Dtum
Login with Facebookk
1916 | Július

Ahol a Zeppelinek járnak

Negyvenöt évvel ezelőtt, a német-francia háboru alkalmával, három vakmerő porosz lovastiszt átlovagolt Elzászba, hogy földeritő szolgálatot végezzen. Mikor hazafelé tértek, fáradtan fordultak be egy utszéli korcsmába egy ital borra, - mitse törődve azzal, hogy ellenségtől nyüzsgő területen járnak. Jó darabig vigan iddogáltak nem is sejtve, hogy a korcsmáros titokban értesitette ottlétükről az ellenséget. Egyszerre aztán hirtelen rajtuk ütöttek a franciák, - egész sereg zsandár, lövésre emelt puskával…A három porosz gondolkodás nélkül nekiment a túlerőnek; az egyiket nyomban lefegyverezték, a másodikat agyonlőtték, - de a harmadikkal nem birtak. Ez kivágta magát; lelőtt egy zsandárkáplárt, fölkapott ennek gazdátlan lovára és szerencsésen elnyargalt a reázuditott golyózáporban. Gróf Zeppelin Ferdinánd volt ez a vakmerő kapitány, - a porosz hadsereg egyik leghiresebb lovastisztje.

Ez a makacs, szivós és ki nem fárasztható akarterejü katona öregségére hozzáfogott a levegő meghóditásához. Tiz éven át egymásután érték a legsulyosabb katasztrófák; ugyszólván minden kisérlete kudarcot vallott, - elvesztette minden vagyonát, de nem csüggedett: ez a hajthatatlan energia végre mégis meghozta neki a sikert. A franciák és angolok már régen elejtették a kormányozható léghajó problémáját, noha a franciák találták föl az első használható modellt; az angolok is kimondták rá a halálos ítéletet: hogy olyan tengeri hajók, melyeknek törött az árbócuk és lék van a teknőjükben. Vitorlát csak akkor bonthatnak, ha a szél gyönge és csöndes a levegő, - de ekkor is legfölebb csak egy napi járásra távozhatnak a kikötőből. Szélcsönd és rövid távolság: ez a két szük korlát tette használhatatlanná és értéktelenné a kormányozható léghajót az angolok és franciák szemében; s ezt a két fogyatkozást tetézte még egy harmadik is: a robbanás veszedelme, mely állandó katasztrófával fenyegetett. Hiszen egyik „Zeppelin” a másik után robbant föl, - s mikor 1912 nyarán a „Schwaben” is elégett Düsseldorf mellett, katonai szempontból már nem is vették többé komolyan a Zeppelineket.

Ám a világháboru, alighogy kitört, félelmetesen rehabilitálta a makacs porosz katonát. A legelső Zeppelin-támadás Brüsszelnek jutott és kis hijja volt, hogy lehajitott bombái meg nem ölték a belga királyi családot is. Mert az egyik rázuhant a királyi palotára és szétrombolta a hálószobát, - aztán pedig hazatért… Ekkor irta a farizeus angol király menekülő belga kollégájának, hogy „borzalommal és fölháborodással értesült az alávaló merényletről, mely az életét (már t. i. a belga király életét) fenyegette”, - noha ekkor még nem is álmodta, hogy az ő fölséges személyét is érheti baleset. Pedig a belga király szerencsés volt, mert baj nélkül menekült; az angol királyt ellenben, mikor csapatszemlét tartott a francia fronton, ledobta a paripája, mert megbokrosodott a bombától, melyet egy német Zeppelin hajitott le. Egész Európa nevetett akkor ezen a baleseten, hogy a „legfőbb angol hadur” – noha ugyszólván egyéb dolga sincs – még lovagolni se birt megtanulni. Csak a szegény György király nem nevetett; mert akkorát nyekkent, mikor lepottyant a lováról, hogy három hétig szólni se birt. Igaz, hogy azóta se volt csapatszemlén, - sőt a frontot is kerüli, mint a tüzet, - ez azonban nem szabaditotta meg a Zeppelinek veszedelmétől.

Mert az „óriási szivarok” egymásután tünedeztek föl Antwerpen és Páris, Rheims és Calais, Verdun és Dünkirchen fölött, - majd pedig, amit az angolok szinte hihetetlennek tartottak: átrándultak vendégszereplésre a szigetországba is és eleinte ugyan csak a keleti partvidéket bombázták végig, később azonban egyre jobban kiterjesztették hadi operációik területét.

Nem kimélték Londont és Birminghamet sem, bombázták Manchestert és Scheffieldet, Hullt és Liverpoolt is, - tehát Anglia leggazdagabb gyáripari centrumát, - s a „hidegvérü” briteket annyira megviselte a Zeppelinektől való állandó félelem, hogy csakhamar általános lett köztük az idegesség. Uj nyavalya, addig ismeretlen járványos betegség harapózott el Angliában – a nyakszirtmerevedés, - melyet elneveztek „Zeppelinit”-nek. És abból származott ez az uj nyavalya, hogy a légi támadásoktól rettegő angolok folyton fölfelé szegték, nyujtogatták a nyakukat, akárcsak a zsiráf, szorongó szivvel lesvén az eget, hogy nem tünedeznek-e föl „az átkozott szivarok”?...

