Dtum
Login with Facebookk
1916 | Június

A rozmár

Ha van állat – mondják a sarkutazók – melyre a „szörnyeteg” szó ráillik, ugy az csakis a rozmár lehet: akár a külsejét, akár pokoli hangját, akár szokásait tekintjük. És ebben a meghatározásban nincsen semmi tulzás. Képzeljük el ezeket a 4-5 méter hosszu, esetlen barmokat, melyeknek gömbölyű teste derékban 2,5-3 méter átmérős, a súlyuk pedig átlag 10 métermázsa, és képzeljük el, hogy 10-20, sőt 50 ilyen ijesztőpofáju, szakállas hustömeg hortyogva fetreng, vagy tehén módjára bőg a parti jégen: és előttünk áll a rémséges csorda, melynek láttára a legbátrabb cetvadász szive is aggodalmasan dobog. Mert a rozmár-vadászat még a jól fölfegyverzett európai emberre nézve se mindig veszélytelen vállalkozás, kivált ha nem a szárazon, hanem a vizben történik a támadás.


Ha egy ilyen szörnyeteg megpillantja a csónakot, ámulva emelkedik ki a vizből, rögtön megadja szaggatott ugatáshoz hasonló vészjelét, a amily gyorsan csak bir, a csónak felé uszik. Ugatása odacsalja a társait, fölébreszti az alvókat, és rövid idő mulva már egész raj ilyen tomboló kolosszus uszik a kis csónak után, látszólagos vagy igazi haraggal eltelve. Nem lehetetlen, hogy az állatokat csak a puszta kiváncsiság hajtja, de ez se veszélytelen a hajósokra, mert a rozmárok föl akarják fordítani a csónakot, hogy alaposan megvizsgálhassák. Csatára kell tehát készülődni, miután nyilvánvaló, hogy a csónak megfeszített evezéssel se bir elmenekülni, mert a rozmárok épp oly kitünő uszók, mint amily esetlenül mozognak a szárazföldön…


Mikor a bömbölő, hol fölbukó, hol alámerülő rozmárcsapat már csak pár lépésnyire van a csónaktól, eldördülnek az első lövések, s ez a támadás lángra lobbantja a rozmárok szunnyadó dühét. Vad küzdelem támad, melyben a matrózok fejszecsapásai alatt lehullanak a szörnyetegek melluszói, melyekkel föl akarják fordítani, vagy összezuzni a csónakot. Mások dárdákkal védekeznek, vagy az evezők élével sujtanak le a tar koponyákra, vagy golyókat röpitenek a szörnyetegek kitátott és folyton üvöltő torkába. Ekkor már ugy himbálózik a csónak, hogy a matrózok alig tudják föntartani az egyensulyt a hevesen hullámzó, tajtékzó vizben. … Az állatok agyaraikkal iparkodnak a csónakot a mélységbe rántani, s ezt a veszélyt csak ugy lehet elkerülni, ha sikerül elejteni a csorda vezérét.


Ha a víz alá bukik a halálra sebzett csorda vezér, akkor a többiek hirtelen abbahagyják a küzdelmet, csobogva buknak a víz alá, csak némi távolságban jönnek föl ismét, s magasra tartván utálatos fejüket, ujra megtöltik a levegőt bosszuorditásukkal.
A vakmerő eszkimó-vadászok uszó jégtáblák mögött bujkával közelitik meg lélekvesztőikön a rozmárokat, s aztán hirtelen egyszerre hajitják rájuk szigonyaikat, melyeknek kötelét, a hosszu és erős fókaszijat, a hatalmas jégtáblába erősitett vaskarikához kötik meg. A megsebzett szörnyetegek rögtön a vizbe menekülnek, de az erős szij visszarántja őket. Az állatok sokáig tombolnak és dühöngenek, de végtére mégis csak kimerülnek, s akkor aztán az eszkimók lándzsaszurásokkal ölik meg őket. A magas észak lakói a rozmár minden porcikájának hasznát veszik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A közös minisztertanács jegyzőkönyvéből, 1914. július 7. A közös minisztertanács jegyzőkönyvéből, 1914. július 7.
A m . kir. miniszterelnök kivételével minden jelenlevő azon a...
Vidéki pénzintézetek üzletei Vidéki pénzintézetek üzletei
A vidéki pénzintézetek tulságosan sokoldalu tevékenységet fejtenek ki...
Féja Géza -  Kenyér Féja Géza - Kenyér
Ó a kenyér tömött gyönyöre! ó örök kacagás, enyhe mámor és őrizett...
Próbamenetelés Londonban Próbamenetelés Londonban
A katonák menetképessége háboru esetében sokat jelent. A nehéz...
Móricz Zsigmond -  Mors Móricz Zsigmond - Mors
Halálomat ujjaimmal takartam szemem elől s füleimet bedugtam, hogy...
A porosz képviselőház Hindenburg tábornokhoz A porosz képviselőház Hindenburg tábornokhoz
Gróf Schwerin Löwitz a porosz képviselőház elnöke a mazuri győzelem...
Színházi bemutatók Színházi bemutatók
Nem merik, nem akarják, vagy nem tudják a szinpadi írók önmagukat és...
Versek Versek
Forr már a víz, öntsd a tüzes kövekre, Hadd szálljon gőze a...
Dante Dante
Van a firenzei dómban egy kép, amelyen Dante az Isteni Színjátékot...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98