Dtum
Login with Facebookk
1916 | Június

Burian báró

A magyar miniszterelnök révén egész Európa tudomást szerezhetett arról, hogy a monarchia külügyminisztere miként vélekedik a világháboru eddigi eredményeiről, milyennek látja a mai statust és milyen perspektivát állit fel a jövőről. Ez a megtiszteltetés, amelyet a magyar képviselőháznak Burián báró közlése kétségkivül jelent, csak fokozódik azzal a rendkivüli preciz és tárgyilagos hanggal, amely a külügyminiszteri – talán szabad igy neveznünk – expozé becsét megadja.

 

A monarchia a világháborut defenziv érdekből és kényszerüségből állja és a külügyminiszter üzenete egyben vádirat azok ellen, akik offenziv törekvéseik megvalósitását keresték és kénytelenség nélkül provokálták az emberiségnek ezt a szörnyű pusztulását. Burián báró visszapillantást vetett a háboru előzményeire s annak kiemelésével, hogy tárgytalan és céltalan a vita arról, hogy kinek kell hamut szórni a maga fejére, egyuttal azt is leszögezte, hogy visszamenőleg sincsenek büneink, sőt még mulasztásaink sem.

 

Mindent megtettünk, hogy békében maradhassunk és másokat is békében hagyjunk, de a bekerités és összeroppantás veszélye nélkül nem hagyhattuk földön heverni az idedobott keztyüt. Grey, Asquith, Briand és Szaszanow semmiféle bizonyitékot nem tudott szolgáltatni amellett, hogy mi egyetlen alkalmat elmulasztottunk volna, amely békés megoldás lehetőségét szolgálta, viszont nyomatékosan utal arra, hogy Anglia és Oroszország minden lehetőt megtett, hogy belekergessen bennünket a vérzivatarba.

 

Ami megtörtént, azon nem változtathatunk: a harctéri helyzet ugyanezt a tanulságot szolgáltatja. A térkép beszél és csak az nem érti meg, aki nem akarja s az ántánt nem akarja. Ugyanez a rosszindulatu értelmetlenség fogadta a békére való készség jeleit, amelyeket a központi hatalmak ismételten dokumentáltak. Az ántánt fülei süketek s épp ezért a külügyminiszter bejelenti, hogy kénytelenek vagyunk ujabb bizonyságokat szolgáltatni friss és töretlen erőnkről és katonai fölényünkről. A harcnak tovább kell folynia, mert az ántánt igy akarja: a monarchia állja ezt a megpróbáltatást is, mert az élethez való jogát kell védenie.

 

A külügyminiszter nagyszabásu elaborátuma széles visszhangot keltet szövetségeseink, barátaink és ellenségeink közt egyaránt. Mindenhol tisztelettel fogadják azt az óvatos és elfogulatlan tenort, a melylyel magasan a napi események kis hullámai felett ítéletet mond a mult és a jelen ellentmondásai és végletei felett. Történelmi irás a külügyminiszter üzenete, egy szavát sem lehet megcáfolni és egyetlen nyitott kaput sem hagy, ahol az igazmondás ellenségei betörhetnének. Sok mindent lehetne még hozzáfüzni és teljessé lehetne tenni a bünkrónikát, a mely az ántánt fejére száll a vér milliárd cseppjével együtt, amelyet hiába és hiuságból ontatott.

 

Noblesse oblige: a külügyminiszter önmagához marad méltó, amikor az egész világ fóruma előtt megbecsülést és meghallgatást szerez magának és a két államnak, amelyet méltóan képvisel.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98