A német Zeppelinek pedig egyre szélesebb, tágabb körben operáltak. Elmerészkedtek 300-400 kilométernyire is a „kikötőből” és már nemcsak a tulajdonképpeni Angliát bombázták, hanem végig pusztitották Skótország keleti partvidékeit is, a gyönyörű szép Firth of Forth-öblöt is, melynek partjain Skótország fővárosa, a méltán hires Edinburgh fekszik. Rézkarcszerü mélynyomásu képeinken bemutatjuk ennek a vidéknek néhány részletét, ahová különös előszeretettel járnak a német Zeppelinek. A Firth of Forth-öböl mélyen beszögellik Skótország keleti partjába, s Edinburgh mellett nagyszerü hid vezet át rajta. Ez a hid a világ egyik leghiresebb technikai remeke; alatta elmehetnek a legnagyobb vitorlás- és hadihajók is, rajta pedig villamos és gőzvasutak közlekednek. Legelső képünkön ezt a szép hidat mutatjuk be és óriási arányairól fogalmat alkothatunk, ha összevetjük a közvetlen alatta álló házakkal, s a tengeren vitorlázó halászbárkákkal.

Hatszor látogatták már meg a német Zeppelinek a skót partokat és egy alkalommal se mulasztották el, hogy leadják a névjegyüket Falkirk városában, mely a vidék vas- és széntermelésének ipari központja. Második képünkön mutatjuk be ezt a várost, melynek csak 30.000 lakosa van. Gyárváros és határában vannak a Carson-olvasztók, ahol Skótországnak ugyszólván legjobb öntöttvasa készül. Harmadik képünkön a kis Dunbar halászfalu és füdőhely parti részlete látszik. Ez a csöndes, szép hely a Firth of Forth-öböl bejáratánál fekszik és erős hullámverése miatt szeretik a fürdővendégek. Ez a hullámverés folyton tépi, szaggatja a parti sziklákat; annak a hatalmas sziklának egy részét, melyen régi, hires várának romjai látszanak, már el is nyelték. A kis halászfalunak történeti nevezetessége az, hogy a szerencsétlen Stuart Mária skót királyné ide menekült Rizzio nevü titkára meggyilkoltatása után 1566-ban, s ugyancsak itt tartotta esküvőjét is második férjével, Bothwell gróffal.

Negyedik képünk az edinburghi ódon várkastélyt mutatja be, amint a skót „highlander”-ek (ejtsd: háiglender, azaz felvidéki skót ezred) katonai parádét tartanak. Ez az óriási kastély nagyon régi és uralkodik az egész városon, mert a száz méternél magasabb várhegyen áll. Septimius Severus római császár ókori táborvára helyén épült és hajdan a Stuartok sasfészke volt; még ma is mutogatják benne azt a szobát, ahol Stuart Mária a későbbi I. Jakab angol királyt szülte. Most már kaszárnya és arzenál; ezért is bombázták a német Zeppelinek. Maga Edingburgh szintén nagyon régi város, mely már a VII. században megvolt. Mindössze negyedfélszázezer lakosa van, s mig az óvárosban szük utcák és 10-12 emeletes házak vannak, addig az uj város teljesen modern, gyönyörü épületekkel és széles utcákkal. Ez a város is részesült már néhányszor a német Zeppelinek áldásában, - s ha az angol gőg hamarosan meg nem alázkodik a békekötésig: bizonyos, hogy ujra hallani fogunk még Edinburgh bombázásáról.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Francia-német csata a levegőben 1913 -ból (illusztráció) Zeppelin támadási utvonalak
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az Északi-tenger jegének elolvasztása
Egy kanadai tekintélyes polgár: Mac Lonnan, olyan fantasztikus eszmét...
Statáriális bíróság elé kerül a Rákóczi-téri szerelmespárok...
Szombaton éjszaka egy órakor hangos kiabálás verte fel a Rákóczi- tér...
Buzahiány a gőzmalmokban Buzahiány a gőzmalmokban
A budapesti gőzmalmok buzaszükségletének beszerzése a forgalmi...
A buza és a liszt ára mélypontig esett vissza A buza és a liszt ára mélypontig esett vissza
Az idei gabonatermés a viszontagságos időjárás után is kitünő lesz....
Csütörtökön kezdődik tizennyolc ország magyarságának világkongresszusa Csütörtökön kezdődik tizennyolc ország magyarságának...
Vasárnap délben 150 bolgár és bulgáriai magyar zárt sorokban vonult...
Az amerikai atléták vasárnapi bemutatója Az amerikai atléták vasárnapi bemutatója
A MOVE-OTE vasárnap délután rendezte nemzetközi atlétikai versenyét a...
Védekezés a jégeső ellen
Emlékezhetünk még, hogy valamikor az ugynevezett...
 Hogyan védenek a léggömbgátak? 2 Hogyan védenek a léggömbgátak? 2
Maga a léggömbgáz kétfajta lehet. Kevésbbé gyakori eset az, amikor a...
Szolgálati szerződéssel kapják meg a vállalatok az elbocsátott és kiigényelt zsidó értelmiségi munkaerőket Szolgálati szerződéssel kapják meg a vállalatok az elbocsátott és...
A Budapesti Közlöny vasárnapi száma közli az értelmiségi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98