Dtum
Login with Facebookk
1916 | Május

Tömeges nőgyilkosság Czinkotán

Május 9-én borzalmas leletre akadtak Czinkotán a Kossuth-utcza 40-ik számu házában. Az esetről Tóth István czinkotai rendőrellenőr értesítette a főkapitányságot. Tóth István jelentésében elmondja, hogy Krezsinszky Márton czinkotai lakos május 6-án délután meglátogatta Takács gyógyszerészt a Kossuth-utcza 40. számu házban, a melynek Krezsinszky örökös társtulajdonosa. Takács a ház bérlője.

 

Krezsinszky azért kereste fel a gyógyszerészt, hogy a ház tatarozását megbeszéljék. Bejárták a házat, megnézték, hol kell javítani, végül eljutottak a ház végében levő két kamrához, a melynek ajtói lezárva voltak. A házbeliek elmondották, hogy a kamrákat Kiss Béla bádogosmester bérelte még a háború előtt, mielőtt a harcztérre ment, bezárta a kamrákat. Krezsinszky felnyittatta az ajtókat és az egyik kamrában négy, a másikban három, egy méter magas, ötven-hatvan czentiméter átmérőjű fényes bádoghordót találtak. A hordókat ólom forrasztás zárta el légmentesen. Miután a kamrákra szükség volt, Kiss Béla 1914. óta házbért nem fizetett, a hordókat ki akarták gurítani a kamrából. Előbb azonban meg kellett állapítani, hogy kié a hét hordó és mi van benne.

 

A házban lakók közül többen úgy tudták, hogy a hordókat Kiss Béla gyártotta, ő helyezte el a kis kamrában és 1914. augusztusában, mikor a harcztérre ment, a házbelieknek azt mondotta, hogy a hordókban a szerszámait helyezte el és senki se bántsa azokat. Takácsnak gyanus volt a dolog. Az elődjéé, Krezsinszky Márton édesapjáé volt a gyógyszertár. Takács tehát azt hitte, hogy Krezsinszky karbolt rakott a hordókba, a melyeket Kiss ellopott. Indítványozta, hogy az egyik hordót bontsák fel.

 

Furókkal, feszítővasakkal nekiállottak az egyik hordónak és feltörték. Már az első fejszecsapás nyomában támadó résből rettenetes bűz áradt ki, a mikor pedig széjjelvált a bádoglemez, mindenkit megdermesztő borzalom meredt a nézők elé. A hordóban egy összeomlott, feloszló, alaktalan női holttestet találtak. A felismerhetetlenségig eltorzult hullatömeget széjjelterített, dús aranyszőke haj takarta. Perczek multak el, a míg a megdöbbenés hatása alól felszabadultak a jelenlévők. Most már mind a hét hordón léket vágtak, a melyen keresztül megállapították, hogy mind a hét hordóban női holttest van elrejtve.

 

A rögtön megindult nyomozás során három meggyilkolt nőnek még a személyét is sikerült megállapítani az ismerősök előadása nyomán és sikerült kinyomozni Kiss Béla volt takarítónéját Jakubeknét, és egy volt segédjét, ki Czinkotán községi rendőr is volt egy időben s Nagy János a neve. Ez utóbbiról gyanítják, hogy bűntársa volt a gyilkos bádogosnak. Egyenlőre letartóztatták, de még nem ismert be semmit.

 

Magának a gyilkossággal gyanusított Kiss Bélának személyét még titokzatos homály borítja. A hivatalos megállapítás azt mondja, hogy még 1914-ben szerb fogságba esett s Valjevóban tifuszba esett s meghalt - de ezzel szemben arra is vannak tanuk, hogy azóta találkoztak vele s idehaza járt. A nyomozást a legnagyobb arányokban folytatják, abban az irányban is, vajjon az áldozatok száma nem nagyobb-e ?

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A cinkotai gyolkosságok áldozatainak temetése A cinkotai tömeggyilkosság áldozatainak temetése
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A negyedik hadikölcsön A negyedik hadikölcsön
A pénzügyminiszter ujabb hadikölcsönnel kénytelen az ország...
Uj jégkorszak? Uj jégkorszak?
A multkori tüzhányó kitörések érdekes kérdést vetettek föl a...
Kállay miniszterelnök beszéde a közigazgatás reformjáról és a közellátás kérdéseiről Kállay miniszterelnök beszéde a közigazgatás reformjáról és a...
Kállay Miklós miniszterelnök vasárnap a kormány több tagjának...
Képtelen francia terv a Saar-vidékkel kapcsolatban Képtelen francia terv a Saar-vidékkel kapcsolatban
A francia politikai világban a szenzáció erejével hat az az ötlet,...
Espresso- tulajdonosok panaszai egy kávéházban tartott megbeszélésen Espresso- tulajdonosok panaszai egy kávéházban tartott...
Húsvét hétfőn délelőtt nem mindennapi megbeszélést tartottak a pesti...
MTK – FTC 5:0 (3:0) MTK – FTC 5:0 (3:0)
Minden várakozást felülmuló megsemmisítő fölénnyel rekorderedménnyel...
Horthy admirálistól – Horthy fővezérig Horthy admirálistól – Horthy fővezérig
A magyarság minden reménye Horthy Miklós fővezér. Ő áll az érdeklődés...
Bartóky József államtitkár kitüntetése Bartóky József államtitkár kitüntetése
A földmívelésügyi miniszterium kiváló államtitkárát, dr. Bartóky...
A liliom - Bemutató a Nemzeti Szinházban
Ketten irták „A liliom” czimű négyfelvonásos szinművet s...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98