Dtum
Login with Facebookk
1916 | Június

A Magyar Cukorgyárosok Országos Egyesületének közgyülése

A Magyar Cukorgyárosok Országos Egyesülete báró Kuffner Károly elnöklésével tegnap tartotta XXI-ik rendes közgyülését. Bosányi Endre kir. tanácsos, ügyvezető igazgató előterjesztette az elnökség jelentését az egyesület mult évi tevékenységéről.

Annak a körülménynek, hogy a répatermelésre szerződésileg elvállalt kötelezettségeket meg lehetett szüntetni, tulajdonitja a jelentés a répatermelésnek, illetőleg a répa gyári feldolgozásának hatalmas visszaesését az 1915/16-iki évben, habár elismeri hogy a kedvezőtlen őszi időjárás, a tulságosan sok csapadék és a korán beállott fagy szintén hozzájárultak, hogy a répa feldolgozását megnehezitsék.

A kormányintézkedések ismertetése után a jelentés a fogyasztás viszonyaival foglalkozik és kiemeli, hogy a fogyasztóknak a cukorfogyasztás nem is sejtett rohamos emelkedésének kifejezésre jutó az a törekvése, hogy magukat cukorral minnél jobban elláthassák, már a mult év elején aggodalomból származó vásárlásokra vezetett, amit még elősegitett az a körülmény, hogy a cukor a többi élelmicikkeknek hihetetlenül felszökött árával összehasonlitva, még mindig a legolcsóbb élelmicikk maradt.

A választmány behatóan tárgyalta a cukoripari kivánalmait a békekötéssel, valamint az Ausztriával való kiegyezéssel kapcsolatban beálló viszonyok szabályozása körül és magáévá tette azt az emlékiratot, amelyet dr. Hirsch Albert ebben a tárgyban az Egyesület megbizásából a választmány elé terjesztett.

A közgyülés alkalmából az Egyesület technikai szakosztálya Patzenhofer Rudolf elnöklésével szintén megtartotta rendes ülését, amelyen Kopp Elemér vegyészmérnök a magyarországi nitrogéntartalmu vegyületekről tartott előadást.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98