Dtum
Login with Facebookk
1916 | Június

A rozmár

Ha van állat – mondják a sarkutazók – melyre a „szörnyeteg” szó ráillik, ugy az csakis a rozmár lehet: akár a külsejét, akár pokoli hangját, akár szokásait tekintjük. És ebben a meghatározásban nincsen semmi tulzás. Képzeljük el ezeket a 4-5 méter hosszu, esetlen barmokat, melyeknek gömbölyű teste derékban 2,5-3 méter átmérős, a súlyuk pedig átlag 10 métermázsa, és képzeljük el, hogy 10-20, sőt 50 ilyen ijesztőpofáju, szakállas hustömeg hortyogva fetreng, vagy tehén módjára bőg a parti jégen: és előttünk áll a rémséges csorda, melynek láttára a legbátrabb cetvadász szive is aggodalmasan dobog. Mert a rozmár-vadászat még a jól fölfegyverzett európai emberre nézve se mindig veszélytelen vállalkozás, kivált ha nem a szárazon, hanem a vizben történik a támadás.


Ha egy ilyen szörnyeteg megpillantja a csónakot, ámulva emelkedik ki a vizből, rögtön megadja szaggatott ugatáshoz hasonló vészjelét, a amily gyorsan csak bir, a csónak felé uszik. Ugatása odacsalja a társait, fölébreszti az alvókat, és rövid idő mulva már egész raj ilyen tomboló kolosszus uszik a kis csónak után, látszólagos vagy igazi haraggal eltelve. Nem lehetetlen, hogy az állatokat csak a puszta kiváncsiság hajtja, de ez se veszélytelen a hajósokra, mert a rozmárok föl akarják fordítani a csónakot, hogy alaposan megvizsgálhassák. Csatára kell tehát készülődni, miután nyilvánvaló, hogy a csónak megfeszített evezéssel se bir elmenekülni, mert a rozmárok épp oly kitünő uszók, mint amily esetlenül mozognak a szárazföldön…


Mikor a bömbölő, hol fölbukó, hol alámerülő rozmárcsapat már csak pár lépésnyire van a csónaktól, eldördülnek az első lövések, s ez a támadás lángra lobbantja a rozmárok szunnyadó dühét. Vad küzdelem támad, melyben a matrózok fejszecsapásai alatt lehullanak a szörnyetegek melluszói, melyekkel föl akarják fordítani, vagy összezuzni a csónakot. Mások dárdákkal védekeznek, vagy az evezők élével sujtanak le a tar koponyákra, vagy golyókat röpitenek a szörnyetegek kitátott és folyton üvöltő torkába. Ekkor már ugy himbálózik a csónak, hogy a matrózok alig tudják föntartani az egyensulyt a hevesen hullámzó, tajtékzó vizben. … Az állatok agyaraikkal iparkodnak a csónakot a mélységbe rántani, s ezt a veszélyt csak ugy lehet elkerülni, ha sikerül elejteni a csorda vezérét.


Ha a víz alá bukik a halálra sebzett csorda vezér, akkor a többiek hirtelen abbahagyják a küzdelmet, csobogva buknak a víz alá, csak némi távolságban jönnek föl ismét, s magasra tartván utálatos fejüket, ujra megtöltik a levegőt bosszuorditásukkal.
A vakmerő eszkimó-vadászok uszó jégtáblák mögött bujkával közelitik meg lélekvesztőikön a rozmárokat, s aztán hirtelen egyszerre hajitják rájuk szigonyaikat, melyeknek kötelét, a hosszu és erős fókaszijat, a hatalmas jégtáblába erősitett vaskarikához kötik meg. A megsebzett szörnyetegek rögtön a vizbe menekülnek, de az erős szij visszarántja őket. Az állatok sokáig tombolnak és dühöngenek, de végtére mégis csak kimerülnek, s akkor aztán az eszkimók lándzsaszurásokkal ölik meg őket. A magas észak lakói a rozmár minden porcikájának hasznát veszik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Az orosz Bajkál vasut
Szibériának egy több milliós költséggel megépitett vasutja, amelynek...
Révész Györgynek, az egykori, ismert pesti rendőri riporternek legutóbb halálhírét közölték Révész Györgynek, az egykori, ismert pesti rendőri riporternek...
Révész Györgynek, az egykori, ismert pesti rendőri riporternek...
Szakadék Szakadék
Olyan Szabó Pálnak ez a regénye, mintha egy életregény első része...
Az ezüst árának emelkedése Az ezüst árának emelkedése
Az ezüst ára a nemzetközi piacokon emelkedő irányzatot vett. A háboru...
Meglepetés: Harangvölgyi (MAC) az összetett síbajnok Meglepetés: Harangvölgyi (MAC) az összetett síbajnok
Pompás napsütéses időben, nagyszerű hóviszonyok között folynak le a...
Két hír a football világából Két hír a football világából
A footballsport fejlesztése céljából a német trónörökös már tavaly...
Hock János bírái előtt Hock János bírái előtt
Asszonyokat nem engedtek be a tárgyalási terembe – Hock múló...
Rekvirálnak Rekvirálnak
Akik nincsenek megelégedve azzal, hogy a teljes összeomlásból két év...
Móricz Zsigmond - A magyar színészet válsága Móricz Zsigmond - A magyar színészet válsága
Mint szerzőnek alkalmam van olykor bepillantani a vidéki...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98