapra virradó éjszaka a Fő-utca 77. szám alatti albérleti...
Apróságok Apróságok
Záráskor telefonál be kétségbe esetten Rádai Imre, az Andrássí...
Az USA fel akarja ujitani Anglia bekeritő politikáját Az USA fel akarja ujitani Anglia bekeritő politikáját
A Voce d’Italia Gayda főszerkesztő tollából cikket közöl a...
Az újabb magyar művészet a Szépművészeti Múzeumban
Miután több éven át zárva voltak, végre újra megnyíltak most a...
Cselédek megjutalmazása Cselédek megjutalmazása
Nagyon szép és helyes intézkedést léptetett életbe dr. Darányi Ignácz...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